Milyen jól hangzik, hogy új agysejteket növesztünk, ugye? Ki ne szeretne okosabb lenni? Korábban úgy tudtuk, agysejteink száma felnőttkorban állandó, nem növelhető, ellenben a kor előrehaladtával számuk fokozatos csökkenése elkerülhetetlen. A legújabb idegkutatások azonban azt mutatják, az agy sokkal többet "tud", mint korábban feltételeztük; felnőttkorban is rendkívül plasztikus. Képes folyamatosan változni sejtszinten, és ahogy valóban elhalhatnak agysejtek, ugyanannyira születnek újak is. Az, hogy ez milyen mértékben történik meg, rajtunk múlik. 

egészség egészségünkre agy neurogenezis agysejtek test aerob mozgás Omeg-3 zsírsavak zöld tea kurkuma sport táplálkozás

Agysejtek születése, avagy neurogenezis

Bár a rég uralkodó elméletek szerint az agysejtek közötti kapcsolatrendszer sűrűségének és összetettségének köszönhetjük, hogy okosabbak leszünk, és ezt a sűrűséget leginkább tapasztalással és tanulással fokozhatjuk, az biztos, hogy több sejt között a kapcsolatok is sűrűbbek lehetnek. Lássuk, hogyan járulhatunk hozzá, hogy több agysejtünk legyen, és ne kevesebb!

1. Ciklikus aerob mozgások

A futásról, kerékpározásról, úszásról és más hasonló, aerob mozgásokról már régóta jól tudjuk, hogy egészségesek. Mára kiderült, hogy az agysejtek születését is serkentik, amellett, hogy javítják a fizikai állapotot és csökkentik a stresszt. Egyesek szerint a hangulatot az javítja inkább, ha társaságban futunk, tekerünk stb, de az idegsejtek számának növelése szempontjából ez valójában mindegy.

2. Szex egészség egészségünkre agy neurogenezis agysejtek test aerob mozgás Omeg-3 zsírsavak zöld tea kurkuma sport táplálkozás

Van, aki nem ért egyet azzal, hogy a szex az egyik legjobb hangulatjavító, és alapvetően is nagyon-nagyon jólesik? Egyes megfigyelések szerint plusz extraként hozzájárul új agysejtek létrejöttéhez is - tehát még okosabbak is leszünk tőle. Túladagolni lehetetlen, élvezzük hát minél többször áldásos hatását! 

3. Kevesebb evés

Kutatások alapján a kevesebb étel, különösen a túlevés kerülése kisebb stresszreakciót vált ki a szervezetben - azt a fajtát, ami új agysejtek születéséhez járul hozzá. Persze ezt is csak mértékkel! Az összefüggés nem úgy működik, hogy minél kevesebbet eszünk, annál okosabbak leszünk, a koplalás tehát nem megoldás; a mértékletességen van a hangsúly.

4. Gazdagabb környezet

Egy érdekesebb, gazdagabb környezet is segít agyunk fejlesztésében: azok, akik szegényes, impulzusokban gyér környezetben nőnek fel és élik életüket, kevésbé egészségesek, általában kevésbé boldogok, és agyi funkcióik is kevésbé működnek jól. Éppen ezért a környezet megváltoztatása, megfelelő alakítása is hozzájárulhat az új agysejtek létrejöttéhez.

5. Kurkuma

egészség egészségünkre agy neurogenezis agysejtek test aerob mozgás Omeg-3 zsírsavak zöld tea kurkuma sport táplálkozás

Ez az élénksárga színű, meleg ízhatású fűszernövény régóta ismert arról a tulajdonságáról, hogy javítja az agyműködést. A legújabb kísérletek szerint amellett, hogy a memóriát is serkenti, az agysejtek születéséhez is hozzájárul.

6. Omega-3 zsírsavak

Az Omega-3 zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek hatása idegvédő, továbbá erősíti a kognitív funkciókat, illetve támogatják az agysejtek létrejöttét is. A halakban található anyag bevitele nálunk jellemzően alacsony, érdemes tehát táplálékkiegészítőkkel is emelni az adagot.

7. Zöld tea

Rengeteg pozitív hatását ismerjük már a zöld teának, ám még kevéssé ismert, hogy az agysejtek létrejöttét is támogatja. Kutatások alapján mára egyértelművé vált, hogy a mentális képességekre és az új agysejtek születésére is jótékonyan hat.

Mi az, ami elpusztítja az agysejtjeinket?

egészség egészségünkre agy neurogenezis agysejtek test aerob mozgás Omeg-3 zsírsavak zöld tea kurkuma sport táplálkozás

Egy sor hatás, anyag elpusztíthatja az agysejteket, ami érthetően negatív következményekkel jár.

Ilyen hatása van a legtöbb kábítószernek, de ennél sajnos sokkal szélesebb és hétköznapibb a spektrum. A szteroidok, a nikotin, vagyis a dohányzás, az ólom, egyes rovarirtók, a levegőszennyezés, az agyrázkódás, a stroke: mind képesek megölni az agysejteket. Ugyanígy hat az agyi oxigénhiány, a nagyon súlyos kiszáradás és a szén-monoxid mérgezés is.

Ráadásul nem kell agysejteket veszítenünk ahhoz, hogy agykárosodást szenvedjünk, az alkohol például - a korábbi nézetekkel ellentétben - nem öli meg ugyan a sejteket, ám mégis káros hatású.

A jó hír az, hogy az agy bizonyos mértékben képes regenerálódni.

egészség egészségünkre agy neurogenezis agysejtek test aerob mozgás Omeg-3 zsírsavak zöld tea kurkuma sport táplálkozás