Sokan félvállról veszik a laborvizsgálatot, pedig a szűréseken való részvétel az egészségtudatos életmód egyik alappillére. Ha pedig mégis rászánják magukat a vérvételre, egy kukkot sem értenek az eredményekből. Háziorvosunk, dr. Keserű Róza segítségével összegyűjtöttük a vérvizsgálattal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

egészség vérvizsgálat szűrővizsgálat vérkép laborlelet


Mikor ajánlott?
A laborlelet sok mindent elárul az ember egészségi állapotáról,  ezért évente tünetek hiányában is fontos a szűrés. De súlyos, krónikus betegségek esetén, vagy éppen a gyermekvárás hónapjai alatt is nagy jelentősége van a rendszeres vérvizsgálatnak, ezzel ugyanis viszonylag könnyen nyomon követhetőek a szervezetünkben zajló változások. 

Laborvizsgálatra a házirovos utalhatja be a pácienst, és ő adhatja meg azt is, milyen paraméterekre kíváncsi.

Természetesen magánellátás keretében is lehet vizsgálatokat végeztetni, ahol a páciens bármilyen paramétert, laborcsomagot választhat.

Élvezeti szerek
Az alkohol befolyásolhajta a különböző szervek működését, ezért - főleg a funckionális - vizsgálatok (gyomor, vese, máj) előtt tilos szeszes italt inni! A tartós alkoholfogyasztás pedig az adott alkalomtól függetlenül is hatást gyakorol a paraméterekre. A dohányzás szintén befolyásolhatja az eredményt, például magasabb lehet a CEA, az egyik tumormarker értéke.

Éhgyomorra?
Az éhgyomri vérvétel azt jelenti, hogy a vizsgálatot legalább 12 órás "éhezés" előzi meg, ebben az időszakban csak vizet szabad inni.

A vízpótlás szükséges, hogy könnyebben lefolyjon a vér.

Ezeknél a paramétereknél feltétlenül betartandó az éhgyomri megjelenés: vércukor, vérzsírok, májfunkció, ionok, vas, éhgyomri vércukor és inzulin.
Egyéb vizsgálatok előtt sem ajánlott zsíros ételek, kávé, tej, kakaó fogyasztása.

egészség vérvizsgálat szűrővizsgálat vérkép laborlelet


Referenciaérték
A laborvizsgálatoknál referencia-intervallumot, referenciaértéket szokás megadni a mért érték mellett. Ez megmutatja, mettől meddig tekinthető normálisnak az adott eredmény. Az intervallumok laboronként változhatnak, de mindig azt az adatot kell figyelembe venni, ami a papíron szerepel.

A normálistól eltérő értékeket általában ki is emelik.

Milyen gyógyszerek vehetők be vérvétel előtt?
A gyógyszereket mindig az előírásnak megfelelően kell szedni, kivéve azokat, amelyeket tilos éhgyomorra bevenni, illetve amelyeknek az elhagyását az orvos kéri, pl. hormonszintvizsgálatnál. A fájdalomcsillapítók alkalmazását kerüljük a vérvétel előtt, ha pedig valamilyen véralvadásgátlót szedünk, hosszabb vérzési idővel kell számolni.

egészség vérvizsgálat szűrővizsgálat vérkép laborlelet


Mit mutat?

Vörösvértestszám - VVT/RBC
A vér alakos elemeinek döntő többségét a vörösvértestek (vvt) adják. A magas vvt többek között folyadékvesztésre, légzőszervi, tüdő- vagy csontvelőbetegségekre utalhat. Alacsony érték esetén leginkább vérzésre, vérszegénységre, gyulladásra, daganatra, vvt-szétesére gyanakodhatunk, de vitaminhiányt is jelezhet. Összetett szerepe miatt ne vonjunk le következtetést a vörösvértestszám adataiból, csak összefüggésében szabad értelmezni a leletet.
Normál értéke 4-5.20 T/l között mozog.
 

Fehérvérsejtszám - FVS/WBC
Nem specifikus vizsgálat, hanem a teljes vérkép része. A különböző fehérvérsejttípusok relatív számát mutatja meg az ún. minőségi vérkép. Ebből a szevezetben lévő gyulladásos folyamatokra, bizonyos tumorokra, egy esetleges fertőzés akut vagy idült voltára lehet következtetni, valamint arra is, hogy a problémát vírus vagy baktérium, netán élősködő okozza-e. A normálisnál kevesebb fehérvérsejt lehet gyógyszer mellékhatása, de jelezhet autoimmun betegséget vagy mérgezést is.
Normál értéke 4-10 G/l között mozog.

 

Aszpartát-aminotranszferáz - AST/GOT/SGOT
A máj sejtjeiben termelődő enzim. A májkárosodás következményeként az aszpartát-aminotranszferáz enzim szintje magasabb. Más következtetéseket is le lehet vonni a magas értékből: lehet epe- vagy szívprobléma, esetleg izomkárosodás miatt is. Ha eltérés van, a teljesebb képhez az alkalikus- foszfát és az alanin-aminotranszferázszintet kell megnéznie az orvosnak, ezek segítenek meghatározni, hogy konkrétan mire utal az enzimszám emelkedése.
Normál értéke 0-35 U/l között mozog.

 

Vérzsírérték - HDL/LDL
A HDL-koleszterin az ún. jó koleszterin. Alacsony szintje esetén nő az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata. Az érszűkület fő rizikófaktora a magas LDL-koleszterin-szint, tehát ezt értelemszerűen csökkenteni kell, míg a HDL-koleszterin érvédő hatású. A trigliceridek mennyiségének emelkedésével növekszik a vérrögök kialakulásának kockázata.
Normál értékük
Összkoleszterin: 5,2-7,0 mmol/l
HDL-koleszterin: 0,9-1,42 mmol/l
LDL-koleszterin: 3,4-4,2 mmol/l
Triglicerid: 1,7-2,3 mmol/l között mozog.
 

Vérsejtsüllyedés - VSS/We
Ha a szervezetben gyulladás van, olyan fehérjék keletkeznek, melyektől a vérsejtek összecsapódnak és gyorsabban lesüllyednek a kémcső aljára. Amennyiben a süllyedés magas értékű, akkor nagy valószínűséggel valamilyen tumor, fertőzés vagy gyulladás van a szervezetben, illetve súlyos vérszegénység vagy vesebetegség is állhat a háttérben. Alacsony érték esetén leginkább magas vörösvérsejt számra, szívproblémákra vagy sarjlósejtes vérszegénységre gyanakodhatunk. 
Normál értéke
50 év alatti nők esetében 20 mm/h
50 év alatti férfiak esetében 15 mm/h
50 év feletti nők esetében 30 mm/h
50 év feletti férfiak esetében 20 mm/h.

egészség vérvizsgálat szűrővizsgálat vérkép laborlelet

Fotók: Pexels