Akár egy rutinműtét is életveszélyes állapotot idézhet elő, ha valaki megfertőződik a húsevő szuperbaktériumként is emlegetett MRSA-val. Főként kórházi fertőzések kapcsán lehet hallani róla, a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktérium valójában bárhol megtámadhat akár teljesen egészséges embereket is. Az MRSA baktériumok kisebb sérüléseken, horzsolásokon át is bejuthatnak a szervezetbe. A jó hír az, hogy az "ellenség" kiszűrhető és elpusztítható, ám tudnunk kell, milyen tünetek esetén érdemes a kórokozóra gyanakodni.

egészség egészségünkre MRSA tünetek kockázatok Dr. Knoll Zsolt szakértő sebész orvos test

A húsevő baktériumként ismert methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, ahogy nevében is szerepel, már nem reagál, azaz rezisztens az egyik, staphylococcus fertőzés esetén alkalmazott antibiotikumra, és más, rokon szerkezetű antibiotikumokkal - például az oxacilinnel - szemben is rendkívül ellenálló.

Sajnos a szöveti fertőzés itthon is egyre gyakrabban fordul elő, az MRSA-törzsek meglehetősen ellenállóak lettek több antibiotikummal szemben is. Ennek oka részben az, hogy sok orvos indokolatlanul is felírja ezeket a gyógyszereket. 

Típusok

Dr. Knoll Zsolt sebész fontosnak tartja, hogy minél több szó essék erről a létező veszélyről. A térdspecialista elmagyarázta: az MRSA-törzsek súlyos fertőzéseket okozhatnak, amelyek bőr-, tüdő-, csont- és szívérintettséggel járhatnak. Ezek kezelése pedig az antibiotikumokkal szembeni fokozott ellenállás miatt nagyon nehéz, így egyes esetekben fatális kimenetelű lehet a fertőzés.

- A baktrérium jelenléte leggyakrabban kórházakban, szociális intézményekben, ápolási otthonokban mutatható ki. Amennyiben itt fordul elő, akkor HA-MRSA-ról beszélünk. Sok esetben tünetmentes hordozás, azaz kolonizáció is előfordulat, elsősorban emiatt is szükséges a műtét előtti MRSA-szűrővizsgálat - kezdi a specialista. egészség egészségünkre MRSA tünetek kockázatok Dr. Knoll Zsolt szakértő sebész orvos test

Létezik azonban egy másik típusú MRSA-fertőzés, a közösségben, a populációban szerzett változat, ezt CA-MRSA-nak nevezzük. E típusnak leggyakoribb a test-test kontaktussal való terjedése, tehát gyakori lehet iskolákban, gyermekápolási intézményekben, nagyobb tömegekben, edzőtermekben vagy a sportok között például a birkózóknál - folytatja szakértőnk.

Tünetek

- A staphylococcus okozta bőrfertőzés, így az MRSA is általában kisméretű, esetenként fájdalmas bőrjelenséggel kezdődik, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel.

Fontos, hogy amennyiben az elváltozás terjedni kezd, illetve nem mutat javulást 2-3 napon belü, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz - figyelmeztet a specialista.

egészség egészségünkre MRSA tünetek kockázatok Dr. Knoll Zsolt szakértő sebész orvos testA jelenség gyorsan terjedhet a bőr mélyebb rétegeibe, fájdalmas tályogok alakulnak ki, amelyek sebészeti megnyitást igényelnek. Egyes esetekben a baktérium nem terjed tovább, a bőrben marad. Máskor azonban bejuthat a keringésen át egyéb szövetekbe, szervekbe, pl. csontok, műtéti sebek, véráram, szívbillentyűk, tüdő, csontok, ízületek - fejtette ki szakértőnk.

Kockázatok

A kétféle típus esetén (HA-, és CA-MRSA) más-más kockázatokkal kell szembenéznünk.

HA-MRSA - kórházi fertőzés

  • Kórházi tartózkodás. Elsősorban a legérzékenyebb betegeket támadja meg, tehát az időskorúakat és a legyengült immunrendszerrel rendelkező személyeket.
  • Invazív beavatkozás. Például a vénás kanül, a húgyúti katéter, mind-mind lehetséges bejutási kapu az MRSA számára.
  • Hosszú távú tartózkodás ápolási intézményben. Itt fontos megjegyezni, hogy a hordozók - akik maguk nem betegek - is terjeszthetik betegtársaik számára.

CA-MRSA - közösségben szerzett fertőzés

  • Kontakt, küzdősportok. A direkt testi kontaktussal járó sportágakban jellemzően terjedhet az MRSA-fertőzés.
  • Ahol sokan osztoznak viszonylag kis területen. Például iskolák, edzőtermek
  • Tömeg, egészségtelen körülmények. Például katonai táborok, börtönök, gyermekápolási intézmények.
  • Homoszexualitás. Férfiak esetén nagyobb az MRSA-átadásának kockázata.

 

Műtét után magas láz egészség egészségünkre MRSA tünetek kockázatok Dr. Knoll Zsolt szakértő sebész orvos test

Anitát, a kétgyerekes édesanyát Staphylococcus-fertőzéssel engedték haza az egyik legnagyobb vidéki kórházból

- Legalább egy héten keresztül magas lázam volt az endometriózis-műtét után - meséli Anita. - Mivel a lakóhelyemtől száz kilométerre műtöttek, nem oda, hanem egy másik, ugyancsak megyei szintű kórházba mentem el, hogy valami nincs rendben.

Megnézték a sebem és a hegen akkor található hatalmas, vörös, gennyes duzzanatot. Vérteszt nélkül fertőtlenítették, majd egyszerűen hazaküldtek. Miután sokkal rosszabbra fordult az állapotom, egy harmadik kórházba is elvittek, ahol tíz nappal a műtét után ugyan, de végre rájöttek, mi a baj. Három hét karantén következett...

Életmentő lehet a szűrés

A húsevő baktréium okozta fertőzés az ép és egészséges embereket is megtámadhatja, azok pedig, akik legyengültek, betegek, öregek, illetve műtéten estek át, rendkívül fogékonnyá válnak a fertőzésre. Bár a húsevő baktériumok rendkívül veszélyesek, a megelőző szűrés furcsamód egyelen kórházban sem kötelező, ezt nem írja elő egyik egészségügyi felügyelő intézmény sem.

Az irodában dolgozó Mariannak hihetetlen szerencséje volt, hogy a térdműtétjét Dr. Knollegészség egészségünkre MRSA tünetek kockázatok Dr. Knoll Zsolt szakértő sebész orvos test Zsolt specialista végezte el. A fiatal nő számára ugyanis a doktor előírta az MRSA-tesztet a műtét előtt. Az eredményen Mariann is megdöbbent.

- Az orromból vettek kenetet, és néhány ezer forintos teszt elvégzését követően kiderült, hogy hordozó vagyok, ártalmatlan formában, de bennem van valamelyik Staphylococcus-populáció.

Mariann lappangó MRSA-baktériumait antibiotikummal és kenőccsel néhány nap alatt kipusztították, így minden akadály elhárult a műtét elől.

Mindenhol ott vannak

A húsevő Staphylococcus valamely törzse akárhol előfordulhat a közvetlen környezetünkben. Igaz ez a baktérium fehérjebontó enzimeket tartalmazó törzseire is. A problémát az ezekkel való fertőződés okozza.

egészség egészségünkre MRSA tünetek kockázatok Dr. Knoll Zsolt szakértő sebész orvos testEgy ártalmatlannak tűnő sebbe, horzsolásba bejutva az MRSA elkezdi a romboló munkáját az emberi szervezetben. A sérülések elhanyagolása vagy a higiénia hiánya melegágya a baktériumoknak. 

Fontos tudni, hogy az MRSA kizárólag seben keresztül képes aktivizálódni, ép bőrön keresztül nem fertőzőképes. 

Azoknál, akiknél az előzetes szűrés kimutatja valamelyik  MRSA-törzs jelenlétét, kombinált kezelést írnak elő. 

- Javasolt az orrkenőcs használata, valamint a szájnyálkahártya és a torok fertőtlenítése naponta háromszor, öt napon át. Sikertelen kezelést követően a dekolonizációt alternatív szerekkel is meg kell próbálni. Szisztémás kezelés abban az esetben javasolható, ha nyilvánvaló a fertőzés átadásának kockázata, és ezzel a járvány megelőzhető - fejtette ki szakértőnk.

Amennyiben pedig az érintett bőrén hordozza az MRSA-t, akkor a beteget öt napn át fertőtlenítő hatású szerrel kell mosdatni. Ennek során kiemelt figyelmet kell szentelni a lehetséges hordozóterületek tisztításának, ilyen a hónalj, a lágyék vagy a végbéltájék területe. Fertőzés esetén a fürdetés után mindent fertőtleníteni kell a fürdőszobában és a kórteremben egyaránt - magyarázza Dr. Knoll Zsolt.

A veszélyes Staphylococcus-törzseket már valamennyi laborban egy hét alatt képesek a megelőző szűréssel kimutatni. A vizsgálat ára pedig elenyésző a lehetséges kellemetlen következményekhez képest…

Fő a higiénia

Sose feledkezzünk meg az alapvető higiéniai szabályok betartásáról. A gyakori, meleg vízzel és szappannal való kézmosás, továbbá a rendszeres tisztálkodás egyaránt elengedhetetlen. Kerülni kell viszont az olyan eszközök és tárgyak közös használatát, amelyek közvetlenül kapcsolatba kerülnek a bőrünkkel, ilyenek például az egyes ruhadarabok, az ágyneműk, a törölközők vagy a borotvák.

egészség egészségünkre MRSA tünetek kockázatok Dr. Knoll Zsolt szakértő sebész orvos test