A legtöbb internetfelhasználó már találkozott rosszindulatú kommenttel. Akad, aki megsértődik, míg más egyszerűen csak trollnak nevezi a szerzőt. De hol húzódik a határ a viccelődés és az online zaklatás között? És miként lehet megóvni az utóbbitól a gyerekeket? Szakértőink segítenek a súlyos probléma megoldásában.

egészség egészségünkre online zaklatás pszichológia lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus

Ritához azzal fordult a tinédzser lánya, hogy az egyik közösségi oldalon egy ismeretlen naponta goromba hozzászólásokat fűz a képeihez. Bár a problémát hamar megoldották a profil privátra állításával, Ritát ez az eset ébresztette rá arra, hogy sosem beszélgetett el a lányával a biztonságos internethasználatról. egészség egészségünkre online zaklatás pszichológia lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus

VIRTUÁLIS CSÚFOLÓDÁS

Dr. Szeifert Noémi pszichológus szakértőnk szerint akkor beszélünk online zaklatásról, vagyis cyberbullying-ről, ha valakit folyamatos verbális agresszió ér.

- Ez lehet felkavaró tartalmú anonim üzenet, rosszindulatú pletyka, egy, a másik lejáratására indított blog, de ide tartozik a személyes fiókba való belépés vagy a virtuális térben történő kirekesztés is - kezdi szakértőnk. - Az ilyen jellegű agressziót érzelmileg hasonlóan éljük meg, mintha a közvetlen fizikai környezetünkben történne, ugyanakkor az időben és térben kiszámíthatatlan volta súlyosbítja a helyzetet.

Az áldozatban tárgy nélküli félelem alakul ki, hiszen sokszor nem is tudja, hogy ki zaklatja. Ez a fizikai és a pszichés állapotára is hatással lehet: sápadtság, alváshiány, étvágytalanság léphet fel nála, ám stresszt és akár pánikrohamot is átélhet az online zaklatás elszenvedője.

A MEGOLDÁS: KOMMUNIKÁCIÓ

A szülők számára kihívást jelenthet a gyerekeik megvédése, mert a mai fiatalok számára az online térben való jelenlét teljesen természetes.

- Úgy kell őket szocializálni, hogy megtanulják a biztonsági jelszó fontosságát, a webkamera és a közösségi oldalak felelősségteljes használatát - folytatja szakértőnk. - Tiltás helyett beszéljünk gyermekünkkel arról, miért veszélyes fotókat, adatokat közölni magáról, hogy felhasználhatják a képét és visszaélhetnek vele, hátha ez elgondolkodtatja a gyermeket is.

Ha pedig zaklatni kezdik őket, fontos, hogy jelentsék ezt a szülőnek vagy bárki másnak, olyan felnőttnek, akiben megbíznak.

egészség egészségünkre online zaklatás pszichológia lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológusMinden szempontból lényeges, hogy mély bizalmi kapcsolat alakuljon ki szülő és gyermeke között; az internetes zaklatás elkerülése érdekében az lenne a járható út, ha a gyerek azt érezné: bizalommal fordulhat a szülőhöz, és együtt átbeszélhetik, hogy mit érdemes és hasznos megnézni a neten, és mi az, ami veszélyeket rejt. 

Másrészt így az esetleges zaklatás esetében is tudja a gyermek, hogy bizalommal fordulat a szülőhöz, nyíltan beszélhet az őt ért atrocitásról. A magukba folytott probléma, az esetleges szégyenérzet jelentősen súlyosbítja a helyzetet.

A bizalmi kapcsolat alapja minden esetben a kommunikáció. A nehézségek pedig itt kezdődnek. A felmérések alapján kimutatott átlagosan 7 perc, amit minőségi időként a gyerekükkel töltenek a szülők naponta, még arra sem elég, hogy az aktuális történéseket átbeszéljék.

Továbbá erősíteni kell a fiatalok önbecsülését, hogy ne hagyják magukat a "beszólások" miatt gyötörni. Egy egészséges önértékeléssel rendelkező fiatal kevésbé sebezhető, bántható az online térben.

A BÁNTALMAZÓ IS LEHET ÁLDOZAT

Bizonyos értelemben a zaklató maga is áldozat, akinek súlyos személyiségproblémái vannak. Ezek a gátlásos, szorongó személyek anonimitásba burkolózva próbálnak kompenzálni, és úgy gondolkodnak, hogy ha már nem szeretik őket, akkor legalább féljenek tőlük.

Ezért többnyire a fiatalabbat és a gyengébbet bántják, bár az irigység vezérelte kommentek is feltűnnek. Viszont aki sosem kap választ, az előbb-utóbb megunja a dolgot - állítja a pszichológus.

egészség egészségünkre online zaklatás pszichológia lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus

BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK

Topa Zoltán rendőr őrnagy, ifjúságvédelmi referens azt mondja, az online térben zajló támadások azért is rendkívül ártalmasak, mert célzottan ott történnek, ahol a napjainkat töltjük.

- Otthon és a munkahelyen egyaránt kerülhetünk kínos helyzetbe "rosszakaróink" megosztásai, bejegyzései miatt. Hogy ne váljunk célponttá, érdemes odafigyelni arra, hogy milyen adatokat teszünk közzé a közösségi oldalakon - mondja a szakértő.

egészség egészségünkre online zaklatás pszichológia lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológusAmit megosztunk, az mások számára is hozzáférhetővé válik, a közzététel pedig egyfajta hozzájárulás, ezért mindig gondolkodjunk, mielőtt felteszünk valamit a netre! Egy felszabadult pillanatban készült, előnytelen fénykép vagy videófelvétel később kárunkra lehet. Mindig ügyeljünk a jelszavunkra és az adatvédelmi beállításokra is!

Adatainkat, képeinket ne tegyük nyilvánossá, hiszen minden közösségi oldalon szabályozhatjuk még a láthatóságot, a hozzáférést is. Fontos, hogy ne kattintsunk rá minden hírre és megosztásra, hiszen onnantól kezdve egy kellemetlen videó a nevünk alatt futhat tovább. A hozzászólásoknál, a fórumokban is legyünk óvatosak!

Ne menjünk bele internetes szóváltásokba, intim képeket pedig még a biztonságosnak hitt Snapchaten se osszunk meg magunkról, akkor sem, ha nem látszik az arcunk! Böngészésnél használjunk inkognitómódot: nem tartozik senkire, hogy milyen oldalakon és hol internetezünk! Ha valaki zaklatóan, bántalmazóan lép fel velünk szemben, tiltsuk le, és jelentsük a személyét az oldal üzemeltetőinek, szükség esetén a rendőrségnek.

ÍGY VÉDHETJÜK MEG GYERMEKEINKET egészség egészségünkre online zaklatás pszichológia lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus

  • A kisebb csemetével beszélgessünk az érzéseiről, az internetes világról, a mesékről, az életről. Bármiről, csak kommunikáljunk! Ezzel tudjuk kialakítani a mély bizalmi viszonyt. 
  • El kell érni, hogy gyermekünk felismerje a vészhelyzetet, és merjen jelezni, segítséget kérni.
  • Állítsunk fel korlátokat! A számítógépes játékok hasznosak is lehetnek, hiszen versenyhelyzetet teremtenek, feljesztik a problémamegoldó képességet. Ugyanakkor legyenek szabályok, amelyeket következetesen be is tartatunk.
  • Törekedjünk közös élményekre! Nyújtsunk másfajta ingereket is a gyereknek, játsszunk együtt vele!
  • Túl azon, hogy felkészítjük a kicsit az internetes világ veszélyeire, egyéb védelmi eszközöket is igénybe vehetünk a szülői kontroll erősítése érdekében. Erre a célra különféle szülői felügyelet szoftverek érhetők el.

 

egészség egészségünkre online zaklatás pszichológia lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus