A nátha- és influenzaszezon csúcsán járunk. Ma egy újabb - bajai - kórházban rendeltek el látogatási tilalmat. Ha minket eddig elkerült a vírus, számíthatunk-e még rá, hogy elkapjuk? Mitől függ, ki betegszik meg, és ki marad akkor is egészséges, mikor a környezetében mindenki az ágyat nyomja? Az erős immunrendszer a titka, vagy lehet más oka is? Ezekről kérdeztük szakértőnket, Dr. Keserű Róza címzetes főorvost, háziorvos és természetgyógyászt, aki a megszokottól eltérő módon tekint a betegségekre és azok kiváltó okaira. Természetesen a tünetek enyhítésére vonatkozó tanácsokkal is ellátott minket.

egészség test influenza nátha megfázás gyömbér fokhagyma táplálkozás egészségünkre szakértő orvos interjú

Mi lehet az oka annak, hogy a jelenlegi influenzajárvány egyeseket - akár hosszú időre is - ledönt a lábásról, míg mások egészségesek maradnak? A betegek pusztán gyenge immunrendszerüknek köszönhetik, hogy megtámadja őket a vírus, illetve akiket eddig elkerült, számíthatnak-e még megbetegedésre?

Számítunk arra, hogy elkapjuk, és teljesítjük is az elvárásunkat: köhögünk, fáj a torkunk, szipogunk, belázasodunk. Hogy miért van ez így? Általában úgy hisszük, a vírus olyasmi, mint valami élősdi - nem lehet megúszni. Ez a szokásos betegségfelfogásunk. Ez a modell azonban nem magyarázza meg, hogy miért vannak olyan emberek, akik fertőzésközelben sem lesznek influenzások, vagy olyanok, akik csak enyhe, egy-két napos formáját kapják el, míg mások a védőoltás dacára is megbetegszenek.

Ezek szerint létezik ettől eltérő felfogás is? Mi lenne az?

Alapvetően a nyugati betegségfelfogás szerint gondolkodunk, azonban nem csak ez létezik. A holisztikus felfogás szerint a kisebb kórságok a gyógyulás kísérletei: a megfázás és az influenza, a hőemelkedés, a láz és a hasfájás, a pörsenés és a szájszag a szervezetünk kísérlete arra, hogy megőrizze a homeosztázist, azt a belső egyensúlyt, amely a működéshez szükséges. A vírusok és a baktériumok csak akkor "okoznak" betegséget, ha a terep fogékony rá - ha sa szervezet túlterhelt, fáradt vagy sérült állapotban van.

Sokan, köztünk magam is, valljuk, hogy a test öngyógyító szerkezet: a legjobb módja az egészség megőrzésének, ha együttműködünk vele, és megtaláljuk a módját annak, hogy saját gyógyulási folyamatait támogassuk. Hiszek abban, hogy a betegség megsúgja az információt, és jól tesszük, ha hallgatunk rá.

Miről üzenhet a betegség, és hogyan hallgathatunk rá?

Saját tapasztalataim azt mutatják, hogy például a megfázásnak is több formája van. Két fő csoportra osztom ezeket a megbetegedéseket: feszítő és összehúzó fajta megfázásra.

A feszítő fajta akkor jelentkezik, amikor a testünk meg akar szabadulni valami toxikus vagy csak fölösleges anyagtól, és a légzőrendszer nyálkatermelő membránjain keresztül üríti ki őket. Gyakran akkor kerülünk ilyen állapotba, ha túl sok tejterméket, édességet, gyümölcslét vagy fagylaltot fogyasztottunk. Köhögünk, tüsszentünk és szipogunk, de azért bejárunk dolgozni. Hőemelkedésünk van, vagy az se, bár elég ramatyul érezzük magunkat.

Ennek a fajta megfázásnak sokszor véget tudunk vetni azzal, hogy eszünk valami sósat (összehúzó jellegűt). Az én kedves gyógymódom egy szem japán, sós umeboshi szilva, amelyet bioboltokban árusítanak. Ha ez nem hat, annak meglátásom szerint az az oka, hogy a test ki akarja takarítani a felgyülemlett salakot.

A feszítő megfázás étrendi kezelése a következő: csak mérsékelt mennyiségű folyadékot fogyasszunk, fehérjét és zsírt nem, viszont rengeteg főtt zöldséget, leveseket és fokhagymát.

Mi a helyzet az ön által összehúzó jellegűként aposztrofált megfázással? Ez a fajta megbetegedés dönti le mostanában az emberek jó részét?

   

Az összehúzó jellegű megfázást gyakran influenzának vagy influenzaszerű megbetegedésnek hívják. Ez a típus gyakran stresszválasz, vagy a feszültség és túlhajtott munka okozza. Szorongatott testünket ilyenkor csakis a betegség menti fel és küldi pihenőre. Annyira lelkiismeretesek vagyunk, annyit hajtunk, és olyan sokakra viselünk gondot, csak magunkra nem, hogy szegény testünk egy idő után feladja, összeomlik és megállásra késztet minket.

Máskor az összehúzó megfázás vagy influenza épp pihenés közben köszönt ránk, amikor a védelem foka alacsonyabb a testünkben - ezért is betegszünk meg olyan sokszor nyaralás közben. 

A tünetek: általános rossz közérzet, testszerte fájdalmak, jellemzően erős végagfájdalmak, magas láz, fülledt érzet, váladékképződés. Mindez elég ahhoz, hogy munkaképtelenné tegyen.

Mit javasol, mit tehetünk?

Összehúzó jellegű megfázáskor a koplalás, sok meleg folyadék, gyógytea, gyümölcslé és víz hatékony. Pihenjünk, aludjunk és ne dolgozzunk. 

A betegségnek minél korábbi szakaszában állunk meg pihenni, annál hamarabb keveredünk ki belőle. Ami engem illet, hajlamos vagyok erre a fajta stresszmegfázásra, és ha érzem, hogy közeleg, akkor másnap délelőtt munka helyett alszom plusz két órát, vagyis még az elején elkapom a grabancát, és így nem is betegszem meg. 

Megfázás elleni arzenál

egészség test influenza nátha megfázás gyömbér fokhagyma táplálkozás egészségünkre szakértő orvos interjú

A nátha és influenza tüneteire ezek a legütősebb módszerek: 

Az immunrenszer erősítése

  • Négyóránként egy gerezd fokhagyma. Aprítsuk kis darabokra a gerezdet, és rágás nélkül, némi gyümölcslével együtt nyeljük le. Mézzel társítva is kiváló. Csak egy-két napig alkalmazzuk.
  • Igyunk Echinacea gyógyteát.

Torokfájásra

  • Gyógycukorkában vagy teaként fogyasztott mezei vagy kopasz szilfa.
  • Hideg vizes borogatás: egy kisebb törülközőt hajtsunk hosszában harmadába, hideg csapvízzel itassuk át és csavarjuk ki. Tegyük a nyakunk köré és tegyünk rá még egy száraz törülközőt is, majd az egészet rögzítsük sállal. Aludjunk így. Négy órával később, ha zavaró, szedjük le a borogatást.

Köhögésre és mellkasi váladékpangásra  egészség test influenza nátha megfázás gyömbér fokhagyma táplálkozás egészségünkre szakértő orvos interjú

  • Körte leve forrón, fahéjjal.
  • Fűszeres, csípős levesek: a forró, csípős lé oldja a nyálkát.
  • Gyömbértea: három-négy szelet nyers gyömbért öt-hat percig áztassunk egy bögre forró vízben. Forrón igyuk!

Négyízű tea

Ha nem világos, melyik típusú megfázás ért utol, ez  a keverék bármelyik állapotból visszazökkent:

  • egy bögre lobogva forró víz
  • egy evőkanál adalékanyag-mentes szójaszósz
  • egy evőkanál juharszirup vagy méz
  • fél citrom leve
  • egy pici csiliszósz vagy fél evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • egy rúd fahéj

Öntsük a vizet egy nagy bögrébe, adjuk hozzá a többi alapanyagot (a méz kivételével, mert azt csak a már langyos teába csorgatjuk), keverjük össze a fahéjrúddal, majd több órán át, apránként szürcsöljük el.