Hála a csokirajongó tudósoknak, a világ eső számú nyalánksága végre kitört a kártékony és tiltólistás nassok közül, és egészségturbózó szuperételnek bizonyult. Már vizsgálatok igazolják, hogy a csoki, különösen a keserű fajta rendszeres fogyasztása nem csupán az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem az egész szervezetünknek használ, főleg a szívre van jó hatással. Napi pár kocka elég, hogy megtapasztaljuk az áldásait. Ha tehát igazolást keresel, hogy belevesd magad az élvezetbe, mélyedj el csokis tippjeinkben! Lehetőleg egy kis keserű csokoládé kíséretében.

egészség egészségünkre test csokoládé antioxidáns szívinfarktus magas vérnyomás karcsúság fényvédő köhögés cukorbetegség boldogsághormon táplálkozás

1. Szívügyekben életmentő 

Akinek szívinfarktusa volt, annak az orvosa nagy valószínűséggel nem fogja javasolni a csokit. Pedig svéd kutatók szerint egy-egy szelet segít abban, hogy megelőzze a következő szívrohamot, jelentősen csökkentve annak esélyét. 

A vizsgálatokban több mint 1000 infarktustúlélőt faggattak csokifogyasztási szokásairól, majd nyolc éven át követték őket, és figyelték az egészségük alakulását. A kutatók megállapították, hogy minél több csokoládét fogyasztott az alany, annál kisebb esélye volt a szíveredetű halálozásra, és az összefüggés érvényesnek bizonyult akkor is, amikor figyelembe vettek más tényezőket: az elhízást, a dohányzást és az alkoholfogyasztást is.

Azok, akik rendszeresen, hetente legalább kétszer hódoltak a csokiszenvedélyüknek, háromszor kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben azokhoz képest, akik teljesen kiiktatták az étrendjükből a csokit. Még havi egyszeri fogyasztás is jelentős előnyökkel jár.

2. Karbantartja az ereket

Úgy tűnik, az étcsokoládé emeli a "jó" koleszterinként számon tartott HDL szintjét, és csökkenti a "rossz" koleszterin, az LDL mennyiségét. Azt is bebizonyították, hogy csökkenti a vérrögök mennyiségét, és serkenti az artériák belső falát bélelő szövet, az endothelium működését, amely értágító nitrogén-monoxidot termel, ezzel elősegítve az erek átjárhatóságát.

Az étcsokoládé eredményes a magas vérnyomás ellen is: enyhe hipertóniával küzdő betegek csoportjában egy kisebb napi adag (6,3 gramm) jelentős javulást hozott. Ilyen hatást azonban csak a sötét fajtától várhatunk, az édesített és fehér csokitól nem.

3. A karcsúság záloga

Mostantól semmi szükség arra, hogy az alakod miatt aggódva kerüld a csokoládét. A tudósok szerint segíthet megőrizni formánkat. A Kaliforniai Egyetem kutatói San Diegóban ezerfős vizsgálatukban úgy találták, hogy a csokoládét gyakran fogyasztók vékonyabbak maradtak, mint azok, akik csak ritkán éltek vele. A csokirajongók nem ettek kevesebb kalóriát (sőt, inkább többet) és nem is edzettek többet, mégis jelentősen kisebb volt a testtömegindexük. A kutatók arra jutottak, hogy a csokoládé fokozza az anyagcserét, ez az oka annak, hogy mértékletes fogyasztása nem hizlal

egészség egészségünkre test csokoládé antioxidáns szívinfarktus magas vérnyomás karcsúság fényvédő köhögés cukorbetegség boldogsághormon táplálkozás

4. Természetes fényvédő

Nem kell bekenned magad vele: napi pár kocka csoki kivédi a nap káros ultraibolya sugarait. Három hónappal az után, hogy önkéntesek rendszeresen fogyasztottak flavonoidokban gazdag csokoládét, a bőrük lepirulásához szükséges sugárzásmennyiség a dupjájára nőt. Egy másik csoport alacsony flavonoidtartalmú csokoládét fogyasztott, ők nem tapasztaltak változást. Az adagjuk napi 20 gramm volt, ami egy sor (három vagy négy kocka) csokinak felel mag a hagyományos táblában.

5. Köhögésre is jó

Ha legközelebb jön a makacs köhögés, igyál meg egy jó forró csokit, vagy egyél néhány kockányit - brit kutatók szerint ez hatékonyabb kezelés, mint a megszokott gyógyszerek. A londoni Imperial College kis létszámú vizsgálatában a csokoládé teobromin tartalmának jobb hatása volt, mint a kodein nevű köhögéscsillapító hatóanyagnak. Ráadásul mellékhatással sem kell számolni. A vizsgálatbeli teobromin-mennyiséghez körülbelül két börgre kakaót igyál.

6. Cukorbetegség ellen

Hihetetlen, ugye? Egy olasz kutatás szerint a keserű csokoládé hatékony a 2-es típusú diabétesz megelőzésében. Egészséges önkéntesek csoportja két héten át napi 100 grammot - egy táblányit -fogyasztott, és jelentősen javult az inzulinérzékenységük, amelynek hiánya váltja ki a 2-es típusú cukorbetegséget. Nagyon fontos, hogy csak a magas kakaótartalmú, sötét csokoládé jár ilyen hatásokkal.

egészség egészségünkre test csokoládé antioxidáns szívinfarktus magas vérnyomás karcsúság fényvédő köhögés cukorbetegség boldogsághormon táplálkozás

És mi a helyzet a fehér csokival?

A csokoládé kedvező hatásai főként flavonoidtartalmában rejlenek, tehát csak az ezekben gazdag fajta, vagyis a "keserű csokoládé" dob az egészségi állapotunkon. A fehér csokoládé nem tartalmaz flavonoidokat, és nem mutat ilyen előnyöket.

Egy újabb, férfiakon végzett vizsgálat szerint azonban a fehér csokoládé javítja a trombociták működését, és így a szívműködést. Úgy tűnik, a csokoládénak a flavonoidokon kívül más hasznos összetevői is vannak.

Az áldott csokoládé

Azt már korábban is tudtuk, hogy a kakaó telis-tel van cinkkel, káliummal, szelénnel, vassal, vagyis létfontosságú ásványi anyagokkal, valódi andioxidáns-bomba. Feniletilamin és triptofán tartalmának köszönhetően az agy dopamint és szerotonint, vagyis boldgsághormont termel, ennek köszönhetően jól érezzük magunkat tőle. A benne található teobromintól, a koffeinhez hasonló élénkítő hatással bír. Teofillin tartalma miatt agyserkentő hatású. Továbbá, hogy a kakaóban található flavonoidok segítenek az időskori memóriavesztés megelőzésében, gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezeken túl a stressz ellen is hatásos, hisz kakaóban is megtalálható katekinek gátolják a stresszhormonok, vagyis a kortizol és az adrenalin termelődését a mellékvesében.

Hogy is van, hogy egy zsíros, cukros édesség ennyire jótékony? 

Bizony, nem minden csokoládé egyforma. A kutatók egybehangzóan tanácsolják, hogy a magas,    70 százalék fölötti kakaótartalmú csokoládét válasszuk. Még ebben is elég sok cukor van, de a kakaó jótékony egészségügyi hatása ellensúlyozza a cukorét.

egészség egészségünkre test csokoládé antioxidáns szívinfarktus magas vérnyomás karcsúság fényvédő köhögés cukorbetegség boldogsághormon táplálkozás

A flavonol nevű anyag játssza a kulcsszerepet, amely a flavonoid nevű antioxidáns egy fajtája, és amelynek közismerten jótékony a hatása a szívbetegségekre. A panamai kuna indiánok rengeteg, flavonolban gazdag kakaót fogyasztanak, körükben ismeretlen a magas vérnyomás és a stroke, étrendjük igencsak magas sótartalma ellenére. 

Általánossában elmonható, hogy minél több a kakaó a termékben, és minél keserűbb, annál több benne a flavonol.

Ami a zsírt illeti, a csokiban főleg a sztearinsav nevű telített triglicerid fordul elő, amely emeli a HDL, azaz a "jó" koleszterin szintjét, és amelyet a beleink könnyen kiürítenek a szervezetből. A zsír emellett a cukortartalom felszívódását is lassítja, ezért számít a csokoládé alacsony glikémiás indexű élelmiszernek. 

Talán arra még várnunk kell, hogy a hagyományos orvoslás képviselői napi egy szelet étcsokit ajánljanak, de annyi igaz, hogy egy kevés az élvezetből nem árhat, sőt, használ. 

Itt az ideje hát, hogy rehabilitáljuk a csokoládét, és ne bűnös, hanem egészségünkre jótékony élvezetként tekintsünk rá. Megérdemelten.