A pszichológusok szerint lakásunk nem csak a személyiségünk, hanem kapcsolataink tükre is. A terapeuták gyakran lerajzoltatják a családtagokkal az otthonuk alaprajzát, hogy mélyebben megismerjék az együtt élők működését. Ez régóta használt módszer. Egy magyar pszichológus és családterapeuta azonban kiegészítette és kibővítette ezt a technikát. Segítségével családi titkokra, olyasféle működésmódra ismerhetünk rá, amelyre különben nem derülne fény. 

egészség pszichológia lélek  psziché pszichológus dr. Sallay Vilola pszichológus

A nappali a férfi státuszát fejezi ki a házban: ha zsúfolt, a családfő nem kap otthon elég teret, figyelmet


Aki egyszer is feküdt már kórházban, pontosan tudja, hogy a bent töltött időre egy ágy és egy apró szekrényke lesz az "otthonunk", ahová néhány  személyes tárgyat viszünk, ezekkel kíséreljük meg felidézni a valódi otthonunkat, és elviselhetőbbé tenni a ránk váró megpróbáltatásokat. Ezek a tárgyak nem csak jelzik, ki is jelölik a területünk határait.

Néhány mütyür, könyv és dísz is személyiségünkről árulkodhat, egy egész lakás pedig felér egy regénnyel.

Minden családra jellemző, mekkora helyet hagy a különféle tevékenységekre, kinek lehet a legnagyobb területe, és kinek kell a lépcső alatt aludni, mint a rgénybeli Harry Potternek. 

egészség pszichológia lélek  psziché pszichológus dr. Sallay Vilola pszichológus

A patikatisztaság és a fegyelmezett rend, amikor még a konyhában is mindig minden a helyén van, és nem merünk elöl hagyni semmit, arról árulkodik, hogy nem beszéljük meg a problémáinkat, emellett alacsony önértékelésre is utalhat


- Elemi igényünk, hogy legyen egy olyan tér, amelyet belakhatunk, ahol otthon lehetünk, amely felett kontrollt gyakorolhatunk - magyarázza dr. Sallay Viola pszichológus, család- és párterapeuta. - Ez még a hajléktalanokra is igaz, ők is ragaszkodnak a megszokott kapualjukhoz, nem szívesen engedik át azt másnak.

A pszichológia tudománya már jó ideje foglalkozik azzal, hogy otthonunk érzelmi életünk szinte minden fontos megnyilvánulásának a színtere: itt szeretünk, szexelünk, neveljük a gyerekeinket, és ápoljuk idős szüleinket, biztonságban érezzük magunkat, de megjelenhet itt az agresszió, a családon belüli konfliktus és feszültség is.

Azon gondolkodtam el, hogyan lehetne ezeket az érzelmi dimenziókat megszólaltani a családi otthon alaprajzának felrajzolásakor, és akkor jött az ötlet, hogy be lehetne jelölni a helyekhez köthető élményeinket.

A technika lényege, hogy minden családtag megjelöli a családi otthon alaprajzán, hogy hol érzi magát biztonságban, hol van a megnyugvás, az összetartozás, az elvonulás helye, és hol a feszültségé, a konfliktusé.

egészség pszichológia lélek  psziché pszichológus dr. Sallay Vilola pszichológus

A konyha a nő státuszát mutatja: ahol a nő alárendelt helyzetben van, ott általában alkalom nélkül is van valami kínálnivaló az asztalon, az ablakot sokszor csipkefüggöny díszíti


Az ötletből végül szakdolgozat és doktori disszertáció született, és kollégámmal, dr. Martos Tamással azt is kidolgoztuk, hogy miként alkalmazhatjuk ezt a technikát családterápiás üléseinken. A módszert ma már oktatjuk a családterapeutáknak. A kliensek, akik eljönnek hozzánk,

általában szívesen foglalkoznak az otthonuk átgondolásával.

Néha persze azt érzik, hogyan kérdezhetnek tőlül olyat, hogy hol van a családi otthonukon belül a szenvedés vagy feszültség helye, mert ezt az otthonnal összeegyeztethetetlen fogalomnak tartják. Pedig az emberi élet nem úszható meg konfliktus, veszekedés, olykor szenvedés nélkül.

egészség pszichológia lélek  psziché pszichológus dr. Sallay Vilola pszichológus

Ahol sok a fém, a kő, a nyers, vakolatlan felület, ott a férfi úgy érzi, több szeretetet ad, mint amennyit kap


Hol van a feszültség?

Erika és Péter párkapcsolati konfliktusuk miatt jutott el terápiára. Amikor a terapeuták felrajzoltatták velük a családi otthonuk alaprajzát és megkérték őket, hogy jelöljék meg, hol van a feszültség helye, akkor Erika és Péter két egészen más helyszínt rajzolt be. Erika a feszütség helyét a szülői ágyhoz tette, Péter közös gyerekeik ágyához. A biztonság helyszíne az anya rajzán volt a kicsik ágyánál, az apáén viszont a szülői ágynál. Amikor egymás rajzára néztek,

mindketten mélyen elcsodálkoztak azon, a másik miért érzi épp fordítva, mint ő maga.

- Ezek a kérdések egy olyan problémát segítettek feltárni, amiről a pár régóta nem beszélt egymással, nevezetesen azt, hogy ki hány gyereket szeretett volna, mennyit bírnak el, és mennyire beszélték meg a második gyerek érkezését. Az ilyen történetek nehezen kerülnének elő az üléseken, ha nem rajzoltatnánk le a családi otthon alaprajzát - magyarázza a pszichológus. 

Ennek az a lélektani alapja, hogy életünk fontos történései nagyon erősen kapcsolódnak bennünk a helyszínekhez.

Ritkán tudatosul ugyanakkor, hogy az általunk használt terek és tárgyak az önszabályozás eszközei is egyben. Ez megjelenhet például abban, hogy más helyszínt választunk, ha elvonulni, pihenni szeretnénk, és mást, ha tisztázni szeretnénk egy vitás kérdést. Vagy akár abban, hogy

ugyanazon a helyszínen másfele fordítjuk a székeket, párnákat, ajtószárnyakat, ha pihenni készülünk, mintha épp egy feszült beszélgetésnek nézünk elébe.

egészség pszichológia lélek  psziché pszichológus dr. Sallay Vilola pszichológus

Ahol a a világos földszínek dominálnak, ott a lakók főként biztonságra törekszenek. Arra, hogy az élet rendezett keretek között, napirend szerint teljen


A tér különféle helyszíneivel azt is kontrollálni tudjuk, hogy mennyire engedjük magunkhoz közel a másikat, és ebben a családtagok között egy különös összehangolt tánc figyelhető meg, amelyre csak sajátos terápiás keretek között derülhet fény.

Járt nálunk például egy pár: nagy házuk volt, az alsó és felső szinten is fürdőszobával. Amikor az egyikük fent volt, és a fenti fürdőszobában fürdette épp a gyereket, a másik a ház alsó részében tartózkodott és fordítva, gyakorlatilag soha nem voltak együtt.

Ebbe a sajátos térbalettbe az is beletartozott, hogy csak akkor ment fel az egyik a hálószobába, amikor a másik már aludt.

Mindezt ők maguk a gyerek körüli teendő ellátásával magyarázták. Ennek feltárása után azonban már fel lehetett tenni a kérdést, hogy miért van ez így, miért nincsenek együtt soha.

Ekkor derült ki, hogy a gyermekük születése után a párnak megszűnt a szexuális élete.

A teret pedig egy sajátos koreográfiában úgy használták, hogy szinte soha ne kelljen találkozniuk egymással. A közös céljuk a távolság fenntartása volt, hogy elkerüljenek egy fájdalmas beszélgetést a szexuális életük elvesztéséről.

Sokszor tudattalanul zajlik mindez, ez a pár például nem tudatosította, milyen következetesen tartják a távolságot egymástól. A családi otthon alaprajzának felrajzolása azonban láthatóvá, tapinthatóvá tette, hogy milyen sajátos térbalettet játszanak.

egészség pszichológia lélek  psziché pszichológus dr. Sallay Vilola pszichológus

A hálószoba elsősorban a párkapolatot szimbolizálja. A nő szeretethiányáról szólhat a síró, magányos nőt ábrázoló kép, festmény a hálóban vagy a nappaliban


Adj helyet magad mellett!

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, és annyiféle térbalett - tehetnénk ezek után hozzá. Az egyik családtagban a cél a távolság fenntartása, a másikban épp a közelségé.

A távolság és közelség egyszerre szükséges egy jól működő kapcsolathoz, de ha az egyik a másik rovására megy, az megbetegítő hatású lehet.

Dr. Sallay Viola kutatása idején nagyon sok családdal készített mélyinterejút az otthonuk használatáról. Az egyik esetben egy szívproblémával élő egyetemista lány lakott együtt az édesanyjával és a nagypapával.

A háromszobás vidéki ház legkisebb szobájában aludt együtt az anya a felnőtt lányával, ott is egy közös franciaágyban. Itt a tereket a közelség mindenáron való fenntartására használták. 

- Az édesanya az interjú alatt azt hangsúlyozta, hogy a teret nem lehetett másképp berendezni, kizárólag így, ezért költöztek ők a lakás legkisebb szobájába, ahová már csak egy franciaágy fért be - emlékszik vissza a pszichológus. - A mélyinterjúból kiderült, hogy erős félelmei vannak a lánya betegsége miatt: gyakran ez az érzés erősebben jelentkezik a családtagoknál, mint maguknál a beteg embereknél.

Feltehetően az egyedülléttől való félelme ösztönözte arra, hogy maga mellett tartsa a lányát.

Azóta sokszor volt alkalmam megtapasztalni, hogy ez a technika hogyan segíthet megérteni a családoknak a saját működésüket. Gyakran látjuk, hogy a házaspár nem érti, mi történik közöttük, mi is a baj igazán. Itt viszont megtudhatnak valamit önmagukről, ami addig nem tudatosult.

Az nagyon hasznos továbbá, ha a család összes tagja felrajzolja az otthonuk érzelmi térképét. Olyasmik is szóba jöhetnek, amelyekkel eddig nem foglalkoztak.

Járt nálunk egy olyan család, ahol a szülők kamasz fiuk családiotthon-alaprajzából ébredtek rá, hogy rengeteg megoldatlan, kimondatlan konfliktus van közöttük. A tinédzser ugyanis a családi otthon minden egyes szegletébe a feszültség jelét tette - egyetlen kivétel volt, a saját szobája, ott is a számítógép előtti tér. Csak itt talált magának pillanatnyi menedéket.

egészség pszichológia lélek  psziché pszichológus dr. Sallay Vilola pszichológus

Nagyon hasznos lehet, ha a család minden tagja felrajzolja otthonuk érzelmi térképét; rengeteg kimondatlan konfliktusra derülhet fény


Kis házak, nagy terek

Az otthonunk gyakran sokkal kisebb, mint amekkorára vágyunk, sokszor látjuk úgy, hogy a lehetőségeink behatároltak. A valóság azonban az, hogy még a lakótelepi egyenlakásokat sem lehet egyformán berendezni.

A zsúfoltság ugyan sok esetben a legrosszabbat hozza ki a családtagokból, mert ahol nagyon sok ember él együtt, ott sokkal nagyobb a valószínűsége a súrlódásnak, az erőszak kirobbanásának.

Ám ha ezt sikerül elkerülni, még a legkisebb terekben is lehet mindenkinek egy zuga, egy fotel mögötti rész, az ágy egyik sarka, ahová el lehet vonulni. Mert nemcsak az a kérdés, hogy van-e elég hely, hanem az is, hogy szabad-e egy pillanatra kifordulni a közös térből. Ugyanakkor a legnagyobb házakban is létezhet olyan koreográfia, amelyben mindenkinek csak egyszerre szabad mozognia.

Az otthonunk tele van érzelmekkel, végletesekkel is; ott van benne a vágy, az elutasítás,  a szeretet és a gyűlölet, a biztonság és a bizonytalanság érzése. Néha egyszerre, furcsa koktélban összerázva.

Baj akkor van, ha a biztonság érzését az otthonunk egyik pontjára sem tudjuk beilleszteni, valahová máshová kerül, a hétvégi házba vagy vissza a szülői otthonba. Férfiak esetében ez a hely akár egy autó is lehet vagy az aprócska műhely a garázsban.

És ha így van, biztos, hogy nem az otthonunkkal van a probléma, nem az "romlott el", hanem a párkacsolatunkat érdemes sürgősen renoválni.

egészség pszichológia lélek  psziché pszichológus dr. Sallay Vilola pszichológus

Ahol tágas, levegős a nappali, ott általában megfelelően áramlik a házastársak között az energia; prolémáikat meg tudják beszélni, támogatják egymást

Fotó: Pixabay