Március. Az első tavaszi hónap az életmódváltás, diétázás fő szezonja is, hiszen célszerű ilyenkor elkezdeni az esetlegesen szükséges súlyfaragást ahhoz, hogy a bikiniszezonra a legjobb formánkat hozhassuk. Ezzel máris elkerülhető a szokásos május végi pánikroham is. Tudtad, hogy még a tányér színe is befolyással van étvágyunkra? Nézzük, milyen szokásokat érdemes fokozatosan kialakítani ahhoz, hogy karcsúsodjunk, majd úgy is maradjunk. 

egészség egészségünkre életmód diéta fogyókúra életmódváltás mozgás sport edzés test

Jó, ha tudjuk: változatlan életmód mellett is lehet hízni.

Ha a bevitt energia több, mint amennyit a szervezet igényel és fel tud használni, energetikai többletállapot lép fel. Ha ez a helyzet több napon keresztül fennáll, a szevezet úgynevezett raktározó üzemmódba kapcsol, és eltárolja a zsírsejtekben a többletenergiát, ami hosszú távon hízáshoz vezet. A napi energiaszükséglet - többek között - függ a nemtől, az életkortól és a fizikai aktivitástól is. 

Érdekes tény, hogy egyugyanazon ember napi energiaszükséglete 50 éves korára a 20 éveshez viszonyítva akár 25-30 százalékkal is csökken. Ez azt jelenti, hogy változatlan energiabevitel esetén évtizedek alatt akár 12-15 kg súlyfelesleget is össze lehet szedni szinte észrevétlenül, ha nem történik meg a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, vagy a napi mozgásadag jelentős növelése.

A 40 év feletti hízás okai

Az élettani súlygyarapodás egyik fő oka, hogy a testösszetétel, tehát az izom-zsír arány fokozatosan megváltozik: a zsírtömeg növekszik, az izomtömeg pedig csökken. Emiatt kritikusan fontos az izomtömeg megőrzése, életkortól függetlenül

15+1 betartható szokás a tartós karcsúságért

1. Ha eldöntöttük, hogy szeretnénk lefogyni, takarítsuk ki - elsősorban a hűtőt és a kamrát. Szabaduljunk meg mindentől, ami árthat, ami hízlaló, és aminek nem tudunk ellenállni, hiszen a legbiztosabban úgy kerülhetjük el a kísértést, ha nincs is mi megkísértsen. Száműzzük a fehér lisztet, fehér cukrot, tartósítószerkben, adalékanyagokban gazdag ételeket, nassolnivalókat, konzerveket, lekvárokat, mirelit és félkész ételeket. Ja, a rejtekhelyeket is számoljuk fel. Igen, igen, az éjjeliszerkény fiókjából is tüntesd el a rejtegetett édességet, kekszet!

2. Amit lehet, állva végezzünk napközben. Telefonálás, kávézás, munkahelyi csevegés, várakozás az ügyfélszolgálaton... Így észrevétlenül is meggátoljuk a fölös kilók lerakódását.

3. Mindig fogalmazzunk pozitívan, amikor az étrendünkre gondolunk. Ne azt soroljuk, hogy mit nem eszünk a későbbiekben, összpontosítsunk inkább arra, amit ezután gyakrabban tervezünk fogyasztani, amikkel bővítjük étrendünket

egészség egészségünkre életmód diéta fogyókúra életmódváltás mozgás sport edzés test

4. Sose együnk, ha...

  • nem vagyunk éhesek  
  • csak unalmunkban ennénk, mert épp nincs más dolgunk
  • vigasztalásképpen, lelki bánatunkban ennénk 
  • stresszes állapotban csak idegnyugtatónak vetnénk be az evést 
  • telefonálás vagy tévézés közben csak csipegetnénk,

mert így nem vesszük észre, ha már jóllaktunk. Ne keresgéljünk állandóan a hűtőszekrényben egy kis nassolnivaló után! Ha mégis nassolsz, az mindig csak annyi legyen, amennyi egy kezedben elfér.

5. Ha gyakran eszünk keveset, az elfogyasztott kalóriák azonnal elégnek, mielőtt elraktározná azokat a szervezetünk.

6. Ha kisebb kínáló tálba tesszük ki az ételt, kevesebbet szedünk majd a tányérunkra. Tegyük ételünket is kisebb tányérra, és az adagok is hamarosan lecsökkennek. Mivel optikailag a nagyobb tányérba tett ételek adagja kisebbnek tűnik, így sokkal többet pakolunk rá, mint egy kisebb tányérra.

7. Ne együk túl gyakran a kedvenceinket, mert ezekeből bizonyára falnánk, míg a szokatlan, újszerű ételektől eleinte hamarabb eltelünk. Az is jó megoldás, ha kedvenc ételeink receptjét "reformáljuk meg": csökkentsük a zsír- és szénhidráttartalmukat, növeljük a rosttartalmukat! És ne féljünk új recepteket kipróbálni.

8. Kezdjük a főétkezést vízzel, levessel, hogy aztán hamarabb telítődjünk a főétellel is. A gyümölcsöket is célszerű főétekezés előtt enni. Együnk minél több piros gyümölcsöt: kiváló zsírbontó hatásúak, csak a hozzáadott cukrot kerüljük. 

egészség egészségünkre életmód diéta fogyókúra életmódváltás mozgás sport edzés test

9. Együnk kék tányérból vagy abroszról, mert ez a szín mérsékli az étvágyat, fékezi a mértéktelen falatozást.

10. Kerüljük az étkezőben és tálaláskor a pirosat és a (narancs)sárgát, mert ezek a fő étvágygerjesztő szinek. Miért is a sárga és a piros a McDonald's színei? Mert mindkét szín pszichológiai úton stimulálja az étvágyat, evésre, ráadásul kiadós evésre csábítanak. 

11. Együnk lassan és egyenletesen, akár kisebb szünetekkel, mert az éhségközpont csak az étkezés 20. percében észleli a jóllakottságot.

12. Rágjunk meg minden falatot alaposan, hogy könnyebben megemészthessük az ételt.

13. Minden falat után tegyük le az evőeszközt, és csak akkor emeljük fel újra, ha valóban szeretnénk még enni. Így hamarabb abbahagyjuk az evést.

14. Tudatosan törekedjünk arra, hogy kiélvezzünk mindegy egyes falatot. Ha arra összpontosítunk, hogy milyen íze van egy ételnek, kevesebbet eszünk, hiszen úgy érezzük, hogy hamarabb elteltünk tőle. Merüljünk el az ízekben!

15. A legideálisabb a napi ötszöri étkezés, lehetőleg mindig azonos időben. A legjobb hétkor reggelizni, tízkor tízóraizni, egykor ebédelni, négykor uzsonnázni, és hétkor vacsorázni. 

+ 1 Nagyon fontos szokás: Csempésszük be az edzést, a mozgást a mindennapjainkba! Ha közösségi közlekedéssel járunk munkába, szálljunk le egy megállóval hamarabb hazafelé, ha pedig autózunk, keressünk otthonunktól távoli parkolóhelyet. Már egy rövid sétával is sokat teszünk az egészségünkért. Keressünk barátot, aki motivál a mozgásra, aki meghallgatja, ha épp rossz napunk van, és akinek a figyelmére mindig számíthatunk. A sport legyen az életünk része, ezzel nemcsak a fogyás első lépéseit tesszük meg, hanem keringésünkön és a stresszes állapotunkon is sokat tudunk javítani.

Egy kis mozgás nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is kedvezően hat! A mozgában mindig a kedvencünket válasszuk, ami közel áll a szívünkhöz, pl. kocogást, futást, biciklizést, úszást stb.

A sportoláshoz segítséget ITT találsz.

Ha nincs időd, de mégis formásodnál, akkor próbáld ki a villámgyors alakformálást

egészség egészségünkre életmód diéta fogyókúra életmódváltás mozgás sport edzés test

Képek forrása: Pixabay