Örökölhetünk szüleinktől kék szemet és barna loknikat, megörökölhetjük a nagymama gyémánt nyakékét, de örökölhetünk ekcémát is. Génjeinkben hordozzuk jelenünket és jövőnket. Vajon tisztában vagyunk a családunkban előforduló örökletes betegségekkel? Milyen veszélyeket és esélyeket rejtenek génjeink? Lássuk, melyek a leggyakoribb örökletes betegségek!

egészség egészségünkre test öröklődő betegségek genetika magas koleszterinszint mellrák diabétesz allergia szembetegség

A genetika tudományának fejlődése révén a szakemberek egyre több betegség genetikai hátterét tudják már meghatározni.

Nem maga a betegség, a hajlam örökölhető

Több betegség is van, melyet öröklődő betegségként tartanak nyilván, ám tudnunk kell, ez nem jelent eleve elrendeltséget. Nem jelenti automatikusan a betegség jelentkezésének törvényszerűségét, ám a rájuk való hajlam, mint fokozott kockázati tényező, növelheti kialakulásuk esélyét, így minden ilyen betegség esetében rendkívül fontos a rendszeres (szűrő)vizsgálat, ellenőrzés.

Fontos tehát tisztában lennünk ezen betegségek családon belüli előfordulásával, hisz a kockázat annál nagyobb, minél több családtagot érint a konkrét betegség.

A leggyakoribb örökletes betegségek

MAGAS KOLESZTERINSZINT

Bár a legtöbben az étkezési szokásokra vezetik vissza a magas koleszerinszint kialakulását, meglepő módon a koleszterintszintet elsősorban a génjeink határozzák meg. A szakemberek szerint minden ötszázadik ember génjei közt megtalálható egy mutáció, amely örökletesen magas koleszterinszinthez vezet.

EMLŐRÁK 

Az emlőrák leginkább a nőket veszélyezteti, a férfiak körében is előfordul ez a daganattípus. A kialakulásáért felelős, BRCA1 és BRCA2 mutációkat pedig mindkét szülőtől örökölhetjük. A férfiakban ezek a mutációk ritkábban fejlődnek rosszindulatú daganattá - növelik ugyanakkor a hasnyálmirigyrák és a prosztatarák kialakulásának esélyét -, viszont a lányukban továbböröklődve ezek az elváltozások már nagyobb eséllyel baj okozhatnak.

FELNŐTTKORI DIABÉTESZ

A magas koleszterinszinthez hasonlóan a cukorbetegség hátterében is genetikai és környezeti okok bonyolult keveréke áll. Az esetek körülbelül 5 százalékában azonban úgy jelentkeznek a 2-es típusú cukorbetegség tipikus tünetei, hogy a tipikus kockázati tényezők (mozgászegény életmód, elhízás) nem azonosíthatók.

ALLERGIÁK

Három olyan légúti betegség van, amely öröklődhet: az allergiás rhinitis (szénanátha), a krónikus rhinitis és a szinuszitisz (orrmelléküreg-gyulladás). A tanulmányok szerint az allergiás szénanátha öröklődési esélye 30% a következő generációnál. Ha mindkét szülő szeved a betegségben, az esély 65%-ra nő. Ezeken túl az allergia egy másik formája, az ekcéma szintén örökölhető.

SZEMBETEGSÉGEK

Számos szemproblémát is befolyásolnak a gének. Ezek között van a rövidlátás, szemtengelyferdülés, zöld hályog, lusta szem és a távollátás. Ezért fontos, hogy ha a szülők ezek valamelyikében szenvednek, elvigyék gyermeküket szemészeti vizsgálatra, hogy mielőbb fény derüljün az esetleges rendellenességekre.

egészség egészségünkre test öröklődő betegségek genetika magas koleszterinszint mellrák diabétesz allergia szembetegség

Védd magad!

Szakemberek szerint bármely örökletes betegség esetén - habár a hajlamot kizárni nem tudjuk - életmódunkkal sokat tehetünk azért, hogy a betegség ne alakulhasson ki. A helyes táplálkozás, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, a sport, a megfelelő mennyiségű pihenés, a jó hangulat és a rendszeres kontroll segíthet, hogy a gentikai haljam ne indítsa be a betegséget. Ezzel szemben helytelen életmóddal - mértéktelen ivás, cigi, stressz, mozgásszegény élemód, depresszió - nagyban növeljük a betegség kialakulásának valószínűségét. 

A mémek is örökölhetők

Azt a folyamatot, ahogyan szüleinktől mintákat másolunk, memetikának nevezik. Ezek a mémek is öröklődnek. Hajlamosak vagyunk olyan élemódot élni, úgy étkezni, ahogyan azt szüleinktől láttuk. Ezen (életmódbeli) minták folytatása pedig elősegíthetik az örökletes betegség kialakulását. Természetesen a minták felülírhatók, megváltoztathatók.

egészség egészségünkre test öröklődő betegségek genetika magas koleszterinszint mellrák diabétesz allergia szembetegség