Az aromaterápia különböző bajokon segíthet, mindezt úgy, hogy közben csupa természetes anyaggal vesszük körbe magunkat, melyeknek nincs mellékhatásuk. Együttesen hat a testre és a lélekre - összeköti a jó közérzet fenntartásának igényét a kisebb-nagyobb egészségi panaszok orvoslásának igényével. Alvásproblémáktól a bujaságon át, egészen a megfázásig: mindenre van megoldás. Használjuk!

egészség egészségünkre test lélek aromaterápia illóolajok jázmin levendula fahéj bergamott eukaliptusz bazsalikom citromfű

Gyógyító illatok

A különböző betegségek kezelésekor az aromaterápia az illóolajok felhasználásával nyújt segítséget. A legtöbb esszenciát lepárlás útján nyerik növényekből vagy azok egyes részeiből, például levélből, virágból, kéregből.

Sokan egyenlőségjelet tesznek az aromaterápia és a boltok polcain található szintetikus termékek között, ám az utóbbiaknak semmiféle gyógyhatásuk nincs. Támpont lehet az ár: néhány száz forintért nem kapni valódi illóolajat, a drágább, de terápiás tisztaságú anyagokból azonban gyakran néhány csepp is elég a kívánt hatáshoz.

Ahogy az illat átjut az orrban lévő receptorokon, leggyorsabban az agy limbikus rendszerére hat. Az illóolajok azonban nem csak az orron keresztül hatásosak. Könnyen átjárják a bőrfelszínt, átjutnak a bőr felhámján, bekerülnek a vérkeringésbe, így hatásukat az egész testben kifejtik.

Így kezdődött…

A 20. század  elején a franciaországi Lyonban René-Maurice Gattefossé vegyészmérnök egy laboratóriumi kísérlet során súlyos égési sérülést szenvedett, és a sebgyógyításra levendula illóolajat használt. Az égés okozta fájdalom azonnal csökkent, majd a seb szövődmények nélkül begyógyult. Gattefossé 1937-ben Aromatérapia címmel megjelent könyve óta nevezik az illóolajokkal való egészségmegőrzést és gyógyítást aromaterápiának.

Gyógyító illatok

JÁZMIN 

Testnek: egészség egészségünkre test lélek aromaterápia illóolajok jázmin levendula fahéj bergamott eukaliptusz bazsalikom citromfű

A jázminolaj a menstruációs görcsöket enyhíti igen hatékonyan. Masszázsolajként - 2 csepp jázminolaj 50 ml semleges bázisolajjal vegyítve - megnyugtat és megszabadít a görcsöktől.

Léleknek:

A jázmin virága az érzékeket és a fantáziát stimuláló hatóanyagokat rejt. Tegyünk 3 csepp jázminolajat 1 kis pohárnyi tejszínnel a kádba, és merüljünk el az illatos élvezetben.

BERGAMOTT

Testnek:

A citrusfélék a száj nyálkahártyájának gyulladásai esetén hatásosak. Toroköblögetéshez egészség egészségünkre test lélek aromaterápia illóolajok jázmin levendula fahéj bergamott eukaliptusz bazsalikom citromfűkeverjünk össze 1 csepp bergamottolajat, 1 csepp teafaolajat, 1 evőkanál sót és 100 ml langyos vizet.

Léleknek:

Nemcsak fertőtleníti a szoba levegőjét, ami a megfázások idején praktikus, de nyugtató hatással is bír.

FAHÉJ

Testnek:

Hideg, hűvös időben érdemes használni, hiszen felmelegít. Köszönhetően vérkeringést serkentő tulajdonságának, masszázsolajként - 3 csepp fahéjolaj 50 ml szezámolajjal elkeverve - egészség egészségünkre test lélek aromaterápia illóolajok jázmin levendula fahéj bergamott eukaliptusz bazsalikom citromfűelősegíti az izomláz megszűnését is.

Léleknek:

3 csepp az aromalámpába, és máris élvezhetjük csodálatos illatát, mely biztonságérzetet varázsol, és kellemesen oldja a belső feszültséget.

LEVENDULA

Testnek:

Ősidők óta ismert fertőtlenítő hatása. 1-2 csepp a kisebb sérülésekre vagy könnyebb égési egészség egészségünkre test lélek aromaterápia illóolajok jázmin levendula fahéj bergamott eukaliptusz bazsalikom citromfűsérülésekre segíti a sejtek megújulását, a bőr gyorsabb regenerálódását.

Léleknek:

A zaklatottság és az alvási problémák gyógyításában verhetetlen! Cseppentsünk belőle 3 cseppet a párnára és lazítsunk.

EUKALIPTUSZ

Testnek: egészség egészségünkre test lélek aromaterápia illóolajok jázmin levendula fahéj bergamott eukaliptusz bazsalikom citromfű

Megfázáskor tegyünk néhány csepp illóolajat forrásban lévő vízhez és azzal inhaláljunk. 

Léleknek:

2 csepp eukaliptuszolajat és 2 ek mézet a fürdővízbe csepegtetve nemcsak a légúti megbetegedések győzhetők le gyorsabban, hanem motiváltabbak is leszünk, és kevésbé érezzük majd kedvetlennek, levertnek magunkat a szürke időben.

CITROMFŰ

Testnek:

5-6 csepp citromfű párologtatása két területen is segítséget nyújt; a kivonat fertőtlenítő hatással bír, nyáron pedig távol tartja a szúnyogokat. egészség egészségünkre test lélek aromaterápia illóolajok jázmin levendula fahéj bergamott eukaliptusz bazsalikom citromfű

Léleknek:

A legjobb, ha kora reggel használjuk, mert így optimistán indjul a napunk. 3 csepp a tusfürdőbe, és a reggeli fáradtságnak nyoma sem marad!

BAZSALIKOM

Testnek:

A fűszernövény illóolaja étvágygerjesztőként hat, valamint segíti az emésztést is. Szagold meg bátran gyakrabban, ha ilyen célra szeretnéd alkalmazni. egészség egészségünkre test lélek aromaterápia illóolajok jázmin levendula fahéj bergamott eukaliptusz bazsalikom citromfű

Léleknek:

A bazsalikom derűsebbé, energikussabbá tesz. Ha a fürdővízbe teszünk belőle 4 cseppet, akkor az illatok segítenek megszabadulni a nyugtalanságtól és a félelmektől.

Varázsoljunk hangulatot a lakásba!

Nappaliba

Citrom - friss, üde - 5 csepp

Muskotályzsálya - virágos mező - 2 csepp

Pacsuli - mély, izgalmas - 1 csepp

Hálószobába

Vérnarancs - játékos - 6 csepp

Ylang-ylang - buja - 3 csepp

Szegfűszeg - fűszeres - 1 csepp

Csak óvatosan! 

A legtöbb ember számára az illóolajok biztonságosan alkalmazhatóak, de vannak olyanok, amelyek nem ajánlottak gyermekeknek, várandósoknak, magas vérnyomásban szenvedőknek, allergiásoknak, asztámásoknak vagy bizonyos daganatos betegséggel küzdőknek.


Ha mécsest használunk az illatosításhoz, körütekintően helyezzük el: gyermekek semmiképp se tudják elérni, továbbá a láng közelében ne legyen gyúlékony anyag. Jobb, ha a radiátorra helyezhető párologtatóba cseppentjük az illóolajokat.