Amióta ember él a Földön, azóta szeretné megtalálni az örök fiatalság forrását. És bár a kutatók még a közelében sem járnak az örök élet titkának, olyan helyeket már jócskán találtak, ahol az emberek sokkal idősebbek a világ átlagánál - mely jelenleg 71 év -, és minden helynek megvan a saját titka.

egészség Bloomberg Globális Egészségi Index TOP 10 legegészségesebb nemzet táplálkozás sport

A Bloomberg Globális Egészségi Index a világ 169 országát rangsorolja születéskor várható élettartam, egészséges étrend és mozgás, várható halálok, illetve olyan egészségügyi kockázatok alapján, mint az alultápláltság, magas vérnyomás, túlsúly, alkoholfogyasztás és dohányzás.
A rangsor felállításához az adatokat minden évben a Egészségügyi Világszervezet (WHO), az ENSZ és a Világbank szolgáltatja. 
Adam Drewnowski, a Washingtoni Egyetem táplálkozási központjának igazgatója pedig tanulmányban ismertette, mely okok vezethettek az adott országok kiemelkedő egészségi mutatóinak eléréséhez.

A 2019-es egészségi rangsor élmezőnyében meglepő szereplők is helyet kaptak.


 

10. Izrael

Egészséges étrend, kevés öngyilkosság

Az izraeli étrend zöldségekben, halban és telítetlen zsírsavakban gazdag, és ez meglátszik lakosai egészségi állapotán is. Felmérések szerint az izraeliek 80%-a napi rendszerességgel eszik zöldséget és gyümölcsöt, így nekik van a legalacsonyabb koleszterinszintjük a világon, és érdekes módon, ahogy öregszenek, úgy válik egyre egészségesebbé az étrendjük: Izraelben az ötvenes és hatvanas generáció táplálkozik a legegészségesebben.

Náluk az átlagos várható élettartam 82,2 év.

A mediterrán diétán túl a szoros családi kötelék, illetve a magas színvonalú egészségügyi ellátás szintén segít tovább élni az átlagosnál, nem beszélve arról, hogy Izraelben a világon az egyik legalacsonyabb az öngyilkosok száma.


9. Luxemburg

Világszínvonalú egészségbiztosítás

Ez a Belgium, Franciaország és Németország között elhelyezkedő törpeállam nem nevezhető a dietetikusok álmának, hiszen lakói rengeteg sült krumplit és vörös húst esznek,

világszínvonalú egészségügyi rendszerük, az iskolákban sikerrel népszerűsített testmozgás, illetve a rengeteg sportolási lehetőség okán azonban mégis befér a legegészségesebb országok tízes toplistájába.

Általában elmondható, hogy az apró, de tehetős országokban - amelyek erős gazdasággal és jó egészségügyi rendszerrel rendelkeznek - élnek az emberek a legtovább, és erre Luxemburg az egyik legjobb példa. A mindössze 600 ezer lakost számláló hercegség magas életszínvonalat, kiemelkedő fizetéseket és erős szociális hálót biztosít,

az átlagos várható élettartam ennek megfelelően 82,2 év.

egészség Bloomberg Globális Egészségi Index TOP 10 legegészségesebb nemzet táplálkozás sport


8. Szingapúr

Drágaság = Egészség?

A világ legdrágább helye, úgy tűnik ad is valamit az ember pénzéért, ugyanis ez Ázsia legegészségesebb állama. Szingapúr világhíres konyháján túl az egészségügyi rendszere is csodaszámba menő és elérhető árú, a várható élettartam pedig 83,1 év.

Itt az egyik legalacsonyabb a szüléskor bekövetkező, illetve a csecsemőhalandóság a világon, és rengeteget költenek a krónikus időskori betegségek megelőzésére is.

Szingapúrban nemrég nyílt meg a világ első terápiás hatású parkja, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy csökkentse a nagyvásosi stresszt, és elősegítse az idősödő felnőttek mentális egészségét.

A másik szingapúri taktika az egészség megőrzése, miszerint súlyosan megadóztatják az olyan egészségtelen termékeket, mint az alkohol és a cigaretta, hogy lakosainak nehezebb dolguk legyen rossz szokásokat kialakítani.


7. Ausztrália

Lokális és friss ételek, friss levegő

Ha az ausztrál tengerparton elfogyasztott, Instagramra kívánkozó reggelik képeit nézzük, nem nehéz megértenünk, miért olyan egészségesek és boldogok az ausztrálok.

A világ másik felén a lokálisan termesztett élelmiszerek fogyasztása nem divattrend, hanem életmód, ugyanúgy, mint a sok természetben, szabad levegőn töltött idő. Az egészséges és aktív életmódon túl a magas színvonalú ausztrál egészségbiztosítási rendszer is szerepet játszik abban, hogy az ausztrálok átlagosan 82,3 évig élnek,

bár az őslakók várható élettartama mindössze 69 év, főként a rossz étrendjük és a kardiovaszuláris megbetegedések magas száma miatt.

egészség Bloomberg Globális Egészségi Index TOP 10 legegészségesebb nemzet táplálkozás sport


6. Svédország

Északi diéta, sok szabadban töltött idő

A svédek étrendjében kevés a szénhidrát, de annál több a fermentált tejtermék - joghurt, kefír, sajt -és a jófajta zsír,

ennek köszönhetően náluk a második legmagasabb a várható élettartam a skandináv országok között.

A svédek élen járnak a szabadban végzett testmozgás tekintetében is.


5. Svájc

Alpesi levegő, világbajnok egészségügy

Talán nem meglepő, hogy a világ legjobb és egyik legboldogabb országában sokáig és az átlagnál egészségesebben élnek az emberek. Övék a világ legjobb egészségügyi rendszere, a svájci várható élettartam pedig 82,2 év, köszönhetően a sok alpesi levegőnek és a sízésnek.

És bár a csokoládédiétának ténylegesen bizonyított az egészségre gyakorolt jótékony hatása, valójában a svájci populáció magas életszínvonala és a kiemelkedő egészségbiztosítási rendszere az oka a hosszú életüknek.

A svájci férfiak élnek a világon a legtovább - átlagosan 81 évig -, és érdekes módon a kutatások azt mutatják, hogy a sok sajt és tejtermék igenis jót tesz az egészségnek.

egészség Bloomberg Globális Egészségi Index TOP 10 legegészségesebb nemzet táplálkozás sport


4. Japán

Tofu, hal és testmozgás

Halakban gazdag étrendjüknek és a sok mozgásnak köszönhetően a japánok élnek a világon a legtovább - csak a hongkongiak előzik meg őket -, átlagosan 83,6 évig. A japán lakosság negyede 65 évesnél idősebb, és Okinawában él a legtöbb - több mint négyszáz - 100 éven felüli a világon.

Okinawában, azaz "a halhatatlanok földjén" alacsony kalóriatartalmú ételeket esznek, főleg tofut és édesburgonyát, ezért igen alacsony náluk a mell-, prosztata- és gyomorrák aránya. A japánok jóval kevesebb vörös húst és telített zsírt fogyasztanak, mint a világ többi része, és aktív életet élnek idős korukban is.

Okinawában a "hara hachi bu" szokását gyakorolják, ami annyit jelent: addig esznek, amígy 80%-osan érzik telítve magukat. Az idősek aktív társasági életet élnek a szoros köteléket biztosító helyi közösségekben, ami szintén hozzájárul a hosszú élethez.


3. Izland

Kék lagúna és bálnasteak

Az északi fényről legalább annyit hallottunk már, mint az északi diétáról, és úgy tűnik, mindkettő komoly szerepet játszik abban, hogy Izland az előkelő harmadik helyig jutott a világ legegészségesebb országainak listáján.

Az ország lakói aktív életet élnek a szabad levegőn, étrendjük főként friss tenger gyümölcseiből, halakból és szabadon tartott állatok húsából áll, és lehet, hogy a Kék Lagúnában való merülések is szerepet játszanak a hosszú, egészséges életükben.

egészség Bloomberg Globális Egészségi Index TOP 10 legegészségesebb nemzet táplálkozás sport


2. Olaszország

Olívaolaj, zöldség, gyümölcs

Egy Olaszországban született csecsemő várhatóan 82,7 éves koráig fog élni, köszönhetően a friss zöldségekben, gyümölcsökben és a helyben termelt olívaolajban gazdag mediterrán diétának - ami miatt alacsony az olaszok koleszterinszintje - és a mindenki számára elérhető egészségügyi ellátásnak.

Enyhe klíma, sok szabadban töltött idő és egyszerű, de jó minőségű ételek - nagyjából ennyi az egészséges és hosszú élet titka az olaszok szerint.


1. Spanyolország

Mediterrán diéta, szieszta

A spanyol étrend tele van sovány hússal, friss zöldségekkel, olívaolajjal és vörösborral, és a hangsúly a lokálisan megtermelt, friss élelmiszereken van, ezért alacsony náluk a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők száma.

A spanyolok jóval kevesebb gyorséttermi ételt eszenk, mint bármely más európai ország polgárai, valamint többet gyalogolnak és bicikliznek, ugyanis az élelmiszereiket jellemzően nem szupermarketekben, hanem önálló üzletekben - hentesnél, péknél, zöldségesnél - szerzik be.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a spanyolok kedvenc délutáni elfoglaltsága, a szieszta egészségre gyakorolt jótékony hatásait sem, ahogy az erős családi, rokoni és baráti kapcsolataik is az egészségüket védik. A spanyolok várható élettartama átlagosan 82,2 év.

Magyarország tavaly még csak az 52. helyen állt, idén már a 48., vagyis bekerültünk a Top 50-be.

egészség Bloomberg Globális Egészségi Index TOP 10 legegészségesebb nemzet táplálkozás sport

Forrás: Bloomberg - Bloomberg Global Health Index 
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-24/spain-tops-italy-as-world-s-healthiest-nation-while-u-s-slips
Fotó: Pixabay