Sokak legnagyobb álma: hosszú hetekig, hónapokig tartó lemondásokkal teli diéta és fárasztó, izomlázzal járó edzések nélkül tökéletessé válni. Most, hogy hamarosan rövidebb szoknyákba és lengébb blúzokba bújunk, a plusz kilók még szembetűnőbbek lesznek. Utánajártunk, elvileg érdemes-e kés alá feküdni, vajon végleges megoldást nyújtana egyáltalán, ha plasztikai sebész gondjaira bíznánk magunkat, vagy maradjunk inkább egy észszerűen kialakított, betartható, egészséges életmódnál, edzéstervnél?

egészség egészségünkre test korrekciós műtétek mellplasztika zsírleszívás szakértő  interjú plasztikai sebész Dr. Grigalek Gábor

Hogy minél átfogóbb képet kapjunk a beavatkozásokról, Dr. Grigalek Gábor plasztikai sebésszel a nőket leginkább foglalkoztató korrekciós műtétekről, a mellplasztikáról és a zsírleszívásról beszélgettem.

Mire számíthatnak azok a nők, akik úgy döntenek, hogy változtatni szeretnének kebleiken?

Viszonylag hosszú beszélgetést folytatunk a pácienssel, melynek során elmondhatja, pontosan milyen elképzelései vannak a beavatkozással kapcsolatban, mi pedig - figyelembe véve életkorát, magánéletének részleteit, a jövőre vonatkozó terveit (például, hogy szeretne-e gyereket) stb. - felvázoljuk a lehetőségeket és a műtét összes hátrányát. Ezt követően mindenkit arra kérünk, hogy az elhangzottak ismeretében gondolja át még egyszer, hogy valóban szeretné-e az operációt.

A gondolkodási idő körülbelül másfél-két hónapig tart, ezalatt a páciensek mérlegelhetnek, és alaposan átgondolják döntésüket. Fontosnak tartom, hogy a műtéttel kapcsolatban a legrosszabb dolgokat is megemlítsük a hozzánk fordulóknak, ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy lelkileg is felkészüljenek az operációra. Azt hiszem, teljesen fölösleges elhitetni pácienseinkkel, hogy a kebelműtét fájdalommentes, és nem jár lemondásokkal - legkésőbb a beavatkozást követően úgyis rájönnek, hogy ez nem így van, és elveszítjük a belénk vetett bizalmukat.

Milyen "rossz dolgokkal" kell számolniuk a szépülni vágyóknak?

Azonkívül, hogy a beavatkozás után formás, feszes, gömbölyded lesz a mell, úgy gondolom, minden a kellemetlenségek közé sorolható. A plasztikai sebészet nem olyan, mint egy kozmetikai kezelés: mi nem krémekkel, pakolásokkal vagy fóliába csavarással igyekszünk megszépíteni a pácienseinket, hanem műtéttel, ami igenis fáj, egy bizonyos ideig tartó mozgáskorlátozottsággal jár együtt, és számolnunk kell a szövődmények kialakulásának veszélyével is.

Tegyük fel, hogy a páciens a fentiek figyelembevételével is szeretné a beavatkozást. Mi történik a gondolkodási idő leteltével?  egészség egészségünkre test korrekciós műtétek mellplasztika zsírleszívás szakértő  interjú plasztikai sebész Dr. Grigalek Gábor

A következő lépés a műtét időpontjának meghatározása. Ehhez el kell dönteni, hogy a jelentkező hölgy mikor tud időt szakítani a pihenésre, mikor nincsen fontos határidős munkája, halaszthatatlan tárgyalása, utazása stb. A gyógyulási folyamat általában egy-két hét alatt lezajlik, számolnunk kell azonban olyan kisebb komplikációk lehetőségével is, melyek nem ártalmasak, de meghosszabíthatják a gyógyulási szakaszt.

Vannak olyanok, akiknél nem végezhető el a beavatkozás? 

Természetesen előfordul, hogy nem teljesíthetjük a hölgyek kívánságát. Elsősorban alkati tényezők tehetik ellenjavallttá az operációt: ha ehhez nem megfelelő a páciens keblének mérete vagy formája, a végeredmény természetellenesnek tűnhet, illetve ha a bőre túl laza, nagy az esély arra, hogy a kívánt forma nem lesz hosszan tartó. Ismerve a női lelket, sokan ennek ellenére másik plasztikai sebészt keresnek, aki elvégzi a műtétet - sajnos rövid időb belül kiderül, hogy mégsem lett volna szabad.

Milyen anyagot ültetnek be a kebelbe?

A plasztikai sebészek évtizedek óta használják a szilikont, aminél meglátásom szerint még nem találtak fel megfelelőbb, a szevezettel tartós kontaktusban lévő implantátumot. Ezt támasztja alá az is, hogy az összes protézis, ami a szilikonellenes érában született, szintén szilikonból készült, csak a belsejébe került más anyag (fiziológiás sóoldat, hidrogél, szilikonzselé vagy épp kőolaj). Amikor teret hódított a reformkonyha, a szójafasírt mellett szójából készült mellprotézist is népszerűsítni kezdték, és akiket sikerült meggyőzni, azok sajnos pórul is jártak. Alkalmazása során ez az anyag bizonyult a legtermészetesebb hatásúnak, a legjobb viselkedésűnek - nem véletlen, hogy több életmentő beavatkozáshoz szintén szilikonalapú terméket használnak. 

A szilikonból készült mellprotézisek ellen gerjesztett kampánynak köszönhetően nincs még egy olyan orvosi segédeszköz, amit annyiszor és annyi helyen vizsgáltak volna, mint a szilikont. Ez tette lehetővé, hogy ma már szinte mindent tudjunk róla, s hogy a beavatkozások során a lehető legjobb minőségű, a legmegbízhatóbb és a leghosszabb élettartamú anyagot használjuk.

egészség egészségünkre test korrekciós műtétek mellplasztika zsírleszívás szakértő  interjú plasztikai sebész Dr. Grigalek Gábor

Mennyi ideig tart az operáció?

Magánpraxisban nem "időre dolgozik" az ember - nálunk egy beavatkozás addig tart, ameddig tökéletes nem lesz a végeredmény, hiszen ebben a szakmában nem az a kérdés, hogy ki operál a leggyorsabban, hanem az, hogy kinek a kezei közül kerülnek ki a legszebb formák. Ha ehhez kicsivel több idő kell, akkor legfeljebb később fejezzük be a műtétet, mint máskor. Hogy mindezt teljesíthessük, oda kell figyelni arra, hogy pácienseink egészségügyi szempontból tökéletesen alkalmasak legyenek az operációra. Egy-egy protézis beültetésével általában egy órán belül végzünk, de például egy korábbi beavatkozás korrekciója kilencven percig is tarhat.

Az esztétikai műtéteknél különösen fontos, hogy minél diszkrétebb nyoma maradjon a beavatkozásnak. egészség egészségünkre test korrekciós műtétek mellplasztika zsírleszívás szakértő  interjú plasztikai sebész Dr. Grigalek Gábor

A plasztikai sebészek alapvetően négy különböző műtéti technikával dolgoznak: a mell alatti redőben, a hónaljban vagy a bimbóudvar körüli területen félköríves formában ejtenek metszést. Mi egy különleges technikát alkalmazunk, melynek során a mellbimbó belsejében, keresztbe-vízszintesen ejtünk vágást.

Korábban hallhattunk olyan meghökkentő elképzelést, mely szerint az implantátumot a köldökön bevezetett cső segítségével kell felhelyezni, majd utólag, a mellen keresztül feltölteni… Ennek  megvalósítása rendívül bonyolult, körülbelül 2-3 órát venne igénybe, ráadásul nincs is értelme, mert a fent említett technikákkal lényegesen rövidebb idő alatt, sokkal egyszerűbben korrigálhatjuk a páciensek szépséghibáit.

Mire számíthatnak a páciensek az operációt követően?

A műtét után mindenféleképpen nyomókötést kell fölhelyeznünk, az ugyanis megszünteti a finom, hajszáleres vérzéseket, csökkenti a duzzanat és az ödémák kialakulásának esélyét, ennek köszönhetően a kebel nem feszül, és nem fáj annyira. Ez a gyógymelltartó azért is fontos, mert rögzíti a mellet, nélküle a mozgást igen kellemetlen érzés kísérné. Ezt egyáltalán nem szokták szeretni a hölgyek, mert kezdetben szorosnak találják, ráadásul legalább egy hétig viselniük kell, így gátolja a tisztálkodást, és amíg rajtuk van, csak háton fekve alhatnak.

Mennyire kell kímélniük magukat az "új keblek" tulajdonosainak? egészség egészségünkre test korrekciós műtétek mellplasztika zsírleszívás szakértő  interjú plasztikai sebész Dr. Grigalek Gábor

Ebből a szempontból igen liberális vagyok, úgy gondolom ugyanis, hogy ha az operációt megfelelően hajtja végre a sebész, az észszerűség határán belül végzett tevékenységekkel nem lehet tönkretenni az eredményt. Nem kérünk a pácienseinktól hetekig tartó fekvést vagy mozdulatlanságot, sőt általában azt javasoljuk, hogy próbálják úgy szervezni a hétköznapjaikat, mintha nem történt volna semmi. A frissen operált testrészeknél természetes, ha az aktivitás kezdetben fájdalommal jár együtt, viszont a gyógyulást nagyban elősegíti A hozzánk forduló kisgyermekes anyukákat nem tiltjuk el attól, hogy a babájukkal foglalkozzanak: ugyanúgy emelgethetik, fürdethetik, öltöztethetik őket, mint a műtétet megelőzően.

Még belegondolni is szörnyű, hogy a protézis kiszakadhat, elmozdulhat…

Ha utólag valami probléma adódik, be lehet állítani a dolgot úgy is, hogy a páciens hibájából alakult ki, bár a használatban lévő protéziseket - ha az orvos megfelelően végezte az operációt - képtelenség testen belül kiszakítani. Előfordulhat azonban, hogy varrás közben a sebész kiszúrja az implantátumot, és az így keletkezett pici lyuk mozgás, esés vagy kisebb ütés következtében repedezni kezd, majd idővel kiszakad. egészség egészségünkre test korrekciós műtétek mellplasztika zsírleszívás szakértő  interjú plasztikai sebész Dr. Grigalek Gábor

Rendkívül ritka, hogy a páciens tehet arról, hogy a protézis elmozdul, hiszen ehhez például nagyon nagy erejű ütésre van szükség. Az emberi szövetek rendkívül erősek: bizonyára sokan látták azokat az inkvizíciós kínzásokról készült képeket, melyeken a mellüknél és a combjuknál fogva akasztották kampókra az áldozatokat. Mivel a ből elbírja akár a teljes testsúlyunkat is, nehéz elképzelni, hogy a tökéletesen behelyezett implantátum a testen belül képes elmozdulni.

A mellplasztika mellett sokan jelentkeznek Önnél alakformáló műtétre. Bárhonnan el lehet tüntetni a fölösleges zsírréteget?

A beavatokás elvileg "tokától-bokáig" bárhol elvégezhető, a testenk azonban vannak olyan pontjai, amelyeket nem tanácsos megoperálni. A zsírleszívás tulajdonképpen csak "másodosztályú" megoldásnak tekinthető, a legjobb ugyanis az, ha egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással próbálunk megszabadulni a nem kívánt súlyfölöslegtől.

Napjainkban sokan hivatkoznak arra, hogy nincs idejük a testükkel foglalkozni, ezért kérik a plasztikai sebészek segítségét. Aki erre a lépésre szánja el magát, annak tudnia kell, hogy a zsírleszívással eltávolíthatók a vastagabb zsírrétegek, és javítható a testkontúr, a bőr azonban a beavatkozást követően nem lesz szép és rugalmas. 

egészség egészségünkre test korrekciós műtétek mellplasztika zsírleszívás szakértő  interjú plasztikai sebész Dr. Grigalek Gábor

Mely testrészeket nem tanácsos megoperálni?

A comb belső oldala például nagyon puha és kötőszövetei is lazábbak, ezért ezt a területet jobb érintetlenül hagyni. Mivel a zsírleszívás nem simítja ki a bőrt a problémás részeken, bizonyos esetekben a hason sem szabad elvégezni a műtétet. Ha ennek ellenére megtörténik a beavatkozás, ruhán keresztül karcsúbbnak tűnik a comb és laposabbnak a has, meztelenül azonban már nem mondható olyan esztétikusnak a végeredmény, ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy a bőr csúnyán gyógyul a műtét után. 

Létezik maximális értéke a beavatkozás során eltávolítható fölöslegnek?

Elsősorban a műtét technikája miatt határozhatunk meg felső határt: a zsír élő szövet, ami sok vért tartalmaz, zsírban oldódó vitaminokat és energiát raktároz. Akár ultrahanggal, akár vákuummal vagy egyéb módszerrel történik a beavatkozás, nagy felületet érint, ezért utána is előfordulnak bevérzések - ezt figyelme véve elmondható, hogy biztonságosan a testsúly körölbelül 5-8 százaléka távolítható el. Hogy a keringés zavartalan maradjon, infúzió formájában pótolnunk kell a leszívott zsírmennyiség egy-másfélszeresét, ezért közvetlenül a műtét után emelkedik a páciensek kilóinak száma.

Mi történik a beavatkozást követően? egészség egészségünkre test korrekciós műtétek mellplasztika zsírleszívás szakértő  interjú plasztikai sebész Dr. Grigalek Gábor

Erős izomláz jellegű, húzódó-feszítő fájdalomra számíthatnak a páciensek, ami elég lassan múlik el. Eljárástól függetlenül a zsírsejteket ki kell szakítanunk a helyükről, ami természetes módon vérzéssel és kellemetlen érzéssel jár együtt. A beavatkozást követően előfordulhat, hogy a műtét helye ödémássá vagy véraláfutásossá, padlizsánszínűvé válik. A zsírleszívás utáni héten speciális gyógyharisnyát kell viselni, ami a gyógymelltartóhoz hasonlóan csökkenti a bevérzések kialakulásának lehetőségét, és leszorítja az érintett területet.

A zsírleszívás végleges megoldást jelent a karcsúságért folytatott küzdelemben?

Akik az operáció után továbbra sem figyelnek oda étrendjükre, és nem fordítanak időt a mozgásra, visszaszedhetik a leadott kilókat. A beavatkozást követően mindenkinek javasolt az életmódváltás - ezzen nemcsak a súlyfölösleg visszatérését akadályozhatjuk meg, hanem a korrábbinál sokkal fittebbnek, egészségesebbnek érezhetjük magunkat.

Ezt olvastad már? Zsírleszívás helyett villámgyors alakformálás - csak 4 perc naponta.
ITT megtudhatod, Beyoncé hogy dobja le magáról szupergyorsan a kilókat.
Melleink szépségéről pedig ITT olvashatsz bővebben.

egészség egészségünkre test korrekciós műtétek mellplasztika zsírleszívás szakértő  interjú plasztikai sebész Dr. Grigalek Gábor