A jó idő nemcsak minket csalogat ki a lakásból, hanem a kullancsokat is felébresztette már. Az utóbbi évek időjárása jelentős mértékben segítette a vérszívók, így a kullancsok elszaporodását is. Számuk növekededésével nőtt az általuk terjesztett fertőzések, köztük a Lyme-kórban megbetegedettek száma is. Mára a kullancsok fele terjeszt valamilyen fertőzést. A mai napig számos tévhit terjed a kullancsokkal kapcsolatban, pedig fontos tudnunk, hol találkozhatunk velük, milyen módon védekezhetünk ellenük, mely testrészeinket szeretik leginkább, illetve hogyan kell kiszedni őket. Összegyűjtöttük, mire kell figyelnünk.

egészség egészségünkre kullancs Lyme-kór tünetek test

Fontos hangsúlyozni, hogy a kullancsveszély nemcsak az erdbőben fenyeget! Akár a kertben vagy a mezőn, például futás közben, ám egy nagyvárosi parkban, illetve a gyógynövények begyűjtése közben is megfertőződhetünk a vérszívók által terjesztett betegségekkel, például a Lyme-kórral, mely ellen nincs védőoltás; az egyetlen védekezési mód magának a kullancscsípésnek a megelőzése.

Minden alkalommal, amikor a szabadban tartózkodunk - például labdázunk a gyerekekkel a kertben, kertészkedünk - indokolt a test alapos átvizsgálása.

Íme, néhány gyakolati tévhit és tény a kullancsokkal kapcsolatban.

A kullancs a fáról potyog? egészség egészségünkre kullancs Lyme-kór tünetek test

Nem!
Az dús aljnövényzetből, bokrokról sodródik, mászik át a ruhára.
A leghatékonyabb VÉDEKEZÉST a pikaridin tartalmú spray és krém használata nyújtja.
Emellett kirándulás alkalmával fontos a zárt öltözet - magas szárú túrabakancs, hosszabb zokni, beletűrve a nadrág szára.
1-1,5 óránként ajánlatos átnézni magunkat, családtagjainkat, különös tekintettel a védett, lágy részekre: testhajlatok, hónalj, de a hajas fejbőrt is fontos átvizsgálni.
 

A nyála fertőz?

Általában igen.
Az állat vért szív ki, majd nyálas vért öklendezik vissza a harapása nyomán keletkezett apró sebbe. Eközben egyfajta érzéstelenítő anyagot is a testbe juttat, ezért lehet, hogy nem is vesszük észre a támadást. Az állat a bőrön a fénytől védett testtájak felé mászik - hajas fejbőr, testhajlatok és ruha alatti területek. A számára megfelelő helyen aztán befúrja magát, és néhány óra múlva már vért szív. Ez a pár óra áll a rendelkezésre, hogy megtaláljuk és eltávolítsuk.

Minden kullancs veszélyes? egészség egészségünkre kullancs Lyme-kór tünetek test

Nem!
A kullancscsípés általában veszélytelen és hamar gyógyul, de néha súlyos betegségek kórokozói is szervezetünkbe kerülhetnek általa. 
A kis vérszívók fele terjeszt fertőzést. A fertőzött kullancsok közel 98%-a terjeszti a Lyme-kórt, ami ellen nincs védőoltás. A maradék 2%-uk egyéb betegséget, így például vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancsencephalitis) terjeszt, illetve a nyálmirigyeikben található különféle allergéneknek további egészségkárosító hatásuk lehet.

Tekergetve kell kiszedni? 

Nem!
ELTÁVOLÍTÁS: Ha nincs kéznél kifejezetten erre a célra készült kullancseltávolító kanál, vagy kulancscsipesz, fogjuk meg sima csipesszel, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből! egészség egészségünkre kullancs Lyme-kór tünetek test

Fontos, hogy minél előbb vegyük ki, ne hagyjunk időt a vérszívásra!

Ne kenjünk rá olajat, vajat vagy olyan anyagot, amitől megfulladhat, mert ilyenkor öklendezni kezd, ami növeli a fertőzés veszélyét.

A Lyme-kór baktériumai a kullancs gyomrában élnek legnagyobb számban. Emiatt nem ajánlatos a potrohát összenyomni sem.

Ha az állat feje beszakadna bőrünke, ne essünk kétségbe! Idővel - a szálkához hasonlóan - magától kilökődik.

Ha a csípés helyén egyre növekedő, középen fehér, szélein piros folt jelentkezik, amelyhez rossz közérzet, hányás, gyengeség, esetleg láz is társulhat, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ezek akár a Lyme-kór tünetei is lehetnek.

A Lyme-kór változó lappangási idővel bír, korai felismerése és megfelelő antibiotikumos kezelés nagyon fontos. Ennek hiányában súlyos állapotromlás és életre szóló krónikus betegség jöhet létre, változatos ízületi vagy szív- és érrendszeri panaszokkal.

Óvjuk kedvenceinket is! egészség egészségünkre kullancs Lyme-kór tünetek test

Kutyáinkat, macskáinkat kullancsirtó és -riasztó nyakörvekkel, speciális cseppekkel, tablettával és pikaridin tartalmú spray-vel védhetjük. Őket szintén rendszeresen és alaposan vizsgáljuk át! Amennyiben kullancsot találunk bennük, esetükben is a fent leírt módon járjunk el.

Évről évre nő a kullancsveszélyes területek száma. 

Kullancsfertőzött területek

egészség egészségünkre kullancs Lyme-kór tünetek test

Ha a kullancscsípést követően szokatlan bőrtünet vagy magas láz jelentkezik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

egészség egészségünkre kullancs Lyme-kór tünetek test