90. Oscar-gála. Fény, pompa, csillogás. Meglehet, az ördög Prádát, de az angyali Meryl Streep lenyűgöző vörös Christian Dior estélyi ruhát viselt, melyben fenségesen festett a vörös szőnyegen. Az Oscar-díj átadása nem csupán az év legrangosabb filmes ünnepe, hanem a kulináris élvezetek estéje is. Vajon milyen menüvel várják a hollywoodi sztárokat a nagyszabású gurmé estre?

egészség egészségünkre gasztro füstölt lazac kaporkrém zöld guacamole táplálkozás test Oscar-Gála 2018

24 karátos aranyporral bevont kaviár parfé, Oscar-módra füstölt lazac iráni kaviárral, ropogós mini brióson, rákkal töltött hibiszkuszvirág, edamame guacamole (zöld szójababból készült avokádókrémhez hasonló étel) - hogy csak néhányat említsünk a különlegességek közül, melyet az Oscar-gálát követő díszvacsorán szolgálnak fel a Ray Dolbi Bálteremben, ahol mintegy 1500 prominens művészt, továbbá a sajtó képviselőit látják vendégül. 

Ezekből a ínyenségekből falatozhat majd természetesen Enyedi Ildikó és Borbély Alexandra is, akik sajnos nem kapták meg a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat a Testről és lélekről című filmért.

A gálavacsora 60 fogásos menüjét  immár 24. éve a Michelin-csillagos sztárséf, Wolfgang Puck állította össze.

A desszertek között  alapanyagként idén is megjelenik a rubin csokoládé, melynek a rózsaszínes árnyalatát egy speciális kakaóbab fajta adja. A csokoládé különlegességet Puck és csapata erre az estére "Rubin csokoládés krémes eper desszert" formájában álmodta és alkotta meg, melynek összetevői közt van az eper-hibiszkus mousse, az eper kompót, a vaníliás mascarpone krém, és természetesen az említett rubin csokoládé is.

A különlegességek sorában találjuk még az Oscar-díj alakú nyalókát is, mely csokoládából készül, aranyporral bevonva.

A sztárséf mellett több mint 100 mesterséf dolgozik lázasan azon, hogy az ételkülönlegességek frissen és gyorsan készüljenek el. Mindemellett 300 - külön kurzuson felkészített - felszolgáló biztosítja, hogy az ételköltemények az illusztris vendégek elé kerüljenek.

A különleges borok és a Piper-Heidsieck pezsgő mellett, rendkívül szokatlan módon szolgálják fel a speciális koktélokat.  Macaron "köntösben” jelenik meg például a Negroni (narancs, campari, vermut és gin) és a Mojito (lime és fehér rum) koktél. 

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy ilyen gurmé est megszervezése, Puck így válaszolt: "Itt nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül. Az egész arról szól,  hogy a lehető legnagyobb kulináris élményt nyújtsuk a vendégeknek. Ez Hollywood. Ez a győzelem és az ünneplés éjszakája. Itt csak a legjobbnak van helye mindenből.”

egészség egészségünkre gasztro füstölt lazac kaporkrém zöld guacamole táplálkozás test Oscar-Gála 2018

Wolfgang Puck nyilvánosságra hozta az idei menüsor néhány receptjét, melyből kettőt el is hoztunk nektek.

Szándékosan nem a 24 karátos aranyporral bevont kaviár mousse-t választottuk, de így sem biztos, hogy minden hozzávalót találsz éppen otthon. Ám érdemes beszerezni, elkészíteni, hisz amellett, hogy valódi ínyencségek, igazán egészségesek is.

Füstölt lazac Oscar-módra, kaviárral  

Hozzávalók egészség egészségünkre gasztro füstölt lazac kaporkrém zöld guacamole táplálkozás test Oscar-Gála 2018

45 dkg füstölt lazac

1 csésze (kb 2 dl) kapor krém (elkészítési mód lent)

1 doboz vörös kaviár

8 szelet pirított kenyér 

Elkészítés

Pirítsd meg  a kenyeret aranybarnára, majd kend meg a tetejét kaporkrémmel. Helyezd rá a lazac szeleteket, majd jöhet a kaviár. A kenyérmentes verziót úgy készíteheted el, hogy a lazaccsíkokat felgöngyölöd, megtöltöd a krémmel és kaviárral díszíted a tetejét.

Kaporkrém

Hozzávalók 

2 dl tejföl

1 evőkanál citromlé egészség egészségünkre gasztro füstölt lazac kaporkrém zöld guacamole táplálkozás test Oscar-Gála 2018

2 evőkanál mogyoróhagyma (helyettesíthető zöldhagymával)

1 evőkanál (őrölt)kapor

1 csipet só és bors

Elkészítés

Vágd apróra a hagymát és a kaprot, majd keverd össze a többi alapanyaggal. Ha kaviár nélkül szeretnéd elkészíteni, használj helyette friss zöldségeket, például salátalevelet, paradicsomot. Készítheted szendvics verzióban is.

Zöld guacomole

Hozzávalók egészség egészségünkre gasztro füstölt lazac kaporkrém zöld guacamole táplálkozás test Oscar-Gála 2018

2 dl kifejtett zöld szójabab (helyettesíthető megfőzött mirelit zöldborsóval)

1 dl teljföl

1 evőkanál lime leve

1 evőkanál szűz olívaolaj

2 közepes avokádó

Só, bors

Elkészítés

Botmixerrel keverd össze és dolgozd simára az összetevőket. Pirítós kenyérrel, répa- vagy zeller rudakkal, esetleg tortilla chipsszel tálalhatod azonnal.

egészség egészségünkre gasztro füstölt lazac kaporkrém zöld guacamole táplálkozás test Oscar-Gála 2018

Forrás: forbes.com alapján