Sokszor hangoztatjuk, hogy az élet írja a legjobb sztorikat, és a dolog igazságát egyértelműen bizonyítja, hogy a filmesek is szívesen merítenek megtörtént eseményekből. A kérdés csak az, mennyire ragaszkodnak ahhoz, ami valóban megesett, és mennyire alakítják át a történéseket a maguk, illetve a közönség ízlésére szabva.

igaz történet true story filmek és valóság Erin Brockovic Joy A szív bajnokai Everest Az ördög Pradát visel Meryl Streep Julia Roberts Jennifer Lawrence Joy Mangano Anna Wintour szórakozás filmek mozi starlight


Erin Brockovich - Hová lett a pénz?

A háromgyermekes egyedülálló anya története Julia Robertsnek Oscar-díjat hozott, a nézőknek pedig elégedettséget, hiszen a filmben győz az igazság: a kisváros súlyosan beteg lakói összesen 333 millió dollár kártérítést kapnak a vállalattól, amelyik megfertőzte az ivóvizet.

A film sikerét követően azonban egyre hangosabbak lettek a szennyezés károsultjai, és elmondták, hogy a minden idők egyik legnagyobb anyagi kárpótlását megítélő bírósági határozattal nem igazán jártak jól, az összeg negyven százalékát ugyanis az ügyvédek tették el, a maradékon pedig hatszázan osztoztak. 

A filmben Erin nemcsak a sikernek, de a szerelemnek is örülhet a motoros George személyében, ám a valóság ennél sokkal kiábrándítóbb volt. George, Erin exférjével szövetkezve megzsalota a filmnek köszönhetően rendkívül népszerű és gazdag nőt, valamint a főnökét, hogy vagy fizetnek háromszázezer dollárt, vagy telekürtölik a médiát azzal, hogy kettejük között több volt, mint munkakapcsolat. A zsarolás sikertelen volt, a két férfit letartóztatták. 

Erin Brockovich magánélete a valóságban nem alakult olyan szerencsésen, miként azt a film ábrázolta


A szív bajnokai - Nem buta fiú

Big Mike hajléktalan, anyja drogfüggő, a fiú élete kilátástalan, ám egy nap észreveszi őt egy jómódú asszony, és a szárnyai alá veszi. Kiderül, hogy a fiú tehetséges sportoló, és a megfelelő családi háttérrel, a felfogadott magántanár segítségével bekerül a vágyott egyetemre. A fekete fiút örökbe fogadó fehér anya szerepéért Sandra Bullock Oscar-díjat kapott, a film pedig több mint háromszázmillió dolláros bevételt termelt.

Michael Oher profi futballjátékos azonban nem kifejezetten elégedett a feldolgozásssal. A Super Bowl-döntő előtt kifakadt, miszerint valóban nehéz sorsa volt, és nagyon hálás az őt örökbefogadó családnak, de sokkal jobban örülne, ha a teljesítményével foglalkoznának, nem a múltjával. A sportoló azt is hozzátette, hogy a nézők ne higgyenek el mindent, amit a filmben láttak, többek között egyáltalán nem annyira buta.

A filmkészítők kicsit felnagyították Tuohy mama szerepét, aki valóban segítette a fiút, de a sporttehetségét nem ő fedezte fel, és nem ő találta ki azt sem, milyen poszton, hogyan kellene játszania. Sok meglepő fodulat viszont tényleg igaz: valóban Mike volt az, akinek a kedvéért a család nem a tévénél, hanem az asztal kürül evett, és tényleg tizenhat évesen aludt először a saját ágyában

igaz történet true story filmek és valóság Erin Brockovic Joy A szív bajnokai Everest Az ördög Pradát visel Meryl Streep Julia Roberts Jennifer Lawrence Joy Mangano Anna Wintour szórakozás filmek mozi starlight

Mike Oher amerikai focista nem repesett a róla szóló fim láttán, de úgy nyilatkozott, az örökbefogadó családját valóban nagyon szereti


Joy - Fele sem igaz

Amikor Joy Manganót megkérdezték, izgult-e, hogy milyen lesz az életéről szóló film, a milliárdos üzletasszony azt felelte, cseppet sem; bízott benne, hogy jó mozi lesz, és így is lett. A főszereplő Jennifer Lawrence szerint a történetet ötven százalékban inspirálta a varázsfelmosót kitaláló, majd piacra dobó elvált családanya története, a másik fél pedig a forgatókönyvíró és a rendező igaz történet true story filmek és valóság Erin Brockovic Joy A szív bajnokai Everest Az ördög Pradát visel Meryl Streep Julia Roberts Jennifer Lawrence Joy Mangano Anna Wintour szórakozás filmek mozi starlightfantáziájának terméke, amit különböző bátor nők inspiráltak.

David Russell rendező több mint száz órát beszélgetett Joy Manganóval telefonon, de személyesen csak a munka végső fázisában találkoztak, mert nem akarta, hogy túlságosan befolyásolja a képet, amit ő szeretne a főhősről kialakítani.

Úgy tűnik, kicsit túlozni kellett, hogy még erősebb legyen a történet: az igazi Joy nem hagyta abba az egyetemet a szülei házassági válsága miatt, hanem rendben lediplomázott, és a férje nem egy venezuelai énekes volt, hanem egy egyetemi évfolyamtársa. A családtagok viselkedése sem fedi teljesen a valóságot, a filmbeli szereplők sokkal inkább egyfajta keverékei az igazi Joy rokonainak, barátainak.

Igaz viszont, hogy Joy Mangano tizennyolcezer felmosót adott el első tévémegjelenésének fél órája alatt, és az első telefonáló valóban beépített ember volt, a legjobb barátnője.

Joy Mangano ma már többszörös milliárdos, akárcsak az őt eljátszó Jennifer Lawrence


Everest - Gyáva vagy gyakorlatias?

A világ legmagasabb hegycsúcsának meghódítása nemcsak a hegymászókat, de a laikusokat is lázban tartja, az expedíciók mindennapjairól szóló pletykák és legendák az újságok kedvelt hírei közé tartoznak. Az Everest című film egy 1996-ban történt, nyolc emberéletet követelő csúcstámadás krónikáját meséli el. 

igaz történet true story filmek és valóság Erin Brockovic Joy A szív bajnokai Everest Az ördög Pradát visel Meryl Streep Julia Roberts Jennifer Lawrence Joy Mangano Anna Wintour szórakozás filmek mozi starlightBár a film érzékenyen, nagy megértéssel mutatja be a szereplőket, az egyik túlélő mégis kifakadt a bemutató után, mert szerinte ő kifejezetten gyávának tűnik a feldolgozásban. A filmvásznon Bukrejev megkérdezi Jon Krakauert, hogy vele tart-e megkeresni elveszett társukat, de ő hóvakságra hivatkozva visszautasítja.

Krakauer Ég és jég című könyvében mesélte el az expedíciót a saját szemszögéből, és itt is leírta, hogy senki sem indult neki az öngyilkos vállalkozásnak a tomboló hóviharban.

A hegymászó azt nyilatkozta, az ő sátrába nem is ment be Bukrejev, és hogy "a film teljes egészében baromság", majd hozzátette, hogy sem a rendező, sem az őt játszó Michael Kelly nem keresték fel, hogy információkat gyűjtsenek a film elkészítéséhez. A történetet egyébként Anatolij Bukrejev is megírta Hegyi őrület című könyvében.

igaz történet true story filmek és valóság Erin Brockovic Joy A szív bajnokai Everest Az ördög Pradát visel Meryl Streep Julia Roberts Jennifer Lawrence Joy Mangano Anna Wintour szórakozás filmek mozi starlight

Jon Krakauer nehezményezte, hogy az őt megformáló Michael Kelly nem kereste fel a forgatás előtt


Az ördög Pradát visel - És napszemüveget…

Ez a mozi kilóg a sorból, hiszen a főszereplőnél nem a különbségeket, hanem az azonosságokat keresik, hogy bizonyítani lehessen, nem kitalált történetet látunk. A filmben Meryl Streep alakítja Miranda Priestlyt, a Runway magazin kőszívű főszerkesztőjét, és a közönség azóta is egyre bővülő listákon gyűjti, miben hasonlít Anna Wintourra, a Vogue legendás vezetőjére.

Túl azon, hogy az eredeti regény írója, Lauren Weisberger egy évig dolgozott Wintour asszisztenseként, számos olyan azonosság akad a két főszerkesztőben, ami egyértelművé igaz történet true story filmek és valóság Erin Brockovic Joy A szív bajnokai Everest Az ördög Pradát visel Meryl Streep Julia Roberts Jennifer Lawrence Joy Mangano Anna Wintour szórakozás filmek mozi starlightteszi a dolgot: az angol származás, a teniszezés, a két gyermek és a bomlófélben lévő házasság, a hideg, ellentmondást nem tűrő személyiség.

Anna Wintour egyébként megjelent a díszbemutatón, Prada ruhát viselt, majd úgy nyilatkozott, kifejezetten szórakoztatónak találta a filmet, és hozzátette, minden, ami a divatot csillogónak és érdekesnek mutatja, jót tesz az iparnak, és számíthat a támogatására. Meryl Streep is beszélgetett vele, szerinte Wintour kifejezetten szívélyes volt, és a színésznő úgy találta, a főszerkesztőt a könyv sokkal inkább felbosszantotta, mint a film.

Több olyan eleme van a történetnek, ami a Wintourról szőtt legendákban is szerepel, többek között, hogy senkivel nem bonyolódik csevegésbe, és utálja, ha bárki szemkontaktusba keveredik vele, állítólag egyszer elesett a szőnyegben, de senki nem merte felsegíteni, ezért mindenki úgy tett, mintha nem látnák, mi történt. Az is igaz, hogy mindent azonnal akar, de az durva túlzás, hogy a Harry Potter legújabb kötetét követelte volna asszisztensétől, kirúgással fenyegetőzve.

A szerző mindig úgy nyilatkozik, hogy több főnökéből, ismerőséből gyúrta össze a főszerkesztő alakját, de a hozzáértők szerint ezzel csak meg akar úszni egy esetleges pert, amiért rossz hírét keltette a Vogue főszerkesztőjének.

igaz történet true story filmek és valóság Erin Brockovic Joy A szív bajnokai Everest Az ördög Pradát visel Meryl Streep Julia Roberts Jennifer Lawrence Joy Mangano Anna Wintour szórakozás filmek mozi starlight

A filmbeli főszerkesztő irodája olyannyira hasonlított a Vogue-vezér birodalmára, hogy a bemutató után Wintour az egész berendezést lecseréltette