Vajon párolt alma véres hurkával és sült kelbimbóval.

Ki mondta, hogy ami egészséges, az nem lehet finom?! Íme egy ízletes és egészséges recept a böjt előtti időszakra. A kelbimbó valóságos vitaminbomba, hiszen C-, B-, K-vitamint, illetve béta-karotint, káliumot, kalciumot, nátriuomot, vasat, valamint ként és krómot tartalmaz. Ráadásul igen alacsony a kalóriatartalma. Szenzációs társítás a szintén vitamindús almával és az ízletes véres hurkával, hogy bűntudat nélkül merülhessünk el az ízek élvezetében.

egészségünkre táplálkozás gasztro recept egészség alma véres hurka  kelbimbó rukkola

Vajon párolt alma véres hurkával és sült brokkolival

2 főre

Előkészület: 10 perc

Elkészítés: 15 perc

Hozzávalók:

  • 1 db véres hurka félbevágva
  • 180 - 200 g kelbimbó megtisztítva és félbevágva
  • 1 alma meghámozva, magház nélkül felkockázva
  • 2 tk. magos mustár
  • 1 tk. méz
  • 1,5 ek. vörösborecet 
  • vaj - az alma és hurka sütéséhez
  • olaj - a brokkoli sütéséhez
  • maréknyi rukkola (akár el is hagyható)

Elkészítés:

1. Serpenyőben felforrósított vajon süssük 2 percig - karamellizálódásig - az előzőleg meghámozott, kimagozott, felkockázott almát. Szűrőkanállal szedjük ki egy tányérra. Ezután a véres hurkát rakjuk a vajba, és süssük ezt is 2 percig. Félidőben, mikor az alja már ropogósra sült, fordítsuk meg. Ha kész, ezt is szedjük ki szűrőkanállal, és tegyük félre az almával együtt.

2. A vajhoz keverjük hozzá a mustárt, a mézet és a vörösborecetet, főzzük össze 30 másodpercig. Kóstoljuk meg, sózzuk ízlés szerint, és takaréklángon tartsuk melegen.

3. Egy másik edényben forrósítsuk fel az olajat. Rakjuk bele a kelbimbót, és süssük 3 perc alatt aranybarnára. Konyhai papírtörlőre szedjük ki, és ízlésünknek megfelelően sózzuk meg. Osszuk szét két tányérra a rukkolával, az almával és a véres hurkával együtt, majd locsoljuk meg a meleg öntettel.

Jó étvágyat hozzá!

Tápanyagtartalom: rost, vas, C-vitamin, folsav

Adagonként: 560 kcal, 48 g zsír, 21 g telített zsírsav, 20 g szénhidrát, 12 g cukor, 7 g rost, 10 g fehérje. A véres hurka glikémiás indexe: 0.