Az Arab-félsziget déli tájain él egy legenda az Oszlopos Iram nevű dúsgazdag sivatagi városról, amelyben az ősidőkben mágusok uralkodtak, ám kapzsiságuk miatt Isten büntetéseként egy éjjel mindörökre elnyelte a homok. A közelben élők szerint az egykori Iram helyén ma is szellemek kísértenek, s mintha az idő is másképp működne arrafelé.

Régészet Oszlopos Iram Sába királynője history starlight történelem misztikus helyek

Oszlopos Iramot a Sivatag Atlantiszaként szokták emlegeti, mivel a legenda szerint ez is elsüllyedt, akárcsak a nagy nyugati sziget - igaz, tenger helyett a homoktengerben. Valaha a Rub' al-Khali sivatagban épült - az Arab-félsziget déli harmadának területén - édeni szépségű város volt, lakói bűnei miatt azonban utolérte Isten büntetése.

Vallástörténészek szerint a beduin törzsek ma is félnek megközelíteni a sivatag azon részét, ahol a helyét sejtik, mivel állítólag itt még ma is mágikus erők működnek. Úgy vélik, az a hely, ahol Iram a homok alatt rejlik, egyfajta "Seholország", kívül esik a világukon, így nem is lehet leírni égtájakkal. Oszlopos Iram nincs semmitől sem északra, délre, keletre vagy nyugatra - ezért hívják az arab legendák az Üres Világtáj Városának. 

Ám mint kiderült, mégiscsak létezett az anyagi valóságban is ez a város, ugyanis a régészeknek sikerült feltárniuk.

Régészet Oszlopos Iram Sába királynője history starlight történelem misztikus helyek

MÁGUSOK TITKOS VÁROSA

A felfedezés hatalmas szenzáció volt, mivel Oszlopos Iramot - Atlantiszhoz hasonlóan - már nagyon sokan próbálták megtalálni. A híres Arábia-szakértő és utazó, Bertram Thomas (1892-1950) tűvé tette érte a sivatagot, miután egy beduin kísérője elmesélte neki a legendát.

Eszerint Iram évezredekkel ezelőtt a mágusok titkos városa volt, uralkodóinak pedig akkora varázsereje volt, hogy akár a Holdat is le tudták bűvölni az égről.

Régészet Oszlopos Iram Sába királynője history starlight történelem misztikus helyekEgyszer azonban egy varázslatba hiba csúszott, és akkora energiát szabadítottak fel, hogy Iram elmerült a homokban - más verzió szerint átkerült egy másik dimenzióba.

Mindez - miként Thomas kísérője magyarázta - Allah büntetése volt, amiért Iram mágusai gonoszak és kapzsik voltak, fekete mágiával szerezték elképesztő gazdagságukat.

Vallástörténészek szerint az angol kutatót lázba hozta ez a történet. Átfésülte a Rub' al-Khali sivatagot Iramot keresve, de nem talált nyomot. Az elveszett városról később mesélt a nála sokkal híresebb utazónak, Arábiai Lawrence-nek (1888-1935), aki régész, kalandor és kém is volt egyben. Őt is megigézte a legenda, kereste is a várost, ám ő is kudarcot vallott, viszont tőle számazik a "Sivatag Atlantisza" elnevezés.

Sok évvel később a New York Times címlapon hozta le a hírt: Oszlopos Iram előkerült! A modern technológiának sikerült, amihez kevés volt a korábbi kutatók bátorsága: műholdas felvételen vették észre a homok alatt rejtőző ősi város körvonalait.

„A csúcstechnikájú műholdas képek és az ódivatú irodalmi detektívmunka elegyítésével, egy futóhomok alá temetett erődöt fedeztek fel Oman egyik részén, amit Rub’al Khali-ként vagy a Senki-földjeként, Seholországként is ismernek.”

Régészet Oszlopos Iram Sába királynője history starlight történelem misztikus helyekSÁBA KIRÁLYNŐJE IS ITT URALKODOTT

Az amerikai régészek feltárták a maradványokat. Kiderült, egy történelem előtti város rejtőzött a sivatag alatt, kora mintegy 5000 év. Az ősi karavánváros valóban egy katasztrófa áldozata lett, valószínűleg egy földrengés során lepte el a homok.

Vallástörténészek szerint ezt a települést azonosították a legendák Oszlopos Irammal, valószínűleg ennek pusztulását őrizte meg az emlékezet.

A későbbi rétegek is érdekesek, mivel ez a terület az Kr. e. 900-as években a Sábai Királyság része volt, ahol a Bibliában említett híres-neves Sába királynője is uralkodott, aki a legendák Régészet Oszlopos Iram Sába királynője history starlight történelem misztikus helyekszerint Bölcs Salamon király kedvese volt. Az 5000 éves erőd alatt azonban még ősibb építmények rejtőztek.

A régészek azt állítják, hogy „dokumentált, miként süllyedt el a város”, s nem úgy tűnik, mintha ez az erkölcstelenségért járó istenítélet lett volna.

A legendás Shaddad ibn ’Ad király tudatlanságból építette fel a várost egy hatalmas mészkőbarlang tetejére a saját „paradicsom-utánzatának” megalkotása során. Végül a város súlya okozta a barlang beomlását egy víznyelő aknába, melyet vélhetőleg egy földrengés is segíthetett, elpusztítván ezzel a város nagy részét, s emiatt vált a város lakatlanná.

Sokan mégis úgy érzik, hogy továbbra is megválaszolatlan marad az érdekes kérdés, miszerint: „Vajon a megtalált város azonos-e Oszlopos Irammal, avagy a legendás elveszett város továbbra is valahol a homok alatt rejtőzik?”

Hisz az utódok már úgy tekintenek vissza erre az ősi helyre, mint a nagyhatalmú mágusok eltemetett földjére.

Régészet Oszlopos Iram Sába királynője history starlight történelem misztikus helyek