Marilyn Monroe híres dalából tudjuk: a gyémánt a nő legjobb barátja. Kétségkívül sokan vágyunk a drágakövek csillogására, de vajon azt tudjuk, hogy szépségükön túl gyógyhatással is bírnak? Megnyugtatásul közöljük: nem csupán a gyémánt, hanem az alacsonyabb árfekvésű (fél)drágaköveknek is gyógyhatást tulajdonítanak. Nézzük, melyek ezek, és miben segíthetnek nekünk.

egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszáns

Ősi gyógymód

A kristályokat csaknem 80 ezer éve használja az emberiség. Az ősi közösségekben még csupán gyógyászati céllal, később már információ- és energiahordozóként is a segítségünkre voltak. Mivel rezgésükkel energiát képesek átadni, már az ókori Egyiptom gyógyító papjai is sok nemes követ viseltek magukon és ruházatukon, hogy feltöltődjenek azzal a mágikus erővel, amit aztán továbbadhatnak a betegeknek.

Tehát ősidők óta úgy tudjuk, hogy a kristályok magasabbrendű tudattal rendelkeznek, mint az ember, és mint ilyenek, szabadon programozhatók. Alkalmasak arra, hogy energiapályáink elakadásait feloldva fejlesszék testi, lelki és szellemi képességeinket.

Szinte valamennyi ékszer- és bizsuboltban találkozhatunk különféle (fél)drágakövekkel. A legegyszerűbb felhasználási formájuk ugyanis, ha ékszerbe foglalva viseljük magunkat azokat. Attól függően, hogy milyen testi, lelki vagy mentális betegségek orvoslását szeretnénk kiegészíteni, illetve ennek alapján melyik csakránkat kívánjuk élénkíteni egy-egy kővel, nyakunkon, karunkon, fülünkben vagy akár a bokánkonk is hordhatjuk az ékszert.

Minden bolygóhoz tartozik egy kő, amely a bolygó összes tulajdonságát erősíti.

A Naphoz a rubin, a Holdhoz a gyöngy, a Marshoz a korall, a Merkúrhoz a smaragd,  a Jupiterhez a sárga zafír, a Vénuszhoz a gyémánt, a Szaturnuszhoz a kék zafír. 

Így akár csillagjegyeinknek megfelelően, az adott zodiákusjelet uraló bolygóhoz alkalmazkodva is kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő dárgakövet. 

Ugyancsak jó, ha a fürdővizünkbe tesszük a számunkra ideális ásványi követ, hiszen a víz kristályszerkezete magába építi annak energiáját és felerősíti hatását.

Személyes kövünket elhelyehetjük éjszakára az ágyunk mellett vagy a párnánk alatt is, hogy olyan relaxált állapotban kerüljünk a közelségébe, amikor befogadóbbak vagyunk a finom rezgésekre.

A kristályokat használat előtt meg kell tiszítani a fizikai szennyeződésektől és a hozzájuk tapadt energiáktól. A pucolást és a feltöltést ajánlatos minden használat után megismételni.

Tisztítási tippek:  egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszáns

Vízzel: a forrásvíz képes leoldani a kövekről a rossz energiákat. Hideg csapvíz alatt is megtisztíthatjuk a köveket, ha utána a napon szárítjuk azokat.

Füstölővel: tartsuk a kristályt a füstbe vagy az óramutató járásával ellentétes irányba körözzünk a füstölővel a kő körül.

Tűzzel: a kristályt vigyük át egy gyertya lángja fölött, vagy rakjuk körbe a követ mécsesekkel.

Sófürdővel: a só is hatékonyan űzi el a negatív energiát, de csak akkor, ha nem tartjuk benne túl sokáig a követ, illetve utána alaposan lemossuk bő hideg vízzel. Egyes köveket, pl. opált így se tegyük közvetlenül a sóba, csak egy tálkán keresztül fürdessük meg a maró anyagban.

Ametiszttel: ha ametisztre helyezünk egy másik kristályt, előbbi megtisztítja azt, ám vigyáznunk kell, nehogy annyi ideig feküdjenek egymáson, hogy kövünk átvegye az ametiszt rezgését.

Amennyiben végeztünk a tisztítással, fel kell töltenünk a követ, azaz aktiválni a maga természetes energiáját. Ennek legegyszerűbb módja, ha a követ kitesszük a napfényre vagy a holdfényre és megvárjuk, míg megszárad. Addigra feltöltekezik.

Mi, mire jó?

Aggodalmaskodásra: borostyán, topáz

Alvásproblémákra: ametiszt, malachit, zafír, turmalin

Antidepresszánsnak: füstkvarc, lapis, lazuli, opál, rubin, zafír

Diéta kiegészítésére: ametiszt

Dühkitörésekre, lobbanékonyságra: kunzit, ónix, rubin, topáz

Kimerültségre, fáradtságra: rózsakvarc, topáz

Önbizalom növelésére: citrin, rózsakvarc, rubin

Szenvedélybetegségekre: rubin

Szexuális problémákra: fluorit, gyémánt, magnetit, malachit 

Szorongások oldására: pirit, fekete turmalin

egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszáns

Marokkő

Az ékszerkereskedők árulnak úgynevezett marokköveket is, amelyeket leginkább zsebben vihetünk magunkkal a nap folyamán. Ezek kiválasztásánál vegyünk kézbe többféle kristályt, majd annál maradjunk, amelyik azonnal felmelegszik a kezünkben. Ez a legbiztosabb jele ugyanis annak, hogy a tudunk kommunikálni a kővel és éppen az adott kristályra van szükségünk. Ha nem nekünk valót választunk, akkor több kárt is okozhat nekünk, mint amennyit segít rajtunk. A kő csiszolója vagy korábbi tulajdonosa is telíthette olyan energiákkal a követ, ami a mi egészségünkre nézve veszélyes lehet, hiszen a kő hozhat magával betegségeket is.

Kövek és gyógyhatások

Achát: kiegyensúlyozza a tüdő működését.

Ametiszt: idegnyugtató, tökéletes az idegi zavarok oldására.

egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszáns

Aranytopáz: megóv az álmatlanságtól, az emésztési bántalmaktól, stabilizálja a vérkeringést, és segítségével a májpanaszok is oldódnak.

Aventurin: a szívcsakra kiegyensúlyozója, a szívbetegségek, a magas vérnyomás ellenszere.

Borostyán: fékezi a stresszből eredő fejfájásos tüneteket. Alvászavarokra is alkalmazható. 

Citrin: segíti a méreganyag kiválasztást, így remek bőrtiszító. Emellett általános hangulatjavító, fáradtságűzó, és enyhébb depressziós tünetek ellen is hatékony.

Hegyikristály: általános energiafokozó, úgy növeli az éberséget, hogy közben kiegyensúlyozottságot ad.  Szellemi és lelki tisztasággal ajándékoz meg, segít a labilis idegállapoton. Különös tulajdonsága, hogy erősíti a többi kő hatását is. 

Hematit: má néven vérkő, normalizálja a vérnyomást, és a sporttevékenységek utáni regenerálódásban is hatékonyan segít. egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszánsHiszticsökkentőként is alkalmazható.

Holdkő: segít a meddőségen, illetve hormonális problémákon. Kezelhetők vele a menstruációs zavarok és klimaxos problémák is. Egyensúlyban tartja az idegrendszert, emelett jótékony hatással van a fejfájásra, migrénre is. 

Jáde: segít megőrizni a lelki egyensúlyt, miközben remek veseerősítő, illetve tisztító. 

Jáspis: gátolja az epe-, máj- és vesebetegségek kialakulását.

Karneol: a magas koleszterinszint egyik legjobb ellenszerének tartják.

Malachit: kiváló ellenszere az emésztési panaszoknak, a veseműködés fennakadásainak.

Ónix: fékezi a dühkitöréseket.egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszáns

Rózsakvarc: a szeretet köve, vérszegénység csökkentésére és hangulatjavítóként is alkalmazható. Alkalmas női betegségek orvoslására, a termékenység fokozására, lelki síkon pedig érzelmi ridegség és negatív rezgések ellen hat. A szívcsakra orvosa, így a szívbetegségek, magas vérnyomás esetében is segít. 

Rubin: jól hat az ivarszervekre, és a gyökércsakrára gyakorolt hatása révén támogatja az erotikát, és erősíti a méhnyakat. 

Smaragd:  vese- és májproblémák, szívbetegség, epilepszia esetén hatásos, de erős regeneráló hatása miatt a betegségek utáni lábadozást is megkönnyíti.

Tigrisszem: erősíti a légutakat és a tüdőt, oldja a mozgásszervi merevséget. Hatásos az idegi panaszok ellen, javítja a koncentrációt és oldja az emocionális blokkokat. Önbizalommal ruház fel, enyhíti az asztmás panaszokat.

Türkiz: bölcsességet és békességet hoz.egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszáns

Zafír: enyhítheti az alvásproblémákat. A haj és a bőr szépítőjének tartják.

+ a Gyémánt: jó hatással van az agyműködésre, erősíti az idegeket, oldja az idegfeszültséget. (Naná!) A lélek őrzőjének tartják. Segít tisztán gondolkodni. 

A csakrák kövei

egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszáns

Nagy általánossában azok a drágakövek vannak hatással az egyes energiaközpontjainkra, amelyek színe megegyezik az adott csakránk színének. A harmónia megteremtéséhez a megfelelő követ helyezzük a hozzá tartozó csakrára, hogy az feloldhassa az abban kialakult energiablokkokat és kiegyensúlyozhassa az életerő áramlását.

Koronacsakra (általában lila vagy átlátszó kövek) ametiszt, hegyikristály 

Harmadik szem csakra (általában az indigókék kövek) ametiszt, kék kalcit, lapis, lazuli, szodalit  egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszáns

Torokcsakra (általában a kék kövek) akvamarin, kalcedon, lapis, lazuli, türkiz 

Szívcsakra (általában a zöld és világos rózsaszín kövek) aventurin, jáde, rózsakvarc, rózsaszín turmalin, smaragd

Köldökcsakra (általában a sárga kövek) borostyán, citrin, sárga jáspis, tigrisszem, topáz

Szexcsakra (általában a narancssárga kövek) ámbra, holdkő, karneol, topáz

Gyökércsakra (általában a vörös kövek) achát, vérkő, jáspis, korall, rubin

Fontos: bármilyen testi vagy lelki betegség esetén csak kiegészítő kezelésként alkalmazzuk a drágakő-terápiát! Legyünk elővigyázatosak, biztonságos helyen tartsuk a köveket, kisgyerek nehogy szájba vegye, lenyelje!

egészségünkre egészség lélek psziché  test drágakő-terápia fáradtság szorongás oldása önbizalom növelése alvásprobléma antidepresszáns

Képek forrása: Internet