Nő- és csirkefaló, fáradhatatlan zaba- és szexgép, kíméletelen, dagadt tahó, aki feleségeit könnyed mozdulattal hajítja el - esetenként a fejét is lecsapatja. VIII. Henrikről a köztudatban élő eme kép néhány részletében helytálló, mivel a király a könyörületességet kevéssé gyakorolta, ellenben ingerlékeny volt, és két asszonyát is hóhérkézre adta. Csakhogy a portré - különösen a nőhabzsoló vonal - tévhitektől terhes. A hat feleség tény. De vajon mi a közös Angelina Jolie-ban és Boleyn Annában? És te melyik feleségére hasonlítasz?

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

MICSODA FÉRFI!

Az atletikus, 187 centi magas Henrik élete jelentős részében erős és vékony alkat volt: a versírással is kísérletező koronás fő szerette a zenét, a táncot, a lovagi tornát, a vadászatot, ezek mellett teniszezett, és talán futballozott is - egy 2004-ben fellelt levéltári iratból kiderül, hogy 1526-ban egy pár futballcipőt rendelt. Noha 1509-ben megkoronázták, a kormányzás az 1530-as évek elejéig nem igazán foglalkoztatta, inkább utazgatott és vadászott. Az elfogult kortársak szerint Henrik nem csupán izmos, de jóképű is volt.

"Tökéletes vádlik és olyan kerek, gyönyörű arc, hogy akár nő is lehetne..." - írták róla 1515-ben.

Az adoniszi test, az ágyasok és a hat feleség ellenére a király mégsem volt nagy szoknyavadász, állítják az újabb kutatások. A "gyönyörű férfi" nimbusza 1536-ban omlott össze; januárban egy lovagi tornán a király a lova alá zuhant, súlyos fej- és lábsebet szerzett, utóbbi sosem gyógyult be, sőt elfekélyesedet, óriási fájdalmat okozva neki.

Az izmos férfiból 1540-re pohos óriás lett, derékbősége 81-ről 130 centire nőtt.

És bár asszonyai időben és korban is nagyon messze vannak már tőlünk, végzetük, hibáik nagyon is ismerősek lehetnek számunkra. 

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

A JÓ FELESÉG: ARAGÓNIAI KATALIN

VIII. Henrik első felesége Európa legnagyobb királyi családjában született, és kicsi kóra óta arra nevelték, hogy jó feleség legyen. Tizenhat éves volt, amikor Spanyolországból Angliába küldték, hogy hozzámenjen egy korábban soha nem látott ifjúhoz, Henrik bátyjához. Ám a fiatal férj két nappal az esküvő után meghalt - a mai napig kérdés, hogy elhálták-e a házasságot -, ő pedig hozzáment férje öccséhez.

A történet ekkor azonban meglepő módon szerencsés fordulatot vett, mert Henrik őszintén beleszeretett feleségébe, és amikor 1509-ben királlyá és királynévé koronázták őket, legalább olyan boldogok voltak, mint most Meghan Markle és Harry herceg.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

Ám 23 évnyi házasság megfakította a szenvedélyt, és a feszültséget csak fokozta, hogy a férjénél hét évvel idősebb Katalin ötször elvetélt, a pár egyetlen életben maradt gyermeke lány volt. A vágyott fiúörökös hiánya ellene fordította férjét, és amikor Katalin már nem tudott többé gyermeket szülni, Henrik úgy döntött, megszabadul tőle. Helyette a fiatalabb és termékenyebb Boleyn Annát választotta.

Katalani a válás során mindent elveszített. Henrik megtiltotta, hogy találkozzon a lányával, száműzte az udvarból, és még ékszereit is át kellett adnia az új felségnek.

ARAGÓNIAI KATALINHOZ HASONLÍT AKI…

…a házasságban mindig, mindent úgy tesz, ahogyan a férje elvárja, támogatja a férjét, és önfeláldozóan a hátán viszi az egész háztartást. A férfiak nem feltétlenül hálálják meg hűséggel ezt a fajta túlzott törődést, előfordulhat, hogy előbb-utóbb feléled bennük a vágy az elveszett fiatalság iránt, és úgy érzik, azt legkönnyebben egy fiatal nővel az oldalukon tudják újraélni.

PONT ILYEN…

Robyn Gibson is, aki hét gyereket szült a fenegyerek Mel Gibsonnak, és harminc évig támogatta a színész karrierjét - megteremtve neki a hátországot. Mel Gibson három évtized házasság után hagyta ott Oksanáért, a 14 évvel fiatalabb orosz szupermodellért, amikor az terhes lett.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

A CSÁBÍTÓ SZERETŐ: BOLEYN ANNA

A kortársak meg voltak győződve róla, hogy Boleyn Anna boszorkány. Nem nagyon tudták mással megmagyarázni, hogy a király mindent felrúgott ezért a sötét hajú, egzotikusan szép nőért. Boleyn Anna valóban erős vágyat keltett az uralkodóban. Annyira, hogy amikor a pápa visszautasította házasságának érvénytelenítését, VIII. Henrik elhagyta a katolikus egyházat, és saját vallást alapított, ahol ő hozta meg a törvényeket.

Első intézkedése válásának elrendelése lett.

Boleyn Anna azonban nem volt boszorkány, a titka sokkal egyszerűbb: addig nem hált együtt Henrikkel, ameddig az el nem hagyta első feleségét.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

Annát, bár elnyerte a király szívét, az egész ország meggyűlölte, amiért elválasztotta a királyi párt. Mindenki kárörvendően nevetett rajta, amikor lánygyereknek adott életet, és akkor se sajnálták meg, amikor ezután elvetélt. Ezek az események annyira felbosszantották Henriket, hogy a Towerbe vetette új feleségét felségárulás vádjával, és senki nem akadt, aki Anna pártját fogta volna.

Ma már tudjuk, hogy ártatlan volt, nem csoda, hogy az utolsó pillanatig bízott a király kegyelmében, és még a tőkére is úgy hajtotta a fejét, hogy nem hitte el, a bárd le fog súlytani. Tévedett.

BOLEYN ANNÁHOZ HASONLÍT, AKI…

…nem csak szép, de az eszét is nagyon jól tudja használni. Nem fél semmitől, eléri a célját, és úgy érzi, mindenáron joga van a boldgosághoz. Ám ha túl sok emberen gázol át, sok ellenséget szerezhet, akikre később, ha nehéz helyzetbe kerül, még szüksége lehet.

PONT ILYEN…

Angelina Jolie is. A boszorkányos, férfifaló szépség soha nem félt attól, hogy megszerezze, amit kiszemelt magának. Így csábította el egykor Jennifer Aniston férjét, Brad Pittet is. Sokan a mai napig nem tudják neki megbocsátani, hogy szétbomlasztotta az egykori álompárt, főként, hogy végül Prittet is dobta.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

A CSALÁDCENTRIKUS HITVES: JANE SEYMOUR

A dráma után Henrik egy kis nyugalmat akart, ezért szelíd és odaadó feleséget választott magának. A szőke, nyugodt természetű Jane éppen húsz évvel volt fiatalabb nála, és a családi béke volt a legfőbb célja. Hazahívta Henrik száműzött mostohalányait, és megadta a férjének, amire az igazán vágyott: a fiúörököst. Sajnos Edward kéthetes korában meghalt, gyermekágyi lázban. 

Rövid házasságuk ellenére ő volt Henrik kedvenc felesége, végakaratában is kikötötte, hogy mellette akar majd nyugodni.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

JANE SEYMORHOZ HASONLÍT AZ, AKI…

…úgy érzi, hogy az otthonteremtés egy nő igazi feladata, és akit boldoggá tesz, ha a családjáért élhet. Nem csak a karrier, a boldogság is lehet életcél.

PONT ILYEN…

Jada Pinkett Smith is, a színész Will Smith felesége, aki korábban maga is híres színésznő volt, ám amikor megismerte férjét, boldogan hagyta ott a reflektorfényt, és azóta a családnak és a gyerekeknek szenteli életét.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

A "FOTOGÉN" DÍVA: KLEVEI ANNA

Keveset tudunk róla, azt is rosszul. Évszázadokon át ő volt a csúnya nő, ez pedig biztos, hogy nem igaz, mert Henriken kívül mindenki más szépnek tartotta. Annyi volt csak a hibája, hogy nem hasonlított arra a képre, amit Hans Holbein festett róla, és amibe Henrik rögtön beleszeretett.

Henrik annyira izgatottan várta az új feleséget, hogy elévágtatott, és meglepte őt. Ám a fejében élő kép és a valóság köszönő viszonyban sem álltak egymással, Henrik pedig nagyot csalódott. Bár a becsület kedvéért pár nappal később elvette a német hercegnőt, nem sokkal a házasságkötés után érvénytelenítette ezt a frigyet, arra hivatkozva, hogy megtévesztették. Holbeint kirúgta, a festményt megrendelő, frigyet pártoló Cromwellt pedig kivégeztette.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

KLEVEI ANNÁHOZ HASONLÍT, AKI…

…nagyon ügyel arra, hogy a legjobb formáját hozza, és még a férje előtt se szívesen mutatkozna smink nélkül vagy hajcsavarókban. Jobban kellene bíznia magában, mert egyetlen hosszú kapcsolat se alapulhat illúziókon.

PONT ILYEN…

Kate Moss is. A lesifotósok rendre nem túl előnyös oldalát mutatják a világ egyik legjobban fizetett modelljének. Ám ha profik veszik kézbe, rögtön lélegzetelállító szépséggé válik. A magánéletéről keveset tudunk, de számtalan férfi fordult már meg az életében, akik közül szinte senkit nem tudott hosszú távon megtartani.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

A CSALFA ASSZONY: CATHERINE HOWARD

Nem volt még húszéves sem, amikor Henrik kivégezette őt házasságtörés vádja miatt. Henrik ekkor már 49 éves volt, és az ötödik feleségéhez nem volt annyi türelme, mint az előzőekhez, ráadásul a kivégzésben is volt már rutinja.

Pedig ha Henriket nem vakította volna el a szenvedély, felmérhette volna, hogy nem tud majd lépést tartani a fiatal lánnyal, aki már nem volt szűz, amikor megismerte. Nem csoda, hogy a királyt hosszú távon fárasztotta ez az életmód, és az sem, hogy az ifjú lány kikacsingatott az unalmas, akkoriban már öregedőnek számító férj mellől.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

CATHERINE HOWARDHOZ HASONLÍT, AKI…

…fiatalon sok őrültséget csinált, mindent kipróbált A túl fiatalon kötött házasságokból sok kudarba fullad. Az ember idővel lenyugszik és rájön, mi a fontos számára, csak arra kell ügyelni, hogy addig minél kevesebb ember sérüljön körülöttünk.

PONT ILYEN…

Britney Spears, aki nagyon fiatalon szült két gyereket, de képtelen volt felnőni a felelősségez, és a gyerekei az apjukhoz kerültek. Pár évnyi bulizás, kábítószerezés és ámokfutás után dádöbbent, hogy nem jó úton jár, azóta igyekszik helyretenni, amit fiatalon elrontott.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

A KARRIERISTA NŐ: CATHERINE PARR

Ha Henrik utolsó felesége ma élne, mindenki csettintene: micsoda karriert csinált ez a nő! Egy igazi ambíciózus lány, aki jó helyre született, jól házasodott, és egész életében jól gazdálkodott a lehetőségeivel.

A 16. században a nők egyetlen karrierlehetősége a házasság volt, és Catherine Parr mindig jól választott. Első férje egy gazdag, ám öregecske báró volt, akit odaadóan ápolt a haláláig. Amikor özvegyen maradt, két kérője is akadt: gyermekkori szerelme és a király.

Bár nem volt szerelmes Henrikbe, nem utasította vissza őt, és igazán odaadó felesége lett. Ápolta fekélyes lábsebét, olvasott az ágya mellett ülve, házitanítókat fogadott a mostohagyerekei mellé, és megteremtette Henrik körül azt az idilli házi békét, amire az mindig vágyott.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás

De ez még nem volt elég neki, szabadidejében írt egy "bestseller" könyvet is, Egy bűnös siránkozásai címmel. Amikor Henrik 1547-ben meghalt, még mindig csak 36 éves volt, így hozzáment gyermekkori lovagjához, ráadásul gyereket is szült neki. Mondhatni, mindent elért, amit csak lehetett. Az már a sors kegyetlen fintora, hogy pár nappal kislánya születése után gyermekágyi lázban meghalt.

CATHERINE PARRHOZ HASONLÍT, AKI…

…úgy véli, először karriert kell csinálni, ráér akár 40 éves kora körül gyereket szülni. A hozzá hasonló nők mindent pontosan megterveznek, kézben tartanak - ám sem a gyerekszülést, sem a gyereknevelést nem lehet száz százalékig megtervezni.

PONT ILYEN…

Nicole Kidman is, aki ausztrál sorozatszínésznőként robbant be Hollywoodba, Tom Cruise oldalán. Sokak szerint mindez csak egy jól megfizetett alibikapcsolat volt, hogy leplezzék férje homoszexualitását. Akárhogy is, bejött a dolog: a házasság beindította amerikai karrierjét, majd elváltak, ő utána megtalálta élete szerelmét, szült neki két gyereket, és úgy tűnik, neki bejött a tervezés.

történelem history VIII. Henrik Boleyn Anna Angelina Jolie sztárok starlight szavazás