Éjszakánként hányszor kell felkelned az ágyból, hogy vécére menj? Ha egynél többször, az jelentheti pusztán azt, hogy nem kellene többé annyi sört innod éjfél körül, de azt is jelezheti, hogy prosztatamegnagyobbodástól szenvedsz. Sok férfit, egy bizonyos kor felett valójában a férfiak többségét érinti a prosztata probléma. Lényegében ez a nőknkél jelentkező menopauza férfi megfelelője. Nézzük meg, mit is jelent a prosztata működési zavara, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne következzen be, hiszen az elhanyagolt prosztata problémák akár kapuzáráshoz, de még ennél súlyosabb következményekhez is vezethetnek.

egészség egészségünkre testférfi test férfi prosztata dülmirigy prosztatagyulladás dülmirigygyulladás jóindulatú prosztatamegnagyobbodás prosztatarák PSA PSA-szint avokádó fűrészpálma növényi étrend paradicsom brokkoli

Az életkor előrehaladtával a dülmirigy (prosztata) - amely a magömléskor kilövellő sperma termelésének fenntartásáért, védelméért és életképességéért felelős - olyan mellékhatást produkál, amelyről nemigen szoktunk olyan könnyedséggel beszélni, mint a hétköznapi témákról. A prosztata problémák ugyanúgy tabunak számítanak, mint a vizelési zavarok és a medence perzselő fájdalma.

Ez a húgyhólyag alatt és a végbél előtt elhelyezkedő mirigy dió nagyságú. A többi szerv többségével ellentétben a prosztata egyre nagyobb lesz az életkor előrehaladtával. Hogyan? A szeszélyesen változó mennyiségű hormonok juttatják a prosztatához a tesztoszteront, amely az aktív szteroid azokban a szöveteinkben, amelyek nem jellemzőek a nemi szervekre (ilyen pl. az izom). A tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakul át: ez a nemi szervek szöveteinek aktív szteroidhormonja. A DHT idézi elő a prosztata megnagyobbodását - ezt hipertrófiának nevezzük. És ennek köszönhetik a férfiak azt is, hogy egyre nagyobb területen hullik a hajuk. 

A növekedés persze nem feltétlenül jelent rosszat. Fontos tudnunk, hogy miért következik be a prosztatamegnagyobbodás, ahogy idősebbek leszünk, és hogy ezt nem olyasvalami okozza-e, amibe belehalhatunk, ami megváltozathatja az életminőségünket, vagy ami ezek egyikét sem idézi elő.

Hogy a dió nagyságú mirigy akár kókuszdió méretűre is megnőhet (vagy legalábbis ekkorának érezhető), annak az alábbi okai lehetnek:

Dülmirigygyulladás (Prostatitis):

A prosztata gyulladását gyakran baktérium okozza. Sokszor nem okoz tünetet, ám legtöbbször erős medencefájdalommal jár. Oka: A gyulladásban lévő prosztata megduzzad és nyomja a húgycsövet, ez okozza a fájdalmat. Ugyanez a nyomás sűrű és sürgető vizelési ingert és vizelési nehézséget is okoz. A fogínyhez hasonlóan a prosztata gyulladása is utalhat a szervezet bármely más részén fennálló, veszélyes gyulladásra. 

Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH):

A prosztata belsejében, az úgynevezett periuthralis egészség egészségünkre testférfi test férfi prosztata dülmirigy prosztatagyulladás dülmirigygyulladás jóindulatú prosztatamegnagyobbodás prosztatarák PSA PSA-szint avokádó fűrészpálma növényi étrend paradicsom brokkoli(húgycső körüli) mirigyben előfordulő nem rosszindulatú megnagyobbodás (BPH) idősebb korban jellemző. Nagyon gyakori betegség, a férfiak 50%-ánál jelentkezik, mire elérik a hatvanadik életévüket, és a nyolcvanöt évesek körében már 10-ből kilenc férfinál jelentkezik.

A dülmirigy lassú, de fokozódó megnagyobbodását (hipertrófia) a nitrogén-monoxid csökkenése és az oxidációs stressz okozza (utóbbit előidézheti krónikus fertőzés, táplálkozási elégtelenség, illetve gyakrabban a sejtburjánzás). 

A tünetek hasonlóak a prosztatgyulladáséhoz: úgy érzed, mintha állandóan vécére kéne menned, de nem tudnád teljesen kiüríteni a hólyagodat, vizeléskor pedig perzselő fájdalmat érezhetsz. A hólyagürítés tökéletlensége miatt gyakori a vizeletcsöpögés.

Prosztatarák:

Jellemzően a prosztata külső területein alakul ki. A prosztatadaganat diagnosztizálásának nehézsége abban rejlik, hogy hasonló tünetekkel jár együtt, mint a többi vizelési probléma. A prosztata problémák akár tünetmentesek is lehetnek.

A prosztata problémák kivizsgálását az orvos a végbéllel kezdi, hogy megtudja, érezhető-e gyulladás vagy rendellenes megnagyobbodás. Ultrahangot és biopsziát (szövettani vizsgálatot) is használnak a gyulladás és/vagy a rák diagnosztizálásához. 

A prosztata állapotának felmérésekor (a végbél tapintásos vizsgálata mellett) elvégzik a vérből kimutatható prosztata specifikus antigén (PSA) szintjének meghatározását is. Ez a tumormarker a prosztata gyulladásának mértékét tükrözi. A magas érték azonban nem jelez automatikusan rákot, hanem prosztatairritációra utal, azt fejezi ki, hogy a prosztata valamilyen okból megnagyobbodott, és ezt a rákon kívül más is okozhatja.

Fontos azonban, hogy ha magas számot kapunk, évenként-félévenként ismételtessük meg a vizsgálatot, hogy kiderüljön: a megnagyobbodás és a gyulladás lassú és fokozatos-e vagy gyors és ugrásszerű. A normális növekedési ütem kevesebb mint 30% évente. Az orvosok az évenkénti PSA-tesztet már harmincöt-negyven éves kortól ajánlják minden férfi számára. A PSA-teszt nem helyettesíti a végbélvizsgálatot: a rákos megbetegedéseknek legalább 20%-a nem jár együtt megemelkedett PSA-szinttel, tehát mindkét vizsgálatot el kell végeztetni.

A PSA mérésekor két értéket kell ismernünk: a "szabad" és a "kötött" PSA-ét. Minél alacsonyabb a szabad PSA értéke, annál nagyobb a rák meglétének valószínűsége.

A PSA szintjét megemelhetik olyan tényezők, mint a húgycsőfertőzés, a kerékpározás, a dülmirigygyulladás, de az is, ha az "alany" a vizsgálat elvégzése előtti 24 órán belül nemi életet élt. 

A férfiaknak mintegy  90%-a megkapja a prosztatarákot, mire betölti a 90. életévét, és várható életkorukat általában nem rövidíti meg ez a betegség, ha már idősebb korban diagnosztizálják náluk a daganatot, mivel ez a tumor lassan fejlődik ki, ami lényeges különbség a rák többi változatához képest.

Mit (t)ehetünk prosztatánk egészségéért:

Általában véve igaz, hogy ami jó a szívednek, az jó a prosztatádnak is. A leghatékonyabb szíverősítőkről itt írtunk korábban, érdemes most újra átolvasni.

"Csodanövények"

Kiemelten hasznos az avokádó, amelyet a herék növényének is tartanak - nemcsak azért, mert egészség egészségünkre testférfi test férfi prosztata dülmirigy prosztatagyulladás dülmirigygyulladás jóindulatú prosztatamegnagyobbodás prosztatarák PSA PSA-szint avokádó fűrészpálma növényi étrend paradicsom brokkolialakja is emlékeztet a spermát raktározó szervre, hanem az avókádóban található egészséges zsírsav csökkenti a BPH (jóindulató prosztatamegnagyobbodás) kockázatát. 

A fűrészpálmában ugyanezt a zsírsavat találjuk meg, tehát hasonló eredményt várhatunk tőle is: fogyasztásának legfontosabb előnye a kisebb prosztata, a BPH kockázatának csökkenése, valamit a vizelési inger miatti éjszakai rémálmok ritukulása. Kapszula formájában már számtalan helyen beszerezhető.

Növényi étrend

A prosztataproblémáknak ugyanazok a rizikófaktorai, mint sok más egészségügyi problémának, páldául a telített zsírsavakban gazdag étrend és a túlsúlyosság. Ugyanakkor számos élelmiszerről bebizonyosodott, hogy jót tesz a prosztatának: ilyen a zöld tea (a polifenoloknak köszönhetően) és a gránátalma. A kutatások szerint a brokkoli és a paradicsom - a rákmegelőzést elősegítő tulajdonságokkal rendelkező zöldségfélék - hatékonyak a prosztatarák esetében is: különösképpen akkor, ha nem külön-külön, hanem egyszerre és napi rendszerességgel fogyasztjuk őket. 

Felméréseket végeztek olyan férfiak körében, akik nem vetették alá magukat prosztataműtétnek: egyik csoportjuk passzívan várt (vagyis az orvos megvizsgálta őket, de egyébként nem avatkozott be, ha a páciensek nem kérték), a másik csoport radikális növényalapú étrendre és stresszcsökkentő programra állt át. A diéta zsírszegény, de szelénben, likopinban (pl. paradicsom) és E-vitaminban gazdag volt. Az eredmény: az utóbbi csoport tagjainak PSA-értéke 40%-kal csökkent, és az ezt követő két évben egyikük sem ment műtétre. A kontrollcsoportból sokan mégis átestek az opráción, PSA-szintjük pedig magasabb maradt.  egészség egészségünkre testférfi test férfi prosztata dülmirigy prosztatagyulladás dülmirigygyulladás jóindulatú prosztatamegnagyobbodás prosztatarák PSA PSA-szint avokádó fűrészpálma növényi étrend paradicsom brokkoli

Táplálékkiegészítők

A férfiaknak érdemes cinkkészítményeket szedniük, mert a magasabb cinkszint csökkenti a prosztatarák kockázatát. Kezdd el napi 30 mg-mal (ha szedsz multivitamint, az eleve tartalmazhatja ezt a mennyiséget).

Koffeinmetesítés

Akinek jóindulatú prosztatamegnagyobbodása van, nehézséget jelenthet a vizelés: a húgyhólyagra nehezedő nyomás és a záróizom görcsei megnehezítik a vizelet kiengedését, amint azonban ellazul a záróizom, folyóként árad belőle. A záróizom ellazulását segíti az, ha csökkentjük a koffeinfogyasztást, mert az nagy nyomást gyakorol rá. Jóllehet, ettől még nem lesz kisebb a prosztata, mégis úgy fogjuk érezni.

Továbbá

A szexuális partnerek száma növelheti a prosztatarák kockázatát, mert így nagyobb a fertőzés veszélye. Nem befolyásolja azonban a magömlések száma.

egészség egészségünkre testférfi test férfi prosztata dülmirigy prosztatagyulladás dülmirigygyulladás jóindulatú prosztatamegnagyobbodás prosztatarák PSA PSA-szint avokádó fűrészpálma növényi étrend paradicsom brokkoli

A legjobb hírt a végére tartogattuk: heti három szeretkezés 50%-kal csökkenti a prosztatarák kockázatát.