Vajon párolt alma véres hurkával és sült kelbimbóval.
Ki mondta, hogy ami egészséges, az nem lehet finom?! Íme egy ízletes és egészséges recept a böjt előtti időszakra. A kelbimbó valóságos vitaminbomba, hiszen C-, B-, K-vitamint, illetve béta-karotint, káliumot, kalciumot, nátriuomot, vasat, valamint ként és krómot tartalmaz. Ráadásul igen alacsony a kalóriatartalma. Szenzációs társítás a szintén vitamindús almával és az ízletes véres hurkával, hogy bűntudat nélkül merülhessünk el az ízek élvezetében.
Vajon párolt alma véres hurkával és sült brokkolival
2 főre
Előkészület: 10 perc
Elkészítés: 15 perc
Hozzávalók:
- 1 db véres hurka félbevágva
- 180 - 200 g kelbimbó megtisztítva és félbevágva
- 1 alma meghámozva, magház nélkül felkockázva
- 2 tk. magos mustár
- 1 tk. méz
- 1,5 ek. vörösborecet
- vaj - az alma és hurka sütéséhez
- olaj - a brokkoli sütéséhez
- maréknyi rukkola (akár el is hagyható)
Elkészítés:
1. Serpenyőben felforrósított vajon süssük 2 percig - karamellizálódásig - az előzőleg meghámozott, kimagozott, felkockázott almát. Szűrőkanállal szedjük ki egy tányérra. Ezután a véres hurkát rakjuk a vajba, és süssük ezt is 2 percig. Félidőben, mikor az alja már ropogósra sült, fordítsuk meg. Ha kész, ezt is szedjük ki szűrőkanállal, és tegyük félre az almával együtt.
2. A vajhoz keverjük hozzá a mustárt, a mézet és a vörösborecetet, főzzük össze 30 másodpercig. Kóstoljuk meg, sózzuk ízlés szerint, és takaréklángon tartsuk melegen.
3. Egy másik edényben forrósítsuk fel az olajat. Rakjuk bele a kelbimbót, és süssük 3 perc alatt aranybarnára. Konyhai papírtörlőre szedjük ki, és ízlésünknek megfelelően sózzuk meg. Osszuk szét két tányérra a rukkolával, az almával és a véres hurkával együtt, majd locsoljuk meg a meleg öntettel.
Jó étvágyat hozzá!
Tápanyagtartalom: rost, vas, C-vitamin, folsav
Adagonként: 560 kcal, 48 g zsír, 21 g telített zsírsav, 20 g szénhidrát, 12 g cukor, 7 g rost, 10 g fehérje. A véres hurka glikémiás indexe: 0.