Híres és ismert emberek utolsó szavait olvasgatva az emberbe azért befészkeli magát egy kellemetlen érzés. Ha valaki arról volt ismert, hogy szellemes, hogy minden egyes papírra vetett gondolata kincset ér, akkor nem csalódhat benne a közvélemény.

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history

Akkor valami olyasmit kell utolsó erejével kilehelni, ami méltó az életéhez. Karl Marx például utolsó csatáját a házvezetőnőjével vívta, aki ott sertepertélt, és arra volt kíváncsi, mik lesznek az utolsó szavai. A gazdaságfilozófus így ripakodott a nőre:

"Hagyjon már! Az utolsó szavak azoknak a bolondoknak valók, akik nem mondtak eleget!"

Ő ezt hagyta ránk utolsó gondolataként. Mások mást - sokféle stílusban megnyilvánulva a halál kapujában...

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history

Oscar Wilde

SZELLEMESEN

"A halálról vagy jót, vagy semmit" - mondta Oscar Wilde író, a világ egyik leghumorosabb embere, aki előszeretettel fecsegett. Végül aztán csak nem hazudtolta meg önmagát: 1900-ban, egy fülműtét után elérte a vég. De úgy tűnik, valami kevéssé esztétikus szobában. Merthogy utolsó szavai ezek voltak: "A tapétám és én halálos párbajt vívunk. Valamelyikünknek mennie kell." A tapéta nyert.

Minderre jól rímel a másik nagy elme, George Bernard Shaw színpadi szerző sóhaja: "Könnyű a halál, nehéz a komédiázás."

A legendás német színésznő, Marlene Dietrich - aki a harmincas-negyvenes években a végzet asszonyaként hódított a filmvásznon - életének utolső szakaszában ágyhoz kötött, fekvő beteg lett. Amikor magántitkára úgy látta, közeledik a vég, papot hívott a 90 éves sztárhoz. Ám Marlene e szavakkal utasította vissza az utolsó kenetet: „Miről kellene önnel beszélnem? Randevúm van a főnökével.”

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history

Marlene Dietrich

SZOMJAZVA

Hogy a márka és a név egybeforr, arról mi sem ad jobb képet, mint a híres whiskyfőző, Jack Daniel utolsó szavai. Ő 1911-ben hunyt el az egyesült államokbeli Lynchburgen. Életrajzírói a mai napig azon vitatkoznak, vajon valóban azt mondta-e, amit sokan neki tulajdonítanak: "Csak egy utolsó italt, legyetek szívesek!"

És ha már ital: Humphrey Bogart, az egyik legférfiasabb hollywoodi ikon végül így bánta meg bűneit a halálos ágyán: "Sosem kellett volna whiskyről Martinire váltanom."

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history

Humphrey Bogart

REJTÉLYESEN

Van az úgy, hogy élete végén valaki rádöbben valamilyen nagy igazságra. Vagy legalábbis ezt sugallják utolsó szavai. Sigmund Freud az emberi lelket kutatta, amíg csak élt. Tulajdonképpen magával az élettel foglalkozott. Ezért volt megrendítő, amikor így kiáltott fel halálos ágyán: "Ez abszurd! Ez abszurd!"

És itt van Johann Wolfgang von Goethe, akinek szavai: "Mehr licht", azaz: "Több világosságot!" nem biztos, hogy azért hangzottak el, mert nem volt elég fény a szobában. Egyéb források azt is megjegyzik, hogy Goethe a lányához, Ottilie-hez szólt utoljára, méghozzá ezt: "Gyere ide kicsim, és add ide a kezed." Más szem- és fültanúk szerint meg egyszerűen arról panaszkodott, hogy kényelmetlen az ágya.

Nostradamus jóslatait többnyire utólag sikerül csak értelmezni, de önmagával kapcsolatban azért meglátta a jövőt. Mi több, jövendölése be is vált: "Napkeltekor már nem találtok élve" - mondta a körülötte állóknak. Így is lett. 

Steve Jobs, az Apple alapítója és vezérigazgatója pedig hosszas betegsége után, a halálos ágyán így kiáltott fel: „Oh wow, oh wow!” Jobs állítólag úgy viselkedett, mintha valami fantasztikus dolog várná odaát.

“144” - így hangzott Thomas Fantet de Lagny, francia matematikus utolsó mondata. A haldokló ágyát körbeállták a barátai, akik mozdulatlanságát látva nem tudták eldönteni, hogy él-e még, vagy már meghalt. Tudták azonban, hogy Lagny milyen szenvedélyesen szerette a matematikát, ezért az egyik barátja úgy tesztelte, hogy megkérdezte, mennyi 12 a négyzeten. A matematikus az utolsó leheletével azonnal válaszolt, majd elhunyt.

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history

Steve Jobs

HÉTKÖZNAPIAN

Úgy is meg lehet halni, hogy az ember nem csinál belőle túl nagy ügyet. Erre jó példa a spanyol festőzseni, Salvador Dalí akit egy egész profán probléma foglalkoztatott. Merthogy az volt az utolsó kérdése: "Hol az órám?" Bár nincs kizárva, hogy a kérdés a művészetében gyakorta fel-felbukkanó, elfolyó számlapú időmérőre vonatkozott - így pedig már jóval szimbolikusabb a kérdés.

"Igen, de ne túl sokat" - ezt Gerrin Acterberg holland költő mondta a feleségének 1962. január 17-én. Az asszony egyébként azt kérdezte a férjétől, hogy vásároljon-e krumplit. Ez volt a válasz, majd a költő szívrohamot kapott, és holtan rogyott össze.

Sir Winston Churchill, aki Oscar Wilde után a második leghumorosabban idézhető brit, miután győzelemre vitte Nagy-Britanniát a II. világháborúban, irodalmi Nobel-díjat kapott, és élete végéig hazájáért dolgozott, azt találta mondani: "Untat ez az egész". Ezután kómába esett, majd kilenc nap múlva elhunyt. 

„Bocsánat, nem volt szándékos.” - mondta Marie Antoinette, Franciaország királnyője, mikor véletlenül a hóhérja lábára lépett. A méltóságát és a tartását mindvégig megőrizte.

Bonaparte Napóleon, a franciák császára három rövid, életére oly jellemző szóval köszönt el a világtól: „Franciaország, hadsereg, Joséphine”.

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history

Salvador Dalí


SPORTOSAN

"Bárcsak síelhetnék…" - mondta Stan Laurel (A Stan és Pan-páros Stanje). Mire az illedelmes ápoló rögvest meg is kérdezte: "Ó, Mr. Laurel, szeret síelni?" A válasz nem késett: "Nem, de szívesebben síelnék ahelyett, amit épp most csinálok." Laurel ezt konkrétan a haldoklásra értette, hiszen ezek a szavak hagyták el utoljára a száját

Bing Crosby amerikai zenész és színész legendás golfos volt, ugyanakkor szívbeteg. Az orvosa figyelmeztette is arra, hogy ne üssön végig 18 lyukat a pályán, hanem csak a felét. Crosby azonban nem hallgatott a tanácsra, és csak azért is végigment a hosszú pályán. "Nos, uraim, ez szép menet volt!" - mondta. 20 perc múlva halott volt: infarktust kapott.

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history

Stan Laurel


VALLÁSOSAN

"Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet" - a leghíresebb utolsó szavak ezek a keresztény kultúrkörben. Lukács evangéliumában olvashatjuk őket, a sóhaj pedig Jézus Krisztus száját hagyta el, közvetlenül kereszthalála előtt.

"Ámen" - ezt pedig II. János Pál pápa mondta, mielőtt elhunyt volna. Különösen megrendítő kalkuttai Teréz Anya fohásza is. 1997-ben ezekkel a szavakkal az ajkain halt meg: "Jézus, szeretlek, Jézus, szeretlek…"

Kevésbé volt viszont barátságos az Úrral Joan Crawford amerikai színésznő, aki jól leteremtette a házvezetőnőjét, amikor az elkezdett imádkozni a lelki üdvéért: "Az ördögit! Hogy merészeled Istent arra kérni, hogy segítsen rajtam?"

Voltaire a felvilágosodás egyik vezére, amikor egy pap arra szólította fel, hogy halálos ágyán utasítsa el a Sátánt, azt találta mondani: "Kedves barátom, most már igazán nincs itt az ideje, hogy ellenségeket szerezzek."

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history

Teréz anya (Kalkuttai Szent Teréz)


TRAGIKUSAN

És aztán lehet meghalni tragikusan. Merénylet által vagy balesetben. Értelmetlenül. "Igen, én vagyok" - mondta John Lennon, mielőtt összerogyott volna a New York-i Dakota ház előtt, mert Mark David Chapman beléeresztette a halálos lövedéket. A merénylő egyébként azt kérdezte tőle: "Ön John Lennon?"

A rock n' roll királya, Elvis Presley 1977-ben, 42 évesen távozott az élők sorából; halálát megelőzően számtalan betegség kínozta. Nem sokkal a tragédia előtt történt, hogy Elvis a fürdőszobába tartott, szerelme pedig azt kérte tőle, hogy ne ott aludjon el, mire ő azt mondta: "Oké, nem fogok."

Bob Marley, a reggae zene koronázatlan királya 36 éves korában, rák következtében vesztette életét, ám utolsó erejével is egy olyan életbölcsességet osztott meg, mely a mai napig megállja a helyét: "Pénzért nem vehetsz életet."

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history

Kurt Cobain

"Istenem, mi történt?" - kérdezte Diana, walesi hercegnő 1997. augusztus 31-én, nem sokkal azután, hogy a párizsi Alma-alagútban súlyos autóbalesetet szenvedett. Nem sokkal később eltávozott az élők sorából, emléke azonban kicsit sem halványodik a brit allatvalók szívében.

Paul Walker, A Halálos iramban-filmek sztárja szintén autóbalesetben vesztette életét, amikor beült barátja, Roger Rodas mellé kipróbálni annak új járgányát. A színész az ominózus napon egy jótékonysági rendezvényen vett részt, és mielőtt beszállt volna az autóba, még odaszólt a többieknek, hogy: "Öt perc és visszajövök."

A Nirvana frontembere 1994-ben követett el öngyilkosságot, ám Kurt Cobain előtte még egy hosszú levelet is címzett hátrahagyott családjának, melyet Neil Young ikonikussá vált soraival zárt: "Emlékezzetek arra, hogy jobb kiégni, mint megfakulni."

George Harrison, a legendás Beatles-tag 58. életévében, rák következtében távozott az élők soraiból. Utolsó szavaival is ugyanazt az igét hirdette, mint mindig:

"Szeressétek egymást!"


 

utolsó mondatok Bonaparte Napóleon Sigmund Freud Winstons Churchill Steve Jobs sztárok starlight history