Köztudott, hogy a szájüregben található baktériumok meghatározzák fogaink és fogínyünk egészségét. A szívinfarktus rizikófaktoraival is tisztában voltunk eddig, de hogy a fogínybetegségben szenvedőknek nagyobb eséllyel lesz súlyos vagy akár halálos szívinfarktusuk - ahogyan azt kutatók állítják -, már kevesebben tudjuk. Nézzük, mit tehetünk a rendszeres és alapos fogápolás, illetve az évente kétszeri fogorvosi ellenőrzés mellett fogínyünk egészségéért.

egészség egészségünkre test fog periodontális fogíny fogínybetegség fogínygyulladás szívinfarktus Q10 koenzim omega-3 propolisz zöld tea

A periodontális, vagyis fog körüli ínybetegségek azzal kezdődnek, hogy a foglepedékben - a plakknak is nevezett, a fogon folyamatosan képződő ragacsos, színtelen filmbevonatban - a baktériumok megfertőzik az ínyt és gyulladást okoznak.

Az ínybetegség legenyhébb formája az ínygulladás, amely alig okoz kellemetlenséget, azonban ha nem kezelik, akkor periodontális betegséggé - foggyökérhártya gyulladássá - alakulhat, ami a fogat tartó szöveteket és a csontokat egyaránt megtámadhatja.

Az ínygulladás jele, hogy az íny megduzzad, kipirul, és fogmosás, illetve fogselyem alkalmazása után vérzés jelentkezik. A periodontális betegség tünete a rossz lehelet, rossz szájíz, az íny visszahúzódása, érzékenysége, a fog kilazulása, a tályogok kialakulása, és súlyosabb esetben a fogak kihullása.

A fogínybetegségben szenvedőknek nagyobb eséllyel lesz súlyos vagy akár halálos szívinfarktusuk - állítják a kutatók. 

Azt azonban egyelőre nem tudják, hogy a rossz fogínyek az egészségtelen szív előrejelzői, vagy fordítva, a beteg szív következtében alakulnak-e ki fogínybetegségek. A krónikus periodontális ínybetegség - az ínyek gyulladása - miatt kihullhatnak a fogak, ezenfelül a Granada Egyetem kutatói szerint szoros összefüggésben áll a myocardialis infartkussal.

Minél súlyosabb a fogínybetegség, annál súlyosabb, akár halálos is lehet a szívroham - vonták le a következtetést a kutatók, miután 112 infarktusos beteg fogínyét vizsgálták.

A kutatók szerint a periodontális ínybetegség a jövőben segíthet előre jelezni a szívroham kockázatát és súlyosságát.  

egészség egészségünkre test fog periodontális fogíny fogínybetegség fogínygyulladás szívinfarktus Q10 koenzim omega-3 propolisz zöld tea

A napi fogmosáson, a fogselyem és fogköztisztító használatán, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen kívül, bevethető néhány természetes gyógymód is, amellyel megelőzhető vagy visszafordítható az ínybetegség.

A fogínybetegség természetes gyógymódjai

Q10 koenzim

Ez a vitaminjellegű vegyület a testnek gyakorlatilag valamennyi sejtjében megtalálható, és úgy tűnik, összefügg az ínybetegséggel is. A vizsgálatok szerint, az emberek közel 96 százalékánál a normálszint alatti a Q10 koenzim mennyisége, és ennek a tápanyag kiegészítőként való bevitele segíthet a probléma megszüntetésében. 

A Nihon Egyetem kutatói a Japán Vitamin Társaság 63., Hirosimában tartott ülésén beszámoltak egy vizsgálatról, amelyben az enyhe vagy mérsékelt ínybetegségben szenvedőknek két hónapon keresztül - napi 150 mg - ubiquinolt (a Q10 koenzim biológiailag aktív formája), illetve placebót adtak.

A vizsgálat végén az ubiquinol csoport statisztikailag szignifikáns javulást mutatott a foglepedék mennyiségét, illetve az ínyvérzést tekintve. 

Egy másik vizsgálatban a Q10 koenzim kisebb adagját - napi 50 mg - alkalmazták rövidebb ideig, ám az eredmények hasonlóak voltak. 

Ajánlott adag: napi 50 mg

C-vitamin

Egy vizsgálat szerint a periodontális betegségben szenvedőknek legtöbb esetben alacsonyabb a vérük C-vitamin szintje. Amikor azoknak a fogínybeteg embereknek, akik általában napi 20-35 mg C-vitamint fogyasztottak, felemelték az adajukat napi 100 mg-ra, az ínyük állapota hat hét alatt javult.

Ajánlott adag: napi 1 g

Omega-3 zsírsavak egészség egészségünkre test fog periodontális fogíny fogínybetegség fogínygyulladás szívinfarktus Q10 koenzim omega-3 propolisz zöld tea

Egy 9000 felnőttre kiterjedő vizsgálat során harvardi kutatók felfedezték, hogy a táplálkozás során elfogyasztott omega-3 zsírsavak közül a dokozahexaénsav (DHA) nagyobb, az eicosapanténsav (EPA) kisebb mértékben függ össze a periodontális betegség visszaszorulásával.

Zöld tea

Egy több vizsgálatot áttekintő tanulmány szerint a zöld teában található katechinek kedvezően hatnak az ínyre, és pusztítják a szájban élő baktériumokat. 

Propolisz

Ezt a ragacsos anyagot a méhek állítják elő növényi gyantából, és számos fogászati probléma esetén ígér javulást, beleértve a foglepedéket és a szuvasodást, az ínybetegséget és a szájüregi fekélyeket. Egy szűkebb körű előzetes vizsgálatban olyan szájöblítő hatását vizsgálták, amely 5 százalék brazil zöld propoliszt tartalmaz. Ennek a napi kétszeri használata 90 nap után jelentősen csökkentette a foglepedék mértékét és az ínygylulladást.

Salvadora persica

Az "perzsa fogkefefát" ("mustárfa" vagy "rágópálca" néven is ismert) évszázadok óta használják Észak-Afrikában a fog és az íny természetes tisztítására. Egy friss vizsgálat kiderítette, hogy a fa gyökereinek fő összetevője, a benzyl-isothiocyanate nagyon hatékony ellenszere az ínybetegséget okozó baktériumnak.

Egy másik vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a rágópálca használata legalább olyan hatékony a foglepedék és az ínygyulladás csökkentésére, mint a szokványos fogmosás.

Ha nincs kedved egy pálcikát rágcsálni, akkor mustárfa kivonatot tartalmazó fogkrémet is használhatsz, amely bioboltokban kapható.

egészség egészségünkre test fog periodontális fogíny fogínybetegség fogínygyulladás szívinfarktus Q10 koenzim omega-3 propolisz zöld tea