Te is túl vagy néhány sikertelen fogyókúrán? Kipróbáltál már minden csodadiétát, mégsem történt meg a csoda? Izzadtál kitartóan a futópadon, de a kilók kitartóbbak voltak? A nagy áldozatok árán leadott kilóid rekordsebességgel és gyarapodva kúsztak vissza? Vajon mit csináltál rosszul? A Loyola Egyetem kutatói meghatározták az öt leggyakoribb hibát - vagy irreális elvárást -, amellyel az emberek fogyókúrába kezdenek, majd csalódnak és végül feladják. Öt jó megoldással is segítünk, hogy ez veled többé ne fordulhasson elő.

egészség egészségünkre test fogyókúra testmozgás táplálkozás

1. hiba:

Lefogyok az edzőteremben

Az edzés hasznos, sőt elengedhetetlen része a fogyókúrának, de önmagában nem fogja leolvasztani rólad a fölös kilókat. Nem számít, milyen gyakran használod a futópadot, milyen sokat izzadsz az edzőteremben, egyetlen testsúlycsökkentő edzésprogram sem fog beválni abban az esetben, ha közben a megszokott étrendednél maradsz.

Jó megoldás: Amennyiben tartós eredményt szeretnél elérni, és nem a kudarcok számát növelni, a fokozatosan bevezetett testmozgás mellett étkezési szokásaidat is hangold át.

2. hiba:

Gyökeres változtatásokra van szükség az étrendemben

Ne akarj drámai változásokat; csak fogd vissza magad, különösen a gyorséttermi ételek és a feldolgozott "fehér" ételek terén. Mint a testmozgásnál, itt is kiemelten fontos a fokozatosság: ne akarj mindenről egyszerre lemondani. Ha egyszerre vonod meg magadtól kedvenc ételeidet (pl. szénhidrát, cukor, stb.), hamar feladod. A koplalás szintén nem vezet eredményre.

Jó megoldás: Csak fokozatosan csökkentsd ételed mennyiségét. Kalóriák számolgatása helyett inkább egyél némileg kevesebbet. Gyomrod hamar alkalmazkodik a megváltozott mennyiséghez, idővel a csökkentett adag is a jóllakottság érzésével tölt majd el. A mértékletesség hoz tartós és fenntarható eredményt. 

egészség egészségünkre test fogyókúra testmozgás táplálkozás

3. hiba:

A fogyókúrás kiegészítők megkönnyítik a fogyást

A kiegészítők több izmot égetnek el, mint amennyi zsírt, és több zsírt fogunk felszedni, mint izmot, ha abbahagyjuk a szedésüket.

Jó megoldás: Legjobb, ha ezeket teljesen elhagyod. 

4. hiba:

Gyorsan le akarom dobni a kilókat - és nem is keveset

A plusz kilóid sem gyorsan kúsztak fel rád. Ha villámgyorsan akarsz megszabadulni tőlük, eleve kudarcra ítéled magad, továbbá egészséged is kockáztatod. Ha tartós eredményt szeretnél, ne gyors sikert várj.

Jó megoldás: Legyél realista és hetente csak fél kilót, legfeljebb egyet akarj fogyni. A fokozatos és folyamatos fogyás vezet tartós eredményhez. Ez biztosítja, hogy a leadott kilókat ne nyerd vissza.

egészség egészségünkre test fogyókúra testmozgás táplálkozás

5. hiba:

Nem bírom tovább

Ez az elkerülhetetlen következménye a fenti négy hibának.

Jó megoldás: Még ha nem is lettél olyan karcsú, amilyen szerettél volna lenni, ne feledd, hogy minden deka, amivel könnyebb vagy, minden centi, amennyivel karcsúbb vagy, megérte, és hozzásegít, hogy hosszabb, egészségesebb életet élj. 

+ Bónusz:

A fogyókúra csoportos erőfeszítés is lehet. Keresd azok társaságát, fogj össze olyanokkal, akik szintén fogyni szeretnének. Kitűnően motiváljátok majd egymást.