A női mell alapvetően játékos, adakozó, incselkedő teremtés. Egyfelől a számtalan idegpályának köszönhetően ez a terület annyira érzékeny, hogy az egyik legfontosabb erogén zóna, másrészt az anyamell a csecsemő számára éltető táplálékforrás. A nőiség és az anyaság szimbóluma, a reklámok egyik bevett eladásösztönző eleme, és sajnos sokszor a félelem oka. Hogy aggodalom helyett tisztán lássunk, a melleinket veszélyezető betegségekről, azok korai jeleiről, tüneteiről, a baj megelőzéséről kérdeztük szakértőnket, Dr. Csősz György szülész-nőgyógyász helyettes főorvost, aki arra is válszolt, mikor szükséges orvoshoz fordulnunk.

egészség egészségünkre test mell szoptatás fibrocisztás emlőbetegség lipóma menstruáció alatti csomók rostos mirigydaganat mellrák önvizsgálat mammográfia szakértő orvos interjú

Minden nőt foglalkoztat mellének szépsége, egészsége; a betegség gondolatától is megriadunk. Pontenciálisan kiket veszélyeztet elsősorban a sokat emlegetett mellrák, vannak-e hajlamosító tényezők, és ha igen, melyek azok? 

Sajnos a mellrák nem válogat. Igen sokan küzdenek a betegséggel, a nők 6-7 százaléka érintett. Az emlődaganatos páciensek körülbelül 60 százaléka a 45-65 éves korosztályból kerül ki, az életkor ugyanis már önmagában hajlamosító faktor, és a káros életmódbeli tényezők - alkoholizmus, zsíros, egészségtelen ételek fogyasztása - negatív hatásai többnyire szintén ekkor jelentkeznek

A korán - tizenkét éves kor előtt - kezdődő menstruáció, illetve a késői menopauza - ötvenöt éves kor után - növeli az emlőrák kockázatát. Azok a hölgyek, akik nem vagy csak harmincéves kor felett születek, szintén nagyobb százalékban betegednek meg.

A szoptatás ugyanakkor védő hatású!

A daganat kialakulásában szerepet játszanak örökletes tényezők, vagyis ha egyenesági rokonok körében már előfordult az emlőrák, nagyobb a kockázat. Gyakran a BRCA mutáció nevű génelváltozás áll az örökletes emlőrák kialakulásának hátterében.

Sokan nem tudják, hogy az emlőrák férfiaknál is jelentkezhet, de jóval ritkább, mint a nők körében, viszont esetükben általában nehezebben kezelhető és agresszívabb a daganat.

Városi legenda csupán, vagy a fogamzásgátlók és a mellimplantátumok valóban növelik a mellrák kialakulásanak kockázatát?

A sokak által okolt fogamzásgátló hormonok bűnössége nem bizonyított, legfeljebb csak kismértékben lehetnek ártalmasak, és téves feltételezés, hogy az emlőimplantátumok növelik a veszélyt.

Szakemberként mit javasol, mit tehetünk magunkért, mire figyeljünk oda?

A nőknek húszéves kor felett havona egyszer, a menstruáció utáni négy-öt napban, a menopauzát követően pedig minden hónapban ugyanazon a napon célszerű önvizsgálatot végezni.

A rendszeres ellenőrzés által a lányok, hölgyek megismerik saját emlőjüket, így észre tudják venni az apró elváltozásokat is, amelyek egy első vizsgálat során még talán nem tűnnének fel. Ilyenkor például az emlőkön megjelenő dudorok, foltok vagy azok szokatlan tömöttsége, illetve ha megváltozik a mellek szimmetriája, de az emlőbimbók behúzódása és váladékozása szintén figyelemfelhívó lehet. 

Az emlő önvizsgálatához hozzátartozik a hónalj, a nyirokcsomókat áttapintása is. Tükör előtt végezzük a pár perces önvizsgálatot, és vessük össze az eredményt a legutóbbi áttapintás során tapasztaltakkal.

Fontosnak tartom, hogy a lányok, hölgyek ismerjék meg és merjék végigtapintani melleiket, de ne úgy és ne azért tegyék mindezt, hogy valami szörnyűséget találjanak benne. Mennyire más lenne jóleső érzésekkel, odafigyeléssel, szeretettel végezni a mellek rendszeres önvizsgálatát, úgy, hogy abban a megismerés a "megbarátkozás" kapja a fő hangúlyt és ne a negatív érzések, a félelem.

Sokat hallani a mammográfiáról. Kiknek és milyen gyakorisággal ajánlott a szűrésen részt vennie? 

A 45-60 éves korosztály behívóval kétévente ingyenes mammográfiai szűrésen vehet részt, de egészség egészségünkre test mell szoptatás fibrocisztás emlőbetegség lipóma menstruáció alatti csomók rostos mirigydaganat mellrák önvizsgálat mammográfia szakértő orvos interjúindokolt esetben beutalóval a fiatalabb nők is elvégeztethetik a vizsgálatot. Fiatalabb korban inkább emlőultrahang javasolt az emlőállomány összetétele miatt, ám az ultrahangvizsgálat felvetheti a mammográfia szükségességét. 

Évente 8000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak - súlyos, nagyon súlyos szám. A mammográfiai szűrésre meghívót kapó nőknek csupán negyven százaléka vesz részt a vizsgálaton, pedig önvizsgálattal csak cseresznyemagnyi képlet tapintható ki az emlő állományában, míg mammográfiával kettétörött rizsszemnyi is felfedezhető!

Mellrák. Maga a szó is megrázó. Hogyan ismerhetjük fel a bajt, mik a mellrák tünetei és mikor keressünk fel szakembert?

Először is: ne ijedjünk meg. A mellrák önmagában nem halálos kór, csak akkor válik azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe. Ezért fontos a korai felismerés, ami a legjobb mód a terjedés megelőzésére. 

A mellrák tünetei

  • Megváltozik a mell alakja.
  • Csomó tapintható a mellben vagy hónaljban.
  • Befelé fordulnak a mellbimbók.
  • Szivárognak a mellbimbók, váladék ürül.
  • Narancshéjszerű behúzódások jelennek meg a mellen.
  • Az egyik emlő bőre az ellenoldalihoz képest duzzadttá, keménnyé vagy pirossá válik.

Ha ezek valamelyike tapasztalható, mindenképpen forduljanak nőgyógyászhoz!

Minden bizonnyal a mellrákon kívül más betegségek is veszélyezethetik melleinket. Melyek azok, és hogyan ismerhetjük fel ezeket? Mikor szükséges orvoshoz fordulnunk?

Természetesen, egyéb elváltozások is előfordulhatnak. A JÓINDULATÚ ELVÁLTOZÁSOK közül elsőként a

FIBROCISZTÁS EMLŐBETEGSÉGET emelném ki. Jellemzően 30-40 éves kor körül alakulhat ki, amikor a mell állományában található terjmirigyek sorvadásnak indulnak, és megnő a zsírszövet aránya, csomók jelenhetnek meg a mellben. Erre a döntően jóindulatú elváltozásra jellemző lehet, hogy a csomók a menstruáció alatt megnőnek, esetleg érzékennyé válnak. A beteg mindenképpen forduljon nőgyógyászhoz. Amennyiben kétségek merülnek fel a csomó veszélyességét illetően, ultrahanggal és mintavétellel vizsgálható, szükség esetén műtéti úton eltávolítható.

Feltétlen meg kell említeni a A LIPÓMÁT is. A lipóma, vagyis a zsírcsomó göbjei laza szerkezetűek, a nagyobbak mozgathatók. Előfordulhatnak egymagukban, de gyakran több helyen is jelen vannak, ilyen esetben lipomatózisról beszélünk. Nem rosszindulatú elváltozás, nem igényel kezelést, de ha zavarja a pácienst, sebészeti úton eltüntethető.

Jóindultó elváltozás továbbá a MENSTRUÁCIÓ ALATTI CSOMÓK jelentkezése. Ezek észlelésénél nem kell megijedni, ha a csomók csak a menstruáció alatt és/vagy előtt jelentkeznek, miközben maga a mell is megduzzad, érzékennyé, fájdalmassá válik. Gyakran mindkét emlőben tapinthatók, ám a mellek különbözősége miatt előfordulhat, hogy csak az egyik oldalon.

Fontos szót ejteteni a ROSTOS MIRIGYDAGANATRÓL is, mely többnyire szintén jóindulatú elváltozás. Főleg a fiatalabb lányok mellében gyakori a kerek, elmozdítható, rugalmas csomó, a fibroadenoma kialakulása, amely a terhesség és szoptatás alatt általában megnő. Jellemzően jóindulatú, de ha a mammográfia és a mintavétel során nem megnyugtató eredmények születnek, illetve a csomó növekszik vagy zavarónak bizonyul, akár el is távolítható.

Végezetül pedig szeretném felhívni a hölgyek figyelmét a szoptatás fontosságára, mely az édesanyának és a csecsemőnek is kiemelkedő fontosságú testileg és pszichésen egyaránt. Fontos, hogy a születést követően azonnali bőrkontaktus alakuljon ki anya és gyermeke között, és az újszülött mellre kerüljön. Az anyatej már az első pillanattól védelmet nyújt a baba szervezete számára, a szopási ösztön pedig az élet első 30-40 percében a legerősebb. Bár az első három hónapban tízből kilenc anyuka szoptatja a gyermekét, sajnálatos, hogy később ez a szám drasztiksan csökken: féléves korban a csecsemők fele, egyéves kor felett pedig már csak a babák negyede kap anyatejet. Tehát: tejre fel!

egészség egészségünkre test mell szoptatás fibrocisztás emlőbetegség lipóma menstruáció alatti csomók rostos mirigydaganat mellrák önvizsgálat mammográfia szakértő orvos interjú

ÍGY MARAD SZÉP

Ezeket tegyük melleink szépsége, feszessége érdekében:

Mindennapi kényelem

Ügyeljünk rá, hogy megfelelő méretű melltartót viseljünk. Mint a neve is mutatja, a speciális ruhadarab fő feladata, hogy tartson és alátámasszon, ami különösen nagyobb mellek esetén lényeges. A leggyakoribb hiba, hogy túl nagy körméretet és túl kicsi kosárméretet választunk, sokan ugyanis ragaszkodnak a fiatal felnőttkorban megszokott mérethez. Pedig a súlyingadozás, a szoptatás, illetve a korral járó változások módosítják a mell formáját, és ezt a természetes folyamatot figyelembe kell venni.

Helyes alvási pozíció

Egyes feltételezések szerint azoknál, akik mindig hason fekve alszanak, nagyobb eséllyel alakuk ki mellrák, bár ez egyelőre tudományosan nem bizonyított. Ám a mell és a dekoltázs bőre ebben a helyzetben kétségtelenül összegyűrődik, így sokkal hamarabb ráncosodik, és idővel egyre nehezebben regenerálódik. A szakemberek szerint a háton fekvés a legegészségesebb, de ha mélyen alszunk, természetesen nem tudjuk kontrollálni testhelyzetünket.

Napozás mértékkel

A mell bőre ugyanolyan érzékeny, mint az arcé, vagyis túlzott napozás hatására ráncosodhat, esetleg pigmentfoltok jelenhetnek meg rajta. Nyáron ajánlatos magas fényvédő faktorú krémet használni; különösen fürdés után kenjük be magunkat alaposan hidratáló krémmel vagy kókuszolajjal.

Ideális testsúly megőrzése

Hirtelen bekövetkezett komoly súlycsökkenés hatására a zsírszövetek leépülnek, és a bőr rugalmatlanná válik. Ezért kerüljük a túlzásba vitt diétát, inkább próbáljuk megőrizni az optimális testsúlyunkat, illetve ha szükséges, fogyjunk kis lépésekben, fokozatosan - melleink érdekében is.

Meled-hideg váltózuhany

Javítja a keringést, a szevek vérellátását, segít megőrizni az erek, a szövetek és a bőr rugalmasságát.

Mellizmok erősítése

Végezzünk mellizom-erősítő gyakorlatokat. Az egyik leghatékonyabb módszer a súlyzózás, érdemes naponta két-három kilós súlyokkal tornázni. Fontos, hogy ne csak a mellizmokat eddzük, hanem a váll és a kar izmait is, ugyanis ezek együttesen garantálják a mell és a mell környéki területek szépségét, rugalmasságát.

egészség egészségünkre test mell szoptatás fibrocisztás emlőbetegség lipóma menstruáció alatti csomók rostos mirigydaganat mellrák önvizsgálat mammográfia szakértő orvos interjú

Képek forrása: Internet