A kéz-, a lábfej és a körmök állapota sok mindent elárul rólunk. Névjegyünk az ápolt köröm. Ám nemcsak szépségünk és magabiztosságunk, hanem egészségünk miatt is érdemes odafigyelni ápoltságukra, állapotukra. Ahogy a hajunkon vagy a bőrünkön, a körmünkön is megmutatkoznak a hiányállapotok és betegségek. Mire figyeljünk?

egészség egészségünkre test köröm tojás répa hüvelyesek körömrágás

Első pillantásra

A jelekből könnyen felismerhetjük a problémákat. 

Ha töredezik és könnyen beszakad  a köröm, ásványianyag-hiányra (vas, cink) gyanakodhatunk. Lehetséges, hogy a szervezetnek több H-vitaminra (biotin) lenne szüksége, de előfordulhat, hogy a helytelen pajzsmirigyműködés következtében alakul ki elváltozás.

A köröm teljes felületén végigfutó hosszanti csíkok, barázdák oka születési adottság vagy manikűrözési hiba is lehet. Ám ha újonnan alakul ki ilyen tünet, a háttérben anyagcserezavar, vitamin- vagy ásványianyag-hiány állhat.

A színek is beszédesek. A kis fehér pontocskák többnyire kalciumhiányt jeleznek. A körömágy vöröses elszíneződése szívbetegségre, vese- vagy májproblémára utal. Sárgássá általában a dohányzás vagy a körömlakk túlzott használata miatt válik a köröm.

Segítség, gomba!

Könnyű elkapni, de nehéz megszabadulni tőle. A lábat érintő fertőzések közül a körömgomba a leggyakoribb, ilyenkor a körömlemez megvastagszik, és sárgás színűvé válik. Sok esetben külsőleg használatos kenőcsökkel vagy ecsetelőkkel orvosolható a probléma, de néha már a bőrgyógyász által felírt, szájon át szedhető tabletta segít.

Ezért is fontos, hogy télen, amikor egész nap cipőbe zárva izzad a lábunk, gyakran cseréljük a lábbelit. Egymás utáni napokon - lehetőség szerint - ne viseljük ugyanazt a cipőt, csizmát: fontos, hogy mindig legyen ideje megszáradni, ugyanis a nedves környezet ideális körülményeket biztosít a gombának.

egészség egészségünkre test köröm tojás répa hüvelyesek körömrágás

Csak egy rossz szokás? 

Az állandó körömrágás komoly lelki feszültségre utal. Jelzi, hogy az illető nem képes megbirkózni a vele szemben támasztott követelményekkel, a ráháruló feladatokkal. 

Finoman…

Ha óvni akarjuk a körmeinket, ajánlatos lenne minél kevesebbszer benedvesíteni kezünket. Mivel ez nem lenne túl higiénikus, ajánlatos inkább kíméletes kézmosószert választani, kezünket alaposan megszárítani, majd bekrémezni, naponta többször is.

Az sem mindegy, milyen körömlakklemosót használunk: részesítsük előnyben az acetonmentes változatot.

(T)együnk körmeink egészségéért!

3 élelmiszer, amit a körmök szeretnek egészség egészségünkre test köröm tojás répa hüvelyesek körömrágás

Tojás: Tele van fehérjével, így kulcsfontosságú táplálék a körömnövekedés szempontjából.

Répa: Kiváló A-vitamin-forrás, lényeges a bőr egészségének megőrzéséhez.

Hüvelyesek: Vasat és cinket tartalmaznak, ezért segítenek a töredezés megelőzésében.