Tornyosuló feladatok, sürgető határidők, prezentációk tömkelege, felelősség... Ugye neked is ismerős? A folyamatos és kiélezett verseny hatására rengeteg feszültség gyülemlik fel az emberben a munkahelyén. Az állandó, tartós és kezeletlen stressz súlyos egészségkárosító hatásokkal jár, ezért elengedhetetlenül szükséges, hogy képesek legyünk a feszültség oldására. Tanácsaink segítségével te is nyugodtabban és hatékonyabban dolgozhatsz.

lelkünk stressz egészség egészségünkre mentális irodai stressz lélek

Munka közben: hatékonyság mindenekelőtt

1. Felváltva végezd a könnyű és nehéz feladatokat! Előbbiek a gyors sikerélményekről gondoskodnak, míg a bonyolultabbak megoldása a szakmai kihívások keltette szorongást tudják csökkenteni.

2. Napi teendőid összeírásakor mindig hagyj némi időt a váratlanul felmerülő problémák megoldására. Ha nem történik ilyesmi, legalább lelkiismeret-furdalás nélkül töltheted kávézással az így nyert plusz időt.

3. A legsürgetőbb feladatok közepette is iktass be pár perc pihenőt. Kilencven percenként feltétlen állj fel az asztaltól, "szellőztesd ki a fejed", függeszd fel a koncentrálást. Így felfrissül az agyad, és új ötletekkel, megújult lendülettel tudod folytatni a munkát. 

4. Ha túl sok feladat gyülemlett fel, nem nyújthatsz mindegyiknél tökéletes teljesítményt. Ilyenkor, hogy gyorsabban haladj, be kell érned azzal, hogy "csak" jól végzed a munkádat. Akkor törekedj a tökéletesség megközelítésére, amikor már van rá elegendő időd.

5. A közelgő határidők törvényszerűen vonzzák az egyéb feladatokat. Biztos például, hogy pont akkor kapsz majd egy sürgősnek mondott telefonhívást, amikor épp egyetlen perced sincs beszélgetni. Ezért ha rohamtempóban kell dolgoznod, kapcsold ki a telefonod, lépj ki a levelezőprogramból, és a kollégáknak is csak akkor segíts, ha már mindennel elkészültél.

Munka után: feszültségoldás

lelkünk stressz egészség egészségünkre mentális irodai stressz lélek

1. Mindig az legyen az utolsó dolgod, hogy még az irodában összeírod a másnapi teendőket és problémákat. A listát azonban soha ne vidd haza: jelképesen hagyd bent a gondokat az irodában.

2. Ha hazaértél, csinálj valami pihentetőt. Lehet az egy kis mozgás, zenehallgatás vagy olvasás, a lényeg, hogy tarts szünetet, csináld azt, ami pihentet, feltölt, mielőtt nekilátnál az otthoni teendőknek. Persze, ha téged pont a főzés vagy a mosogatás kapcsol ki, akkor akár rögtön hozzá is láthatsz.

3. Lefekvés előtt vegyél egy forró fürdőt. Használj jázmin-, ilang-ilang-, levendula-, kamilla-, narancsivrág- vagy rózsaolajat! Legjobb, ha a párod is csatlakozik. Az intimátás az egyik legkiválóbb feszültségoldó.