A bőr pigmentált részei még akkor is változhatnak a fény hatására, ha használunk fényvédő krémet. A bőrön és a bőrben nyomot hagynak a napon töltöt órák, az ártalmas UV-sugárzás, és a negatív hatások összeadódva kóros folyamatokhoz vezethetnek. Minden egyes napozás, illetve leégés növeli a bőrdaganat kialakulásának esélyét, és ez sajnos érvényes a mesterséges barnulást választókra is.

egészség egészségünkre test bőr anyajegyszűrés melanóma bőrrák bőrdaganat UV-sugárzás  teszt

Tény, hogy ugrásszerűen emelkedett a daganatos bőrelváltozások száma az elmúlt évtizedben, és a különösen veszélyes melanóma aránya változott a legnagyobb mértékben: napjainkban csaknem másfélszer több ember küzd a súlyos betegséggel. A rendszeres anyajegyszűrés tehát nagyon fontos, hiszen a bőrrák az egyik legagresszívabb rátkípus, és a korai felismerés életet menthet. A téli hónapok a legalkalmasabbak arra, hogy ellenőriztessük anyajegyeinket

Bőrgyógyász által összeállított TESZTünkből megtudhatod, mennyire vagy veszélyeztetett, és milyen gyakorisággal szükséges anyajegyszűrésen részt venned.

A teszt értékelése

8 pontnál kevesebb: Csekély a betegség kialakulásának az esélye, de azért légy óvatos a napozással! Félévente alaposan nézd át az anyajegyeidet.

8 - 23 pont: Félévente vizsgáltasd át a bőrödet partnered segítségével, és évente vegyél rész anyajegyszűrésen.

24 - 36 pont: Fokozott odafigyelésre van szükség, tehát a rendszeres otthoni ellenőrzés mellett legalább évente egyszer vizsgáltasd meg az anyajegyeidet szakemberrel.

A tesztért köszönetet mondunk szakértőnknek, Dr. Ray Péter bőrgyógyász és kozmetológus szakorvosunknak.