Túl sok fűszeres étel, túl sok kávé, túl sok stressz - egyenes út a gyomorégéshez. Nehéz mértéket tartanod a kalóriadús falatokkal, főleg, ha napközben nincs időd leülni kényelmesen enni? Nem csoda hát, ha gyomrod kellemetlen tüntekkel reagál. Fáj, puffad, görcsöl, ég? Szerencsére a legtöbb gyomorpanaszra van hatékony és kíméletes megoldás.

egészség egészségünkre test gyomor kamilla édeskömény articsóka zab gyömbér alma lenmag borsmenta emésztési problémák táplálkozás

Az emésztés folyamata sosem áll le, a gyomor és bélrendszer egész nap folyamatosan dolgozik.

A hibátlan működésnek négy feltétele van, ezek mindegyike fontos az egyensúly megtartásához:

  1. kiegyensúlyozott táplálkozás
  2. rostokban gazdag ételek fogyasztása
  3. megfelelő folyadékbevitel
  4. rendszeres testmozgás.

A lustálkodás, a stressz, a mértéktelenség megbetegíti az emésztőrendszert, és így a test legfontosabb védelmi vonalára, az immunrendszerre is hatással van.

Problémák és megoldások

Gyomorbántalmakra
Kamilla

A népi gyógyászat bevált szere. A belőle készült tea megnyugtatja az emésztőrendszert, nyákanyaga eredményesen csillapítja a gyomor és béltraktus görcsös fájdalmát. Illóolaja és flavonoidjai pedig csökkentik a gyulladást, továbbá védik a gyomor nyálkahártyáját. 

Tipp: Hányás és hasmenés esetén is hasznos, hiszen megnyugtatja a beleket és a gyomrot, továbbá ideális folyadékpótló szer. Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 evőkanál szárított virágzatot, és 5 perc múlva szűrjük le. Napközben maximum 5 csészényit fogyasszunk el belőle.

Felfúvódásra
Édeskömény

Magyar ánizs, ánizskapor, bécsi kömény: sokféle néven ismert ez a növény, amely elsősorban a benne lévő anetolnak köszönheti gyógyhatását. Serkenti az emésztőrendszer működését, oldja a görcsöket, megszünteti a felfúvódást.

Tipp: A teát mindig frissen kell elkészíteni. Ehhez 1 teáskanál drogot öntsünk le 250 ml forró vízzel, lefedve hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Az étkezések közöttt, melegen fogyasszunk el belőlet 1-1 csészével. Gyerekek is ihatják, számukra fele-fele arányban almalével hígíthatjuk. 
A narancsos édeskömény-salátát is érdemes kipróbálni; egyszerűen fenséges.

egészség egészségünkre test gyomor kamilla édeskömény articsóka zab gyömbér alma lenmag borsmenta emésztési problémák táplálkozás

A bélműködést szabályozza
Alma

A gyümölcsben lévő pektin segít enyhíteni a hasmenést, nem mellesleg pedig a vér koleszterinsztintjét is csökkentheti.

Tipp: Hasmenés vagy székrekedés esetén héjastul lereszelve fogyasszuk, mert így a leghatásosabb.

Gyomor- és bélbántalmakra, refluxra
Zab

Rostokat, B-vitaminokat, értékes ásványi anyagokat tartalmaz. A növény hatóanyagai akut gyulladás, illetve savasodás (reflux) esetén védik a gyomrot és a beleket az erősen maró emésztőnedvekkel szemben.

Tipp: Ha a fentiekhez hasonló problémád van, kóstold meg a nyáklevest! A zabpelyhet 1 órára tedd hideg vízbe. Utána forrald fel, sózd meg, majd lefedve főzd 40-60 percig. Az elpárolgott folyadékot folyamatosan pótold forró vízzel. Az elkészült nyákot törd át szitán. (Nem váltható ki turmixolással!)

Zsírbontásra, emésztőszervi problémákra
Articsóka

Az articsóka segíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket. Emellett jelentősen csökkenti a vér zsírsavszintjét is, továbbá az emésztést is rendbe hozza. Enyhülést hoz a gyomorfal számára, javítja az emésztőnedvek működését, így segít az emésztési zavaron. Visszahozza az étvágyat. Az olyan emésztőszervi problémák, mint a hányinger, hasmenés, székrekedés, gyomorégés, puffadás, hasi fájdalom, szintén enyhíthetőek az articsóka tea felhasználásával.

Tipp:  Forraljunk fel 2 csésze vízzel 12-15 levelet, majd hagyjuk állni 5 percet. Szűrjük le a teát egy nagyobb csészébe, és fogyasszuk napi kétszer.

Fontos! Az articsóka tea az epekővel rendelkezők és veseproblémákkal küzdők számára nem ajánlott.

egészség egészségünkre test gyomor kamilla édeskömény articsóka zab gyömbér alma lenmag borsmenta emésztési problémák táplálkozás

Émelygésre
Gyömbér

A benne lévő csípős anyagok, mint a gingerol, a központi idegrendszerre hatnak. A terhességi hányinger és az utazás során jelentkező émelygés is megszüntethető gyömbérteával, de gyakran már az illata is enyhíti a panaszokat. A nyálelválasztás fokozásával ösztönzi az emésztőnedvek termelődését, ezáltal segít, hogy a gyomor mielőbb megkönnyebbüljön. Hatékony gyomornyugtató.

Tipp: Főzzünk belőle teát! Hámozzunk meg egy hüvelykujjnyi gyömbérdarabot, vágjuk vékony szeletkere, és öntsünk rá 1 csésze forró vizet. Hagyjuk állni 10-15 percig, majd ízesítsük ízlés szerint mézzel és citrommal.

Renyhe bélműködésre
Lenmag

Hashajtó hatása miatt idült székrekedés, illetve a vastagbél működési zavara esetén ajánlott a fogyasztása.

Tipp: A lenmagot, illetve a belőle készült őrleményt bátran adjuk hozzá salátához, müzlihez, joghurthoz, de a kenyérre is rászórhatjuk. Kávédarálóval házilag is megőrölhetjük, azonban ezt mindig közvetlenül fogyasztás előtt tegyük, hogy elkerüljük az avasodást.

Jobb emésztésért
Borsmenta

Fokozza az epesavtermelést, oldja a görcsöket. Étvágytalanság, émelygés, teltségérzet esetén ugyancsak bevethető.

Tipp: Forrázunk le 150 ml vízzel 1 evőkanál szárított borsmentalevelet, lefedve hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Naponta 3-4 alkalommal, az étkezések előtt fogyasszunk el belőle 1-1 adagot. Alhasi görcsökre kiváló a menta és a köményolaj keverékéből készült masszázsolaj.