Ki mondja meg, hogy mi az, amit az ember még megoszthat magáról a közösségi médiában, és mi az, amit jobb, ha megtart magának? Vajon a sztárokra más szabályok vonatkoznak ezzel kapcsolatban, mint az átlagemberre? És vajon hol húzódik a határ az egészséges és a túlzott kacérság, magamutogatás között? Egy nemrég nagy vihart kavart eset kapcsán kérdeztük pszichológus szakértőnket.

pszichológia lélek psziché egészség szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus exhibicionizmus sztárok starlight

Ez már túl merész lenne?

Hazánk egyik legjobb hangú énekesnője, Tóth Vera nemrég egy olyan képet osztott meg közösségi oldalán, amin vékony fehér pólója alatt egyértelműen kivehetők a mellbimbói - vagyis nem viselt melltartót. Vera egyébként az utóbbi időben igen sok fotóval illusztrálja csodás átalakulását, és ezek között akad számos szexi fénykép is, de talán a mostanival sikerült leginkább megosztania a követőit.

Többségük ezt a képet is dicsérő szavakkal illette, ám jó páran kifejezték nemtetszésüket a mellbimbóvillantós felvétel miatt. Vera természetesen nem hagyta szó nélkül a kritikát, a rosszindulatú megjegyzéseket azzal tette helyre, hogy soha többé nem óhajt melltartót hordani.

Amikor pedig kolléganője, Lola is védelmére kelt, Vera azt választolta, utalva arra, hogy büszke a külsejére: "Elég sokba került, úgyhogy pont nem érdekel, ki mit mond!" És hát miért is ne élhetne végre ő is egy olyan testben, amilyenre már valószínűleg régóta vágyott?

pszichológia lélek psziché egészség szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus exhibicionizmus sztárok starlight

Nem ördögtől való dolog, de…

A sztárok közösségi oldalakon való megnyilvánulásait természetesen sokkal többen követik, mint egy átlagemberét, de ne legyünk álszentek: a lakosság igen nagy százaléka szintén aktív a különböző közösségi portálokon, és közülük is bizony sokan átesnek a ló túlsó oldalára a használatukat illetően. Merészebbnél merészebb fotókat vagy éppen égbe kiáltó butaságokat képesek egyesek kiposztolni az oldalukra. De vajon hol húzódik a határ az egészséges és a túlzott kacérság, magamutogatás között? 

- Nincsen abban semmi rossz, ha néha megosztjuk másokkal a gondolatainkat, közzéteszünk fotókat - kezdi Dr. Szeifer Noémi pszichológus. - Ez az önkifejezés egyik módja, és normális, hogy jólesik, ha ez másoknak is tetszik, elvégre az elismerés iránti vágy mindenkiben ott munkál.

Gond akkor van, ha valaki csak akkor érzi magát érdekes, értékes embernek, ha az online felületekről is folyamatos megerősítést kap. A lájkvadászok a való életben gyakran nem kapják meg azt a figyelmet, amire vágynak, így aztán fizikai síkon nem tudják megélni a sikereket. Ezért a virtuális térbe menekülnek, mert itt a nagy felhasználószámnak köszönhetően mindig lesz valaki, aki - főként egy-egy merész, provokatív kép okán - megajándékozza őket a könnyen megszerezhető elismerés élményével.

Különösen a fiatalok vannak kiéhezve erre a fajta megerősítésre, a szüleikkel ugyanis egyre felületesebbé válik a kapcsolatuk, így a jóságukat, értékeiket nincs ki visszaigazolja - magyarázza szakértőnk.


 

Akik mindent megmutatnak pszichológia lélek psziché egészség szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus exhibicionizmus sztárok starlight

Az jelenség természetesen nem újkeletű; a sztárok között bőven akadnak olyanok, akik bármit megmutatnak a nagyvilágnak. És ők bizony nem állnak meg egy átlátszó pólónál.


Az ősanya 

A magamutogatás ősanyjának nevezhetjük Madonnát, bár amikor ő ezt a korszakát élte, akkor az internet még gyerekcipőben járt, a popdíva tehát a partikon, élőben hozta a formáját. Ma már kacér és botrányos helyett leginkább előnytelennek nevezhető képeket tesz ki magáról az Instagramra.

pszichológia lélek psziché egészség szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus exhibicionizmus sztárok starlight

Hangjáról és botrányairól...

Rihanna nemcsak a hangjáról híres, hanem a villantásairól, botrányairól is: a provokatív énekesnőtől tökéletesen távol áll a szégyenlősség, és közösségi oldalán ezt bármikor alá is támasztja magamutogató, kihívó fotóival.

pszichológia lélek psziché egészség szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus exhibicionizmus sztárok starlight

Jelenség

Természetesen magyar példával is tudunk szolgálni… Nincs olyan ember, aki legalább hetente egyszer ne futna bele egy Vajna Tímea-posztba a neten. Ő az, aki életének minden egyes pillanatát gondosan dokumentálja, és aztán nem fél megosztani a nagyvilággal sem mindazt, ami vele történt. Posztjaiból a különböző portálok előszeretettel készítenek összeállításokat.

pszichológia lélek psziché egészség szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus exhibicionizmus sztárok starlight