önbizalom Pink People magazin szépség psziché Dr. Szeifert Noémi pszichológus szakértő lélek sztárok starlight

A People magazin idén a 38 éves énekest, Pinket választotta a világ legszebb nőjének. Ennek apropóján eredtünk napjaink szépségideáljának nyomába… 

A lap immár 28 éve minden esztendőben kihirdeti a fent említett kategória győztesét. Általában úgynevezett klasszikus szépségek kerültek a magazin Most beautiful ('A legszebb') különszámának címlapjára. De mit is jelent az, hogy klasszikus szépség? Ki mondja meg, hogy valaki mitől gyönyörű? És vajon van-e olyan "norma", amihez képest a többiek jobbak vagy éppen rosszabbak?

 

Pink, Julia Roberts és a többiek


Sokan talán meglepőnek találják a People magazin idei választását. A korábbi években Julia Roberts, Jennifer Aniston, Sandra Bullock és további szépségek kapták a világ legszebb nője kitüntető címet. A csúcstartó királynő vitathatatlanul Julia Roberts, aki öt alkalommal is megvillantotta ellenálhatatlan mosolyát a nevezetes címlapon.

Idén nem egy klasszikusnak mondható szépségre esett a magazin választása. Nem Beyoncé vagy Jennifer Lopez, és nem is Scarlett Johansson lett a kiválasztott, hanem Pink. A vagány, belevaló csaj. Aki több mint szép... 

önbizalom Pink People magazin szépség psziché Dr. Szeifert Noémi pszichológus szakértő lélek sztárok starlight

Fedezzük fel...


Elég csak végigvennünk a történelem imádott nőalakjait, és máris egyértelművé válik, hogy az idő során mennyit változott az ideál fogalma.

Míg a reneszánszban a teltebb hölgyeket istenítették, addig az 1920-as években a fiús sziluettre esküdtek. Még később a homokóra alkat tett valakit szexszimbólummá, az ezredfordulón pedig a már-már betegesen sovány modellek számítottak szépnek.

Az elmúlt években viszont az lett az általános vélekedés, hogy fedezzük fel mindenkiben a szépséget - legyen bármilyen a külseje! Nos, a People magazin idén ennek a szellemében egy olyan nőt tett a címlapra, aki lehengerlő személyiségével hódította meg a világot.
 
 

"Ez nem egy szépségverseny" önbizalom Pink People magazin szépség psziché Dr. Szeifert Noémi pszichológus szakértő lélek sztárok starlight


A lap főszerkesztője néhány nappal azelőtt, hogy a világ elé tárták volna címlajukat, egy jegyzetet írt a magazin weboldalára. Ebben a kövezkezőket írja:

"1990 óta minden évben elkészítjük a legszebb hírességeket ünneplő számunkat - az elülső borítón akkor Michelle Pfeiffer szerepelt. A munkámnak talán ezt a részét szerettem mindig is a legjobban. Ám egy idő után gondot jelentett, hogy a különszámunk címének részét képezte az a szó, hogy a "legszebb".

Ebben az évben átneveztük The Beautiful Issue-nak ('A szépséglapszám'), annak érdekében, hogy egyértelművé váljon: nem egy szépségversenyről van szó, hanem mindenkinek a legszebb tulajdonságait ünnepeljük: az erőt, az emberséget és a művészetet - mindezt pedig mérettől és bőrszíntől függetlenül!

A borítón pedig egy olyan nő látható majd, aki előadóművész, anya és példakép is egyben, akit az őszintesége, a humora és a puszta ereje a világ egyik legkedveltebb és legbájosabb szórakoztatójává tett."


 

Az önbizalomról szól 
önbizalom Pink People magazin szépség psziché Dr. Szeifert Noémi pszichológus szakértő lélek sztárok starlight

Nos, ma már tudjuk, hogy a főszerkesztő az utolsó mondataiban Pinkre célzott. Aki valóban megtestesíti a 21. század nőideálját: nagyon is ügyel a küllemére, de talán még ennél is jobban törekszik arra, hogy mentálisan és pszichésen egyaránt erős legyen - és ezt a hozzáállást adja tovább a gyermekeinek.

- Ez a belső erő nagyon fontos, és nem összekeverendő a keménységgel - mondja Dr. Szeifert Noémi pszichológus. - Ha egy nő kemény, akkor szinte biztos, hogy nem erős. A keménység mindig kompenzálás.

Aki erős, az fel meri vállalni a klasszikus női szerepeket is, de nem a társa aktuális hangulatától teszi függővé a saját viselkedését és hangulatát. Aki erős, annak jó az önértékelése, és kellő önbizalommal rendelkezik. Fontos, hogy elérjük a belső stabilitást, amit aztán nem ingathat meg senki és semmi.


önbizalom Pink People magazin szépség psziché Dr. Szeifert Noémi pszichológus szakértő lélek sztárok starlight