Az egészséges, boldog szexuális élet a párkapcsolatok egyik igen fontos alappilére. Ám a negyven feletti férfiak közel fele tapasztalt már merevedési zavart élete során. A potenciazavarok gyakran előre jelezhetik a szívproblémát, vagyis fontos a kezelés módjának megkeresése, ha jelentkezik ez a tünet. Nemcsak azért, hogy jobb teljesítményt nyújthass az ágyban, hanem azért is, hogy legközelebb is az ágyadban fekhess, ne pedig a műtőasztalon. Nézzük meg, a lelki problémákon túl, mi állhat a potenciazavarok hátterében, és milyen megoldások jöhetnek szóba.

egészség egészségünkre test merevedési zavar potenciazavar aranygyökér gyömbér ginzeng bor csokoládé szőlő vodka

A rendszeres nemi élet bizonyítottan meghosszabítja az életünket. Az a jó a szexben, hogy előnyeit jóval tovább élvezhetjük, mint a nyolcvannégy másodpercig tartó eksztázist. Minél többet gyakoroljuk, annál jobban élvezzük, és annál egészségesebbek vagyunk (ez féfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik).

Tizenöt éves korodban bizonyára már egy enyhe szellő is elég volt ahhoz, hogy tettre készen állj. Vagy elég volt meghallanod a Baywatch zenéjét, és máris csőre töltve érezhetted a fegyvered. Biztosan Te is ismered a sztereotípiát - amikor fiatal vagy és nem élsz nemi életet, másra sem tudsz gondolni, mint a szexre. Amikor végre már van lehetőséged rá, nagyjából annyi fogalmad van a jó szexről, mint arról, hogy hogyan lehet feltörni a széfeket. És amikor végre művészi szinten tudod űzni a szexet (vagy legalábbis így tartod magadról), akkor előfordul, hogy szívesebben kötögetnél ágytakarókat, semhogy akrobatikus mutatványokat végezz alattuk. 

A nőkhöz hasonlóan a középkorú férfiak is megtalapasztalják a maguk menopauzáját (vagy ha úgy tetszik, andropauzáját), vagyis a nemi hormonok csökkenését, amely befolyásolja az életminőséget. Idősebb korban csökken a tesztoszteronszint. Tünetei a csökkenő fizikai erő és libidó. Az egyik legfeltűnőbb külső jele e folyamatnak az, hogy ritkábban kell borotválkozni: a szakáll lasúbb növekedése jelzi a férfihormonok termelésének csökkenését.

Fontos megemlíteni, hogy nem jelent merevedési problémát, ha a felfokozott (agyi) vágy ellenére olykor mégis fél hatot mutat az a mutató. A teljesítménnyel kapcsolatos szorongás, a görcsös megfelelni akarás - gyakran új partner esetében - már önmagában is kudarchoz vezethet időnként.

Fontos tudni továbbá azt is, hogy a magasabb életkor nem feltétlenül jár együtt sem a merevedési zavarok, sem az impotencia kialakulásával (és a kettő nem ugyanaz). A korosodás természetes velejárója, hogy a hímvessző némileg veszíthet merevségéből vagy esetenként több idő szükséges a kívánt állapot eléréséhez, olykor a beteljesedéshez. Ezeket az életkorral járó, de intenzívebb ingerléssel "orvosolható" változásokat nem szabad összekeverni a merevedési zavarral. A potenciazavar közvetlen módon nem függ össze az öregedéssel, csak közvetve, mivel idősebb korban gyakrabban fordulhat elő. De nem törvényszerű.

egészség egészségünkre test merevedési zavar potenciazavar aranygyökér gyömbér ginzeng bor csokoládé szőlő vodka

Merevedési zavarról (ami nem összetévesztendő az impotenciával) akkor beszélünk, ha nem megfelelő mértékű vagy időtartamú az erekció. Ez nyilván egyénfüggő, megítélése pedig szubjektív lehet. Az élvezeti érték adja a személyes "objektivitást".

A negyven és hetven év közötti férfiaknak mintegy 50, a hetven felettieknek pedig 70%-át érinti ez a probléma.

 A szex biológialig meghatározott. Van, hogy a vágyak csillapodnak, van, hogy a nemi szerveink mondanak csütörtököt. Lehet, hogy azért van szükséged több időre a merevedéshez, mert már kevésbé érdekel a szex, de az is előfordulhat, hogy nem megfelelő a vérellátásod vagy a hormonszinted. Persze az is lehet, hogy szimplán túlhajszolod magad.

Lehetséges szervi és pszichés okok

A merevedési zavarok nem egyetlen okra vezetheők vissza.

Számos betegség következménye lehet; azok a betegségek, amelyek a vér áramlását befolyásolják a szervezetben, merevedési zavart okozhatnak. A cukorbetegség, a szívbetegség, a magas koleszterinszint, ill. a magas vérnyomás mind korlátozzák a vér áralmását azáltal, hogy kárt tesznek a véredényekben, idegpályákban, a simaizomzatban, vagy azokban a rostos szövetekben, amelyek szerepet kapnak a merevedés kialakulásában, ill. megmaradásában.

Tény, hogy merevedési zavarokkal küszködik minden negyedik férfi, akinek magas az LDL-koleszterinszintje, míg a depressziósak közül minden másodiknál jelentkeznek hasonló problémák.

A merevedéi zavarok hátterében balesetek, sérülések és műtéti beavatokzások is állhatnak.

Ezeken túl még számos tényező közreműködésének eredménye lehet potenciazavar. Ilyen például a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás, mely károsíthatja azokat a véredényeket, amelyek befolyásolják a merevedési képességet. A kábítószer-fogyasztás, a szorongás, a túlhajszoltság, a stressz, a görcsös megfelelni akarás, a mozgásszegény életmód, néhány vényre kapható gyógyszer szedése, az elhízás szintén merevedési zavarhoz vezethet. Olykor az érintett területet ért trauma (például a rosszul kialakított bicikliülés, amely akadályozza a hímvessző vérellátását) okozhatja a problémát.

Ám leggyakrabban a szeszélyesen változó hormonszint és a nitrogén-monoxid hiányának jelentkezése jelenti a gondot. A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik az erekció megtartásában, ahogy a féri nemi hormon, a tesztoszteron is. A merevedést nem a tesztoszteron szabályozza, bár szerepet játszik a létrejöttében. A nitrogén-monoxid szintjének csökkenése pedig érrendszeri betegség okoz. 

A test egészében zajló véráramlás mikéntje szabályozza merevedési képességedet és az erekció megtartását. A kardiovaszkuláris rendszer és a szexuális rendszer szorosan együttműködéséről van szó, tehát a merevedési zavarok gyakran előre jelezhetik a szívproblémákat, vagyis kezelése rendkívül fontos, hisz nem csupán az élvezet, hanem a lét a tét.

egészség egészségünkre test merevedési zavar potenciazavar aranygyökér gyömbér ginzeng bor csokoládé szőlő vodka

Az alábbiak megoldást jelenthetnek a merevedési problémákra

Add bele a szíved!

Nem arról van szó, hogy több energiát fordíts az előjátékra, vagy hogy arra törekedj, minden szeretkezés ugyanolyan szenvedélyes legyen, mint a nászéjszakád volt (bár ezek is nagyon rendben vannak). Általánosságban elmondható, hogy a hímvessző egészséges működése szempontjából minden jó, ami a szívednek jót tesz. Szívbarát étrend, artéria tisztító élelmiszerek, és hetente legyalább egyszer iktass be kardioedzést a programodba. Bár nem arteriális problémák állnak az összes merevedési zavar hátterében, az első számú okot mégis ezek jelentik, és ez az egyetlen lehetőség arra, hogy megtartsd a rövid életű nitorgén-monoxidot. Minél jobbak a vérpumpáid, annál jobban működik a szervezeted többi része is. A leghatékonyabb szíverősítőkről ITT írtunk korábban.

Szőlőlé - legjobb a kurmin szőlő

szőlő levében található polifenolok serkentik az endoteliális sejteket (amelyek a véredények falát bélelik), hogy nitrogén-monoxidot szabadítsanak fel, termeljenek, ami nemcsak a kardiovaszkuláris betegségekkel szemben véd, hanem segít megőrzizni a véredények egészségét és a megfelelő szinten tartani a vérnyomást. Csak a polifenolokban gazdag gyümölcsök levei rendelkeznek ezzel a jótékony hatással.

Étellel a hangulatért  egészség egészségünkre test merevedési zavar potenciazavar aranygyökér gyömbér ginzeng bor csokoládé szőlő vodka

Több érv is szól a csokoládé mellett: a tiszta kakaóban lévő flavonoidok növelik a nitrogén-monoxid-szintet, ami tágítja az artériákat és különösen hatásos az ötven felett korosztálynál. Mivel az artériák megkeményedésével csökken a nitrogén-monoxid-szint,  jó ötlet étcsokoládé, valamint vörös húsú grépfútlé és bor formájában bevinni a szervezetbe a flavonoidokat.

Igyál ebből! - Vodkás őrület

A kutatások szerint a rhodiola rosea (más néven sarki gyökér, aranygyökér) teaként vagy kevés alkohollal, például vodkával fogyasztva segíthet a merevedési zavarokon és javítja a prosztata működését. 

A tea elkészítése: Vágj egészen apróra 5 gramm aranygyökeret. Forrázd le egy csésze vízzel és hagyd ázni legalább négy óra hosszat, majd szűrd le. Ennek a teamennyiségnek az egyötödét idd meg napi három-öt alkalommal. Higíthatod a teát gyümölcslével, más gyógyteákkal.

Vodkával való keverése: Őrölj meg 30 mg aranygyökeret a kávédarálóban, keverj hozzá 150 ml aromamentes vodkát, és hagyd ázni benne három-öt napig szobahőmérsékleten. Szűrd le, majd fogyassz belőle napi másfél teáskanálnyit három héten keresztül (lehetőleg este).

Ginzeng, és az erő bennem újra zeng - ahogy már Harold király is megmondta

A ginzeng számos potencianövelő készítmény alapanyaga. Tudományos cikkekben, mind a libidóra, mind a spermatogenezisre kifejtett pozitív hatását írják le. Sokoldalú hatása révén erősödik a mentális és fizikai állapot és csökken a fáradtság (mely sok esetben a libidó csökkenésének, ill. a nem megfelelő merevedésnek az oka). Vágykeltő hatása régóta ismert. Hatását a Viagrához hasonló módon - de a kellemetlen mellékhetások nélkül - fejti ki. A ginzeng egyik hatóanyaga a ginsenoside, amely kulcsfontosságú lehet a pénisz vérkeringésének serkentésében, az erektilis diszfunkció és a korai megömlés kiküszöbölésében. 

Marco Polo varázsitala

A gyömbér fokozza a vérkeringést. A benne található hatóanyagok - többek közt - csökkentik a vér koleszterinszintjét, valamint a magas vérnyomást, ezáltal jó hatással vannak a szívre. És ami a szívnek jó, ugye... Több tudományos cikk leírja a libidóra kifejtett pozitív hatását. A keleti orvoslásban "melegnek" számít, vagyis tüzet, forróságot visz a testbe, ezzel stimulálja a nemi szerveket, így használatát szerelmi gyógyírként javasolják. Már Marco Polo is említi könyvében a gyömbért.

Fontos! Ha már olyan mértékű problémád van, mely nem oldható meg a fent említettek egyikével sem, akkor mindenképp keress fel egy szakembert, aki alapos kivizsgálás során megállapíthatja a merevedési zavar okát, és célzott terápiával tud segíteni a gyógyulásban.

További férfias kérdésekről  ITT és  ITT IS olvashatsz még.