Az Indiát Srí Lankával összekötő, legendák övezte ősrégi híd az egyik legnagyobb és egyben legtöbb vitát kiváltó régészeti lelet. Ez az a híd, mely mára sokak szerint mesterséges stuktúraként kezelendő, vagyis valamikor emberkéz hozta létre. Ám a híd az előzetes kormeghatározások alapján 1,7 millió éves, vagyis joggal merül fel a kérdés: vajon ki építhette abban az időben?

Ádám hídja Ráma hídja Rama Sethu India Srí Lanka legenda rejtély kultúra régészet építészet misztikus helyek

Napjainkban egyre több tengerszorost tesznek átjárhatóvá modern, többsávos, a víztömeg felett átívelő hidakkal. India és a déli csücskéhez közel eső Srí Lanka közt eleve húzódik egy ilyen átjáró, bár nagy része a földrengések és erős ciklonok következtében a tengerfenékre süllyedt.

Régi templomi feljegyzések szerint a híd egészen 1480-ig teljes hosszában a vízfelszín fölé ért, addig száraz lábbal lehetett átkelni Indiából Srí Lankára.

Ádám hídjáról - hindu nevén Ráma hídjáról - van szó, melyet szentként tisztelnek, és amely Földünk egyik legrejtélyesebb kőemléke.

Ádám hídja Ráma hídja Rama Sethu India Srí Lanka legenda rejtély kultúra régészet építészet misztikus helyek

A világ egyik legrejtélyesebb hídja 1,7 milló éves


Intelligens építők 

Az Indiát Srí Lankával összekötő ősrégi híd máig feltörhetetlen dió a régészek számára. Sokáig geológiai képződménynek tartották, mígnem a NASA felvételei olyasmit mutattak, aminek hatására a képek szenzációként járták be a világot.

A fotókon ugyanis tökéletesen kivehető, hogy a kőtömbök legalább 50 kilométer hosszan, precíz vonalban, egymástól azonos távolságra sorakoznak a víz alatt, ami egyértelműen a megtervezettség jele.

Ádám hídja Ráma hídja Rama Sethu India Srí Lanka legenda rejtély kultúra régészet építészet misztikus helyek

Véletlenszerű képződmény lenne?


Ezzel pedig meg is bukott az addigi nézet, miszerint csak homokpadok véletlenszerű láncolatáról van szó. Ez bizony híd, amelyet csakis intelligens építők hozhattak létre - a gond csak az, hogy vizsgálatok szerint a tömbök több mint egymillió évvel ezelőtt kerültek ide. 

Kik rendelkezhettek akkoriban ilyen szintű technológiával? Hiszen a hivatalos álláspont szerint Homo sapiens is mindössze 150 ezer éve él a Földön.

Kelet-Afrikában 2 millió éve jelent meg ugyan az első általunk ismert, az emberek - vagyis a Homo genus - közé sorolt faj, a Homo habilis, ám ők még ősemberek voltak, és elképzelhetetlen, hogy azon a fejlettségi szinten ilyen monumentális híd létrehozására képesek lettek volna; abban az időben az emberiség még nem ismerte a szervezett építkezést.

Ádám hídja Ráma hídja Rama Sethu India Srí Lanka legenda rejtély kultúra régészet építészet misztikus helyek

Ádám hídja - hindu nevén Ráma hídja - 1480-ig a vízfelszín fölé ért, összekötve Indiát Srí Lankával


Az Indiai Geológiai Intézet igazgatója,  Dr. Badrinarayanan Srinivasan kutatást végzett a különleges földsánc környezetében, és arra a következtetésre jutott, hogy az mesterséges konstukció, vagyis ember készítette.

Dr. Badrinarayanan és kutatócsapata a híd mentén 10 lyukat fúrt. Körülbelül 6 méterrel a felszín alatt találtak egy konzisztens meszes homokkő réteget, korallokat és sziklához hasonló anyagokat. A csapat 4-5 méterrel lejjebb egy réteg laza homokot is felfedezett, és ez alatt egy kemény sziklaképződményt, melyek szabályos kocka vagy téglatest alakúak voltak. Ezek képezik a keskeny földsáv alapját.

Tudósok úgy vélik tehát, hogy a híd mesterséges eredetét erős bizonyítékok támasztják alá: a szerkezet alapját képező rendkívül szabályos mészkőtömbök arra utalnak, hogy mesterséges konstukcióval van dolgunk; ezek a szabályos tömbök ugyanis nem lehetnek a természet megnyilvánulásai, azokat emberi kéz alkothatta.

Ádám hídja Ráma hídja Rama Sethu India Srí Lanka legenda rejtély kultúra régészet építészet misztikus helyek

Kutatók szerint a rendkívül szabályos mészkőtömbök arra utalnak, hogy a szerkezet mesterséges kontrukció


Majomemberek alkotása?

A híd titkát a hindu eposzok is megmagyarázzák, csakhogy az ilyen forrásokat a nyugati tudományban nem szokták komolyan venni. Pedig a legendákat nem lenne szabad lebecsülni, mert már számtalanszor vitték előre a kutatásokat. Egyes kutatók szerint ezúttal is segíthetnek tisztázni a kérdést: mi is ez a képződmény valójában. Nézzük először a Rámájana című hindu eposz válaszát!

Eszerint mintegy másfél millió évvel ezelőtt Dél-Indiában élt Ráma herceg, Visnu isten reinkarnációja, akinek feleségét, Szítát elrabolta, és Srí Lanka-i palotájába hurcolta egy démonkirály. Férje hadsereggel indult kiszabadítani, ám útját állta az óceán. Tanácstalan volt, hogyan szállíthatná át az ostromló erőt India déli csücskéről Srí Lankára, ha köztük hullámzik a tenger…

Rámának azonban ott voltak furcsa külsejű szövetségesei: a majmok. Ne állatokat, hanem inkább A majmok bolygója című filmben látottakhoz hasonló, intelligens lényeket képzeljünk el, akik saját nyelven beszéltek, az őserdőben lévő városaikban, fejlett társadalomban éltek, tudósaik pedig bonyolult gépezeteket építettek. Velük volt a híres majomvezér, Hanumán, és a nagy tudású építésze, akik rövid idő alatt megtervezték, és sok millió ügyes kezű majom segítségével megépítették az óceánon átívelő hidat

Immár átkelhetett a sereg, és a herceg sikeresen kiszabadította feleségét. Visszafelé egy varázsigével leromboltatta az átjárót, nehogy azon démonok kelhessenek át Indiába. Az eposz tehát ezzel, és nem földrengéssel magyarázza, miért került a híd nagy része a tenger mélyére.

Ádám hídja Ráma hídja Rama Sethu India Srí Lanka legenda rejtély kultúra régészet építészet misztikus helyek

A Rámajána című hindu eposz szerint Ráma herceg Hanumán, a majomvezér segítségével építette a hidat felesége kiszabadítására


Az első ember átkelője?

Egyesek viszont más legendát kötnek a hídhoz. Eszerint Ádám, az első ember a mennyből érkezett, és pont Srí Lankán ért földet. Át akart kelni Indiába, ám útját állta az óceán, ezért az Úrhoz imádkozott.

Angyalok siettek a segítségére, akik misztikus erejükkel pillanatok alatt megépítették a hidat, Ádám hídját. Ádám átlépdelt rajta, és Indiában telepedett le, utódai pedig innen vándoroltak szét a Földön.

Hogy kinek van igaza? Angyalok műve-e a titokzatos konstrukció, avagy intelligens majmoké? Vagy mindez csak jelképesen értendő, és valójában egy számunka eddig ismeretlen őskultúra alkotása? Netán mégiscsak a természet csodája? Maradnak tehát a kérdőjelek, és ki-ki eldöntheti magában, különösen, ha egyszer a sorsa úgy hozza, hogy ott állhat az óceán partján, nézve a vízben kígyózó kőtömbök sorát.

Ádám hídja Ráma hídja Rama Sethu India Srí Lanka legenda rejtély kultúra régészet építészet misztikus helyek