Tikkasztó meleg. A magunkkal vitt vizet már megittuk, és elepedünk a szomjúsától… Holott a városi tűzcsapok arra várnak, hogy kortyoljunk belőlük; csak vegyük észre őket! Tudtad, hogy a kék hengeres ivócsap négy egyetemista lány találmánya? Felfedezted már ezeket a frissítőpontokat? Megmutatjuk, hogyan találhatsz a közeledben gyorsan, online segítséggel a főváros bármely pontján friss vizet.

ivócsap ivóvíz nyár Ivócsap Project hőség

Az elmúlt évtizedekben erősen megcsappant a közterületen ingyenesen hozzáférhető ivóvíz mennyisége. A hiányt persze próbálják orvosolni, hőségriadó esetén például a helyi vízművek illetékesei zacskós ivóvíz osztásával segítik a lakosokat a kánikula átvészelésében. A városokban nincs megfelelő számó ivókút, ami még áll, az sokszor a végét járja. Az ivóvízhálózat egyetlen helyen tör fel közterületen az útburkolat fölé: a tűzcsapoknál.

Csapatban gondolkodva

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen köztudott, hogy az építészhallgatók igazi csapatjátékosok. Már diákként arra készülnek, ami a való életben vár rájuk: sikeresen együtt dolgozni másokkal. Így történhetett, hogy négy női hallgató kitalálta, hogy egy közös feladatot fognak ivócsap ivóvíz nyár Ivócsap Project hőségmegvalósítani: eljuttatják az ivóvizet a szomjazókhoz.

- Elvégre több szem többet lát! - mondja Zsófi arra a kérdésre, hogyan tudott négy lány ilyen jól összedolgozni. Az ötlet ugyanis, amivel előálltak, egy iskolai tudományos dolgozatnak indult.

- Az építészek sok más területtel működnek együtt, nekünk sem volt furcsa, hogy négyen dugjuk össze a fejünket és találunk ki valami ütőset. Amikor eszünkbe jutott, hogy a városiak számára nem megoldott a vízivás az utcán, a legegyszerűbb megoldást kerestük.

Új kutakat telepíteni költséges dolog, utakat is bontani kell hozzá, emiatt is sokba kerül. Aztán hopp, meglett a megoldás: a meglévő tűzcsapokat kell a lehető legkevesebb munkával átalakítani, hogy onnan nyerhessenek az emberek néhány korty vizet!

ivócsap ivóvíz nyár Ivócsap Project hőség

Soltész Judit, Hüttl Sarolta, Zétényi Zsófia és Zoletnik Zsófia, az öltet gazdái és kidolgozói, a vízművek két munkatársával


Tavasztól őszig

Mindannyiunk szerencséjére a lányok által kidolgozott ötlet nem maradt a fiókban. Nemcsak hogy díjazták zseniális ötletüket, de sikerült is megvalósítaniuk azt.

ivócsap ivóvíz nyár Ivócsap Project hőség- Akkor dőlt el a dolog, amikor megtudtuk, hogy hazánkban a tűzcsapokban is ugyanaz a tiszta, emberi fogyasztásra alkalmas ivóvíz folyik, mint a lakásokban - folytatta a bemutatást Zsófi, aki a kommunikációt viszi. - Ekkor jött az ötlet, hogy ezekre kellene felszerelni egy olyan csapot, amiből inni lehet. A prototípust a saját zsebpénzünkből fejlesztettük.

Nem mindenki hitt bennünk, de mi élesben is kipróbáltuk, hogy működik-e az elképzelés. Fesztiválokon teszteltük, óriási sikere volt. A tikkadt ember számára néhány csepp víz nagyon sokat jelent. Később pályázaton is indultunk, ekkor kerültünk kapcsolatba a Fővárosi Vízművekkel, amellyel ma már együttműködünk. A fővárosban az első csapot a belvárosi Szomory Dezső téren adtuk át.

Az nagyon fontos, hogy az ivócsapok nem akadályozzák a tűzoltást!

ivócsap ivóvíz nyár Ivócsap Project hőségBudapesten ma már több tucat és vidéken is jó pár ivócsap található. A piros tűzcsapon a kék hengert kell keresni! 

Az Ivócsap Project fő partnerei a kezdetektől a Fővárosi Vízművek Zrt. és a BVA Budapesti Városarculati Non-profit Kft. voltak, amelyek a budapesti ivócsapok első 43 darabjának a tulajdonosai.

- Ez már a negyedik szezonunk Budapesten - mondja Zsófi. - A csapokat minden évben tavasszal kezdik el felszerelni, az elsőket általában áprilisban, a Föld napján, és őszig maradnak kint, utána a fagy miatt lekerülnek. Sokan mondták, hogy kézenfekvő és hiánypótló, amit kitaláltunk, a prototípus óta némi fejlesztésen is túl vagyunk már.

Nagy szükség van rá, hogy az emberek felismerjék, tudják, mi is ez, és merjék használni. A XII. kerületben aszfaltfestéssel is felhívják a csapokra a figyelmet, aminek mi különösen örülünk. 

ivócsap ivóvíz nyár Ivócsap Project hőség


Hol és hogy működik?

Az ivócsapok a lakott területeken mindenhol, legalább 150 méterenként jelen levő föld feletti tűzcsapokra telepíthetőek. Felszerelésük egyszerű, a helyi vízművek munkatársai néhány perc alatt üzembe tudják helyezni.

ivócsap ivóvíz nyár Ivócsap Project hőség- A feltűnő kék színű ivócsapokból a nyomógomb benyomásával az ivóvíz 15 másodpercen keresztül folyik - magyarázza Zsófi. - Egyetlen felső kifolyási pont van, ehhez közel hajolva lehet közvetlenül inni, vagy a lehulló vízsugárból könnyedén megtölthető egy palack.

Zsófi gyakran jár biciklivel. Megadott útvonalán több ivócsapot is érinteni szokott.

- Olyankor vagyok jókedvű, ha látom, hogy vizes alatta a föld vagy a beton, hiszen akkor valaki előttem használta a csapot. Egyszer épp a Dob utcában kerekeztem, amikor megláttam egy harminc külföldiből álló, leánybúcsús csapatot. Ők olyan természetesen töltötték meg egyesével a kulacsukat a csapnál, mintha az a város része lenne. Jó volt látni ezt a rutinműveletet, az egész napomat beragyogta.

ivócsap ivóvíz nyár Ivócsap Project hőség


Hol taláható ivócsap?

Az aktuális  és legközelebbi ivópontok helyét okostelefonon

  • a kozkutak.hu oldalon találhatjuk meg - ez az opció a városban fellelhető valamennyi közelünkben lévő frissítési lehetőséget, vízvételi pontot feltünteti -, vagy másik lehetőségként...

ivócsap ivóvíz nyár Ivócsap Project hőség

  • az ivocsap.hu weboldal Térkép menüpontjára kattintva lelhetjük meg.