Míg a világ lélegzet-visszafojtva várja Harry herceg és Meghan Markle hamarosan megrendezendő esküvőjét, addig mi most az övéknél - mai szemmel nézve - sokkal furcsább frigyekről mesélünk. Vajon mi történik, ha az uralkodó- és a nemesi családok csak a közvetlen rokonságból hajlandók házasodni? Érdekes érdekházasságok és súlyos következményeik.

egészség egészségünkre hemofília epilepszia idegroham vérfertőzés test lélek

Mindvégig tagadta  

egészség egészségünkre hemofília epilepszia idegroham vérfertőzés test lélekAz angol Viktória királynő, családja belterjes házasságkötési szokásainak következtében hemofíliásan született, és a vérzékenységet többen hordozták az utódai közül is.

Nyolcadik gyermeke, Lipót például 13 évesen azért halt meg, mert elcsúszott a padlón, és felsértette a lábát, majd elvérzett. Három lánya révén pedig a hemofília bekerült a német császári és az orosz cári családba is.

A királynő mindezek ellenére egész életében tagadta, hogy az ő ágáról jött volna a betegség, a férje családját tette felelőssé érte.

"A valóság mindent felülmúl"

Köztudott, hogy a Habsburgok előszeretettel házasodtak egymás között, aminek két, elég komoly következménye is lett. Az egyik egy jellegzetes külső jegy, az úgynevezett Habsburg-ajak: az egészség egészségünkre hemofília epilepszia idegroham vérfertőzés test lélekérintettek alsó állkapcsa annyira kiáll, hogy az alsó fogsor a felső elé kerül, ezért aztán a száj mindig kissé nyitva van, és az alső ajak lefittyed.

A fizikai mellett azonban szellemi téren is volt jele a betenyészetnek. I. Ferdinánd császár, akinek a szülei unokatestvérek voltak, vízfejjel született, ráadásul később epilepsziás rohamok is kínozták.

Szellemi képességei felnőttként is egy kisgyermekének feleltek meg, sőt! Nem volt képes például összefüggően beszélni, és mindig mindent elfelejtett.

Gyakran idézik Alexandra orosz nagyhercegnőt, aki naplójában így írt Ferdinándról: "Sokat hallottam már róla, csúf, aszott testéről, hatalmas, üres fejéről, de mondhatom, a valóság mindent felülmúl."

Az őrült spanyol

II. Károly spanyol király, akinek az édesanyja Habsburg Mária Anna volt, a Habsburg-átok minden egészség egészségünkre hemofília epilepszia idegroham vérfertőzés test lélekjegyét magán viselte. 

Egész életében kórosan sovány volt, óriási nyelve miatt alig tudott beszélni, idegrohamok gyötörték, írni-olvasni nem tudott. (Egy ideig az édesanyja, ezt követően a tanácsadói uralkodtak helyette.)

A torzulások ellenére az ország előkelői úgy döntöttek, Károlynak meg kell házasodnia. Elvette hát XIV. Lajos, a Napkirály unokahúgát, Mária Lujzát. Gyermeket nemzeni nem sikerült neki, az asszony pedig néhány évvel később elhunyt.

Egy sokat emlegetett történet szerint Károly az első felesége halála után tíz évvel hirtelen a fejébe vette, hogy meg akarja nézni az elhunyt királyné holttestét…

Lement tehát a kriptába, ahol kinyitották neki az első asszonya koporsóját. A bolond király egyetlen pillantást vetett a tíz esztendeje enyésző holttestre, aztán sikoltozva elrohant. A legenda szerint ekkor borult el teljesen az elméje.

egészség egészségünkre hemofília epilepszia idegroham vérfertőzés test lélek