Sokszor csillapíthatatlan vágy kínoz valami finomság után? Állandóan a kezed ügyében kell, hogy legyen valami rágcsa? Ráadásul cukormázban tocsogó édességre, esetleg agyonfűszerezett csipszekre fáj a fogad? Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a gyakori nassolás nem tesz jó az egészségnek, ahogy az alakot sem kíméli. Milyen ételeket fogyasszunk, hogy a mindent elsöprő nassolási vágyat elkerülhessük?

egészség nassolás zsírszegény túró burgonya bulgur zöldborsó táplálkozás eszem-iszom


Lehet, hogy a helytelen táplálkozás miatt érzed magad folyton éhesnek. Válassz fehérjében gazdag, magas rosttartalmú ételeket, melyek hosszan eltelítenek, így nem sóvárogsz újabb és újabb falatok után! 


1. Zsírszegény túró

Magas fehérjetartalmának köszönhetően hosszú időre eltelít majd, krémes állaga pedig szintén hozzájárul a jóllakottságérzet kialakulásához. Ráadásul a benne lévő kalcium támogatja a csontok egészségének megőrzését is.

Szendvicskrémekhez is tökéletes, önmagában, tojássárgájával és egy kevés citormhéjjal ízesítve pedig csodás egészséges édességet kapunk.

Tipp: Keverj össze néhány evőkanál zsírszegény túrót egy-két durvára tört dióval és feldarabolt naranccsal. Azon túl, hogy egészséges, a citrusfélékben lévő C-vitamin és a csonthéjasban található E-vitamin elősegíti a zsírégetést is.


 

2. Buronya

Bár sokan azt tartják róla, hogy hízlal, pedig kifejezetten alacsony zsír- és kalóriatartalmú zöldség, ami ráadásul sok fehérjét, rostanyagot, sőt C-vitamint és káliumot is tartalmaz. Az, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet, főként az elkészítési módjától függ. Mindenképpen héjastul süsd vagy főzd meg, az olajban sült változatot pedig messziről került el.

Magas káliumtartalmának köszönhetően hatékony vízhajtó, segíti a sejtekben lévő felesleges folyadék kiürítését, és egyúttal méregtelenít is. A burgonyán kívül érdemes gyakran fogyasztanod zabot, rizst, kölest, édesburgonyát és bulgurt; ezek eltelítenek majd és nem sóvárogsz újabb és újabb falatok után. 

Tipp: A héjában sült burgonyát fogyaszd 1-2 evőkanál natúr joghurtos-zöldfűszeres dresszinggel.

egészség nassolás zsírszegény túró burgonya bulgur zöldborsó táplálkozás eszem-iszom


3. Zöldborsó

Sokan vannak, akik az esti tévézést vagy beszélgetést nem tudják elképzelni nassolás nélkül. A legjobb megoldás, ha a csokoládét, csipszet vagy popcornt követelő szervezetedet egy kicsit becsapod ilyenkor, és az üres szénhidrátok és cukor helyett egy adag zöldborsót ropogtatsz el.

Az apró golyócskákat ugyanúgy szemenként eszegetheted, mint a bonbont, a pattogatott kukoricát vagy éppen a sós mogyorót, ami azért fontos, mert az agyad valószínűleg nemcsak az ízeket és a pluszkalóriákat társította a tévézéshez, hanem magát a mozdulatot is, hasonlóan a dohányosokhoz.

A borsóval azonban nemcsak a berögzült mozdulat utáni kényszerednek adhatsz teret, de az édesség iránti vágyadat is kielégítheted anélkül, hogy veszélybe sodornád egészségedet. A tested nem tudja majd megkülönböztetni, honnan származik a szénhidrát, így megnyugszik, hogy megkapta, amit akart, és nem gyötör tovább édesség után vágyakozva.

A hüvelyes növénynek ráadásul magas a rosttartalma, így hosszú időre biztosítja majd a jóllakottság érzését.

egészség nassolás zsírszegény túró burgonya bulgur zöldborsó táplálkozás eszem-iszom


4. Vörös húsok

Magas fehérjetartalmuknak köszönhetően igen laktatóak, emellett az egyik legfontosabb vas- és cinkforrásnak számítanak.

A vörös húsok közül válaszd a zsírszegényebb fajtákat, és mindig minimális mennyiségű zsiradék felhasználásával készítsd el őket. Fogyókúrázóknak egyáltalán nem ajánlott a panírozott, illetve a bő zsiradékban sült húsok fogyasztása.

Tipp: Sovány darált hús paradicsomszósszal és durumtésztával: ez a kombináció biztosan hosszú időre eltelít majd.


5. Teljes kiőrlésű kenyér

Fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, ezáltal hosszú ideig tartó teltségérzetet okoz.

Válassz olyat, amiben nincsenek olajos magvak, mert azok jelentősen megnövelik az energiatartalmát!

Tipp: Egészséges és finom reggeli a vajjal vékonyan megkent teljes kiőrlésű kenyér 1-2 szelet sovány hússal, lágy tojással és sok zöldséggel, például rukkolával és paradicsommal.

egészség nassolás zsírszegény túró burgonya bulgur zöldborsó táplálkozás eszem-iszom


6. Víz

A víz ugyan nem laktat, ám sokszor, mikor indokolatlan éhséget érzel - például fél órával az ebéd elfogyasztása után -, valójában nem is harapnivalóra van szükséged, hanem folyadékra.

Ha nem fogyasztasz elég vizet, a tápanyagok nem tudnak felszívódni, ezért küld az agyad pótlásra felszólító üzenetet. Az ásványvíz nemcsak megtölti a gyomrodat, de segíti az étellel bevitt vitaminok felszívódását is.

Tipp: Ha egy citromot is facsarsz a poharadba, még jobb lesz az eredmény: a savanykás ízzel semlegesítheted az édesség utáni vágyakozásodat, ráadásul a nagy adag C-vitamin működésbe hozza az anyagcserét, így többek között a szénhidrát is egyszerűbben szívódik fel, a vércukorszinted kiegyenlítődik, felfrissülsz, és megszűnik a nassolás utáni vágyad.


+1. Séta

Sétálj 15 percet: egy kutatás szerint ennyi pont elég ahhoz, hogy elmúljon a nassolás iránti vágyunk, de ez a módszer a stresszes szituációk higgadt kezelésében is segít.