"A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs" - írta az első magyar orvosi könyv szerzője, Pápai Páriz Ferenc. Szavai ma is megállják a helyüket, sőt: hazánkban csak a migréntől egymillióan szenvednek éveken át. Állandó neurológus szakértőnk segítségével utánajártunk, milyen lehetséges okai és fajtái lehetnek a fejfájásnak, mit tehetünk a fájdalom elkerüléséért, csillapításáért, illetve mikor forduljunk feltétlen orvoshoz? A szakértő által összeállított teszt segítségével pedig kiderítheted, milyen típusú fejfájás szokott gyötörni.

egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélek

A FEJFÁJÁS OKAI, TÍPUSAI

A fejfájások egy része valamilyen "alapbetegség" következménye - kezdi Dr. Varsányi Attila neurológus szakértőnk. - Társulhat fertőzéshez - például náthás, influenzás időszakban -, fejsérüléshez, belgyógyászati vagy idegrendszeri problémához. Agydaganat, agyvérzés, agyérelzáródás, agyhártyagyulladás szintén okozhatja, ahogy szemészeti, fül-orr-gégészeti vagy egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélekfogászati betegségről is árulkodhat.

A közhiedelemmel ellentétben viszont az nem bizonyított, hogy a nyaki csigolyák kopása fejfájást idézne elő. Bár a hagyományos gondolkodás a szervi és a lelki eredetű betegségeket külön csoportosítja, más betegséghez társuló, másodlagos fejfájásnak számít az is, ami pszichiátriai zavarra vezethető vissza.

A másodlagos fejfájásoknál legtöbbször a "hardverrel" van a gond, ezeknél CT-vel vagy MRI-vel szinte mindig meg lehet találni az okot, vagy a fül-orr-gégész rájön, hol a gond - magyarázza szakértőnk. - A másik típusnál, az önálló fejfájásoknál viszont a "szoftverrel", a fájdalomérző rendszer működésével van probléma, ezek teljesen egészséges, fiatal embereknél is jelentkezhetnek. Általában valamilyen génhiba a ludas, ami egyes idegsejtek ingerlékenységét fokozza. Erre a hajlam örökölhető, de hogy ki fog szenvedni tőle, az már főleg az életmódon múlik.

egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélek

GYÓGYSZER, KÚP, MASSZÁZS

A legismertebb önálló fejfájás a migrén - folytatja szakértőnk. - Féloldali, erős görccsel jár, ami akadályozza a munkát, elrontja a kikapcsolódást, zavarja a társasági életet. A fájdalom intenzitása hullámzik: a mozgás, különösen a lehajlás tovább ront a migrénesek helyzetén, a fények és a szagok, még a kedvenc illataik is bánthatják őket, ezért ha tehetik, lefekszenek egy csendes, sötét, nyugodt helyen.

Az alkalmi fejfájásra kézenfekvő megoldás a fájdalomcsillapító, sok esetben elég valamelyik vény nélkül kapható - gyulladáscsökkentő - tabletta. A migrénre külön gyógyszerek léteznek, egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélekamelyek az idegrendszerre hatnak, ezek a triptánok. Hátrányuk, hogy recetpkötelesek, illetve, hogy nem segítenek azokon, akik hányni szoktak a roham közben. Ők választhatnák az injekciós vagy kúpos megoldást, de egyik sem népszerű.

Sok migrénes próbálkozik a már említett sötét szobával, borogatással, hagyományos vagy elektroakupunktúrával, amelyek a semminél jobbak, viszont hatásfokuk alacsony - magyarázza a neurológus. - A masszázs sok emberen segít, de azt gyakorlatilag a roham végéig, órákon, napokon át folytatni kellene. Erre egytelen masszőr, de még a világ legjobb férje sem vállalkozna.

egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélek

KELL EGY KIS ÁRAMSZÜNET

A betegeknek azzal is számolniuk kell, hogyha óvatosságból indokolatlanul korán és sokszor kapkodják be a fájdalomcsillapítókat, attól is sűrűsödhet a fejfájásuk - teszi hozzá szakértőnk. - Ezért azt javaslom, hogy csak a zavaró mértékű fejfájásra vegyünk be gyógyszert, és érdemes inkább a megelőzésre törekedni. Erre külön gyógyszer is létezik, amit később, ha ritkulnak a rohamok, általában el lehet hagyni.

egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélekAkinek nagyon sokszor fáj a feje, a kritikus napokon valószínűleg el fog csúszni a munkájával és az otthoni feladataival, emiatt a tünetmentes napokon megkettőzött erővel kell dolgoznia, hogy bepótolja a lemaradást. Ez azonban rosszat tesz a szervezetnek, hiszen pont a túlhajszoltság az egyik olyan tényező, ami kiválthatja a migrént - mondja szakértőnk. - A rendszeres étkezés és sport, az elegendő és pihentető alvás, a stressz csökkentése mind a fejfájásmentes élet záloga.

Szemléltetésül egy összehasonlító vizsgálatot említek, amelynél a migrénes embereket három csoportba osztották. Az elsőben gyógyszert kaptak, a másodikban relaxáltak, a harmadikban hetente háromszor fél órát szobabicikliztek. Három hónap után mindhárom csoportban jelentősen csökkentek a panaszok.

A rohamok ritkításában már tágabb tere van az alternatív módszereknek is. Újabban a egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélekplasztikai sebészetben használt botoxot is bevetik, a fejen és a nyakon beinjekciózott anyag számtalam migrénesnek enyhítette a panaszait; hátránya, hogy drága, és csak egy speciális protokoll szerint beadva hatékony - magyarázza szakértőnk. - Ugyanakkor már hazánkban is elérhető, bérelhető olyan stimulációs eszköz, ami homlokra téve elektromos impulzusokkal ingerli az idegszálakat, így a makacs fejfájást vegyszermentesen lehet vele kezelni.

Sokan hisznek abban, hogy a bőséges folyadék fogyasztása meg az illóolajok csillapíthatják a kínokat, de ezek hakékonyságára nincs tudományos bizonyíték. Mindemellett természetesen hatásosak lehetnek egyeseknél.

Ha valaki megfigyelte, hogy a migrénjét valamilyen élelmiszer, például fűszer vagy vörösbor idézi elő, azt hagyja el, de amúgy nincs értelme szőnyegbombázás-szerűen diétákat tartani - mondja a szakember. - Az utóbbi időben többféle diétás forradalom söpört végig a társadalmon, ám egyikről sem mutatták ki, hogy megszüntetné a fejfájásokat.

egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélek

A NEUROLÓGUS SZAKTERÜLETE

A migrén általában kellemetlen, de önmagában még nem veszélyes.

Viszont ha látászavar, a végtagok zsibbadása vagy átmeneti gyengeség vezeti be - ez az "aurával járó" migrén -, az szív- és érrendszeri érszűkületes problémákra, szívinfarktusra, agyérgörcsre, agyi infarktusra hajlamosíthat.

Aurával járó migrén esetén erősen javasoljuk, hogy a páciens szokjon le a dohányzásról, és ha fogamzásgátló tablettákat szed, hagyjon fel velük - azaz csökkentse a szív- és érrendszeri kockázatot.

egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélekAz önálló fejfájások másik - leggyakoribb - típusa az úgynevezett tenziós fejfájás, ami neve ellenére nem a vérnyomással függ össze: nevét a fejfájást gyakorta kísérő izomfeszülésről kapta. Ez gyengébb a migrénnél, akár el is feledkezhet róla az ember, ha valamiben nagyon elmélyül.

A fejfájással akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha valamilyen betegségre utaló vészjelet tapasztalunk, illetve ha a fájdalom kezelhetetlenné válik, vagy túl sokszor jelentkezik.

Bár a fejfájás szerepel a leggyakoribb panaszok között, amelyekkel a háziorvosokat felkeresik, elsősorban a neurológusok szakterülete. Magyarországon harminc Fejfájás Ambulancia működik, ahol egyrészt van egy részletes neurológiai vizsgálat, ez mindössze 8-10 percet vesz igénybe - fejti ki neurológus szakértőnk. - Ezek után áttekintjük a kórelőzményt, és nagyon részletes fejfájás-egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélekanamnézist veszünk fel: például mióta, mennyit, mikor, pontosan hol fáj, és mihez köthető a jelentkezése.

Mivel a vizsgálat nagy időigénye miatt várólistát vezetünk, ezért bejelentkezéskor azt szoktuk kérni, hogy a beteg a sorra kerülésig írjon fejfájás-naplót. Ehhez elég egy darab papír, amire feljegyzi az illető, hogy mikor fájt a feje, esetleg mi provokálta a fejfájását, mit vett be rá, milyen egyéb tünetei voltak, mitől múlt el. Ebből kiderül számunkra sok minden. 

MRI vizsgálatra küldjük a beteget akkor, ha a tünetekből úgy véljük, hogy szervi oka lehet a fájdalomnak. A betegek egy része sajnos sokszor úgy éli meg ezt, hogyha az orvos nem küldi el őket MRI-re, akkor biztos nem veszi komolyan őt. Pedig higgyétek el, a migrént nem lehet MRI-vel megmagyarázni!


Dr. Varsányi Attila neurológus szerint az alábbiak komoly veszélyre utaló jelek, ezek észlelésénél azonnal forduljunk orvoshoz!

  • A fejfájás a semmiből hirtelen, ütésszerűen kezdődik.
  • Trauma után, ütés után jelentkezik.
  • A féloldali gyengeség és a fejfájás egyszerre lép fe.
  • Tudatzavar (aluszékonyság) fejfájással.
  • Tarkókötöttség, láz kíséri.
  • Mélyvénás trombózis kockázata mellett alakul ki.

Ha négyszer vagy annál többször válaszoltál igennel, nagy valószínűséggel migrénes fejfájásod van. Javasoljuk, hogy keress fel szakorvost.

egészség fejfájás migrén okok  megoldás szakértő neurológus Dr. Varsányi Attila teszt test lélek