90. Oscar-gála. Fény, pompa, csillogás. Meglehet, az ördög Prádát, de az angyali Meryl Streep lenyűgöző vörös Christian Dior estélyi ruhát viselt, melyben fenségesen festett a vörös szőnyegen. Az Oscar-díj átadása nem csupán az év legrangosabb filmes ünnepe, hanem a kulináris élvezetek estéje is. Vajon milyen menüvel várják a hollywoodi sztárokat a nagyszabású gurmé estre?
24 karátos aranyporral bevont kaviár parfé, Oscar-módra füstölt lazac iráni kaviárral, ropogós mini brióson, rákkal töltött hibiszkuszvirág, edamame guacamole (zöld szójababból készült avokádókrémhez hasonló étel) - hogy csak néhányat említsünk a különlegességek közül, melyet az Oscar-gálát követő díszvacsorán szolgálnak fel a Ray Dolbi Bálteremben, ahol mintegy 1500 prominens művészt, továbbá a sajtó képviselőit látják vendégül.
Ezekből a ínyenségekből falatozhat majd természetesen Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra is, akik sajnos nem kapták meg a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat a Testről és lélekről című filmért.
A gálavacsora 60 fogásos menüjét immár 24. éve a Michelin-csillagos sztárséf, Wolfgang Puck állította össze.
A desszertek között alapanyagként idén is megjelenik a rubin csokoládé, melynek a rózsaszínes árnyalatát egy speciális kakaóbab fajta adja. A csokoládé különlegességet Puck és csapata erre az estére "Rubin csokoládés krémes eper desszert" formájában álmodta és alkotta meg, melynek összetevői közt van az eper-hibiszkus mousse, az eper kompót, a vaníliás mascarpone krém, és természetesen az említett rubin csokoládé is.
A különlegességek sorában találjuk még az Oscar-díj alakú nyalókát is, mely csokoládából készül, aranyporral bevonva.
A sztárséf mellett több mint 100 mesterséf dolgozik lázasan azon, hogy az ételkülönlegességek frissen és gyorsan készüljenek el. Mindemellett 300 - külön kurzuson felkészített - felszolgáló biztosítja, hogy az ételköltemények az illusztris vendégek elé kerüljenek.
A különleges borok és a Piper-Heidsieck pezsgő mellett, rendkívül szokatlan módon szolgálják fel a speciális koktélokat. Macaron "köntösben” jelenik meg például a Negroni (narancs, campari, vermut és gin) és a Mojito (lime és fehér rum) koktél.
Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy ilyen gurmé est megszervezése, Puck így válaszolt: "Itt nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül. Az egész arról szól, hogy a lehető legnagyobb kulináris élményt nyújtsuk a vendégeknek. Ez Hollywood. Ez a győzelem és az ünneplés éjszakája. Itt csak a legjobbnak van helye mindenből.”
Wolfgang Puck nyilvánosságra hozta az idei menüsor néhány receptjét, melyből kettőt el is hoztunk nektek.
Szándékosan nem a 24 karátos aranyporral bevont kaviár mousse-t választottuk, de így sem biztos, hogy minden hozzávalót találsz éppen otthon. Ám érdemes beszerezni, elkészíteni, hisz amellett, hogy valódi ínyencségek, igazán egészségesek is.
Füstölt lazac Oscar-módra, kaviárral
Hozzávalók
45 dkg füstölt lazac
1 csésze (kb 2 dl) kapor krém (elkészítési mód lent)
1 doboz vörös kaviár
8 szelet pirított kenyér
Elkészítés
Pirítsd meg a kenyeret aranybarnára, majd kend meg a tetejét kaporkrémmel. Helyezd rá a lazac szeleteket, majd jöhet a kaviár. A kenyérmentes verziót úgy készíteheted el, hogy a lazaccsíkokat felgöngyölöd, megtöltöd a krémmel és kaviárral díszíted a tetejét.
Kaporkrém
Hozzávalók
2 dl tejföl
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál mogyoróhagyma (helyettesíthető zöldhagymával)
1 evőkanál (őrölt)kapor
1 csipet só és bors
Elkészítés
Vágd apróra a hagymát és a kaprot, majd keverd össze a többi alapanyaggal. Ha kaviár nélkül szeretnéd elkészíteni, használj helyette friss zöldségeket, például salátalevelet, paradicsomot. Készítheted szendvics verzióban is.
Zöld guacomole
Hozzávalók
2 dl kifejtett zöld szójabab (helyettesíthető megfőzött mirelit zöldborsóval)
1 dl teljföl
1 evőkanál lime leve
1 evőkanál szűz olívaolaj
2 közepes avokádó
Só, bors
Elkészítés
Botmixerrel keverd össze és dolgozd simára az összetevőket. Pirítós kenyérrel, répa- vagy zeller rudakkal, esetleg tortilla chipsszel tálalhatod azonnal.
Forrás: forbes.com alapján