Februárban még emlékszünk az újévi fogadalmainkra, és még van időnk, hogy sikkerrel teljesítsük őket. 

A januári fogadalmakat tartalmazó listák egyik leggyakoribb pontja az "Idén elkezdek sportolni!" - aztán a többségnek néhány hét alatt elmegy a kedve a mozgástól. Ennek leggyakoribb oka, hogy sokan már az első lelkes lendület alkalmával túlerőltetik magukat vagy lesérülnek, így rövid időn belül felhagynak a mozgással. Mások tanácstalanok, nem tudják, hogyan vágjanak bele. Hogy ez a te esetedben ne így történjen, kövesd Komáromi Anna személyi edzőnk tanácsait!

egészségünkre sport mozgás edzés személyi edző egészség

Irány az orvos!

Az első előtti lépés az alapos orvosi vizsgálat és állapotfelmérés. Ezekből kiderül, mire érdemes különösen odafigyelned, ha mozogni kezdesz. Régebbi sérülések, panaszok esetén pedig elengedhetetlen a kontroll. 

Ne ugorj fejest a közepébe!

Fontos a fokozatosság és a mértékletesség, az, hogy a tested hozzászokjon az új ingerekhez. Először heti 1-2 alkalommal érdemes sportolni, és a mozgás időtartama, intenzitása is annyi és olyan legyen, ami kellemes fáradtságot okoz. Nem érdemes a határokat feszegetni, főleg nem az első edzéseken. Fontos, hogy soha ne hajtsd túl magad!

Szeresd!

Mindig olyan mozgásformát válassz, amit szívesen csinálsz, amiben kedved leled. A cél az, hogy a sport az életed részévé váljon, hogy szívesen indulj el az edzésre. Amit örömmel csinálsz az pedig hosszú távon része lesz majd az életednek. 

Ne add fel! 

Meglehet, hogy az első néhány alkalom egy kicsit kedvedet szegi, különösen akkor, ha már régen, vagy előzőleg sosem sportoltál, de ettől nem szabad megijedni. A test, az izmok tanulékonyak, így ami először nehezebben megy, néhány alkalom után, hidd el, gyerekjáték lesz. Légy türelmes önmagaddal, és a sikerélmény biztosan nem marad el.

egészségünkre sport mozgás edzés személyi edző egészség

Próbáld ki!

Érdemes minél többféle mozgásformát kipróbálnod, hiszen sosem tudhatod, melyik válik a szenvedélyeddé. A testednek pedig különösen jót tesz, ha többféle inger éri.

Együtt könnyebb

Sportolj a pároddal, barátaiddal! Segíteni szokott, ha az ember nem egyedül indul el futni, megy be egy konditerembe vagy éppen az aerobik órára. Így egymást folyamatosan inspirálva nagyobb az esélye annak, hogy a mozgás hosszú távon életed részévé válik.

Kérdd szakember segítségét!

Előfordulhat, hogy egy adott mozgásforma nagyon tetszik neked, de úgy érzed, egyedül képtelen vagy elkezdeni. Ilyenkor érdemes az adott sportágban jártas szakember segítségét kérned, aki villámgyorsan átlendít a kezdeti nehézségeken, és mindenben segítségedre lesz.

Legyen élmény

Ne támassz önmagaddal szemben irreális elvárásokat. Ne feledd, hogy a sportnak élményt kell nyújtania. Nem élsportolói szinten kell űzni az adott mozgásformát, a lényeg az, hogy a mozgás a életed szerves része legyen, és egészségesebbé, boldogabbá válj általa. 

egészségünkre sport mozgás edzés személyi edző egészség