Ha a reggeli kapkodásban valami olyasmit szeretnénk a család asztalára tenni, amit mindenki tutira imádni fog - igen, a férfiak is! -, nincs jobb választás egy finom, krémes italnál. Minden szezonban kedvünk szerint variálhatjuk.
A smoothie Amerikából indult hódító útjára, több élelmiszerüzletben már nálunk is készen kapható. Költhetünk rá, de frissen a legjobb, és elkészítése csupán három percet vesz igénybe. Kiválaszthatjuk a kedvenc alapanyagainkat, a gyömölcsöket megtisztítjuk, turmixgépbe dobjuk, kevés vizet adunk hozzá, egy percig mixeljük, pohárba öntjük, és azonnal fogyaszthatjuk. Valódi vitaminbomba.
Ahogy minden finomságnál, itt is fontos a kreativitás, hiszen a gyümölcsöket és zöldségeket érdemes variálni, víz helyett jöhetnek a növényi tejek, és kerülhet a szuperkoktélba zabpehely, illetve próbálkozhatunk különféle magvakkal is.
Kombináljuk!
1. Frissen vagy fagyasztva
Ha az almát, körtét, ananászt, banánt, kivit, epret, mangót, áfonyát stb, fagyasztott állapotban tesszük a turmixba, krémesebb állagú lesz a végeredmény. Épp ezért, amikor az adott - turmixba ideális - gyümölcs szezonja van, érdemes előre gondolkodni, és kis adagokat lefagyasztani belőlük. Később csak elő kell kapni egyet a napi italhoz.
2. Ízesítés
Bazsalikom, menta, kakukkfű: feldobják a legunalmasabb smoothie-t is - főként a bogyós, illetve a trópusi gyümölcsökhöz (mangó, ananász) illenek.
3. Nem csak dísz
Chia-, szezám- vagy napraforgómag és mák: értékes fehérjékben és egészséges olajokban gazdagok, ezért hintsünk belőlül 1-2 teáskanállal a kész italba.
4. Fűszerek
Kis extra ízként érdemes fahéjat, kardamomot, kurkumát vagy vaníliát használni, hiszen jótékonyan hatnak az emésztésre, egész szervezetünkre.
5. Túl híg lett?
Ebben az esetben 1 evőkanál mandula-, kókusz- vagy földimogyorókrém segít a krémesebb állag elérésében.
VITAMINBOMBA
Hozzávalók:
200 ml mandulatej
150 g mangó
1 banán
1 narancs
1 datolya
Miért jó? A narancsban és a mangóban is sok a C-vitamin, amely fokozza a sejtek regenerálódó képességét, erősíti az immunkrendszert.
MÉREGTELENÍTŐ
Hozzávalók:
200 ml mandulatej
1 banán
1/2 db kígyóuborka
150 g bébispenót
2 ek. őrölt mandula
Miért jó? A spenót gazdag rostokban, ezért tiszítja a vastagbelet, az uborka pedig a puffadás legyőzésében segít, valamint hidratáló hatású.
VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐ
Hozzávalók:
200 ml mandulatej
150 g áfonya
1 banán
40 g zabpehely
1 ek. mogyoró
Miért jó? A banán és a zabpehely gazdag káliumban, ez az ásványi anyag pedig szükséges a megfelelő szívműködéshez és a normális vérnyomáshoz.