Gondold csak végig, mennyi időt töltesz naponta a laptop, illetve az okoseszköz előtt! Nem csoda, ha fáradt, vörös a szemed. Erre kínál gyors és hatékony megoldást a szemjóga három egyszerű és bárhol elvégezhető gyakorlata.

egészség test testi egészség szem szemjóga egészségünkre

A szemhéj az autó ablaktörlőjéhez hasonlít: ez oszlatja el a könnyréteget a szemen. Csakhogy amikor laptop, tablet vagy okostelefon képernyőjét nézzük, kilenc helyett mindössze négyszer pislogunk percenként. Mi ennek a következménye? Hát az, hogy kiszárad a szemünk. A kellemetlen panaszokon segít a szemjóga. 

Pislogás

A könnymirigyek élénkítése

Koncentrálj egy pontra a falon pislogás nélkül, majd gyorsan pislogj egymás után tízszer. Ötször ismételd meg a gyakorlatot.

Hatása: Ez a rövid gyakorlat serkentőleg hat a könnymirigyekre, és megszünteti az esetleges elzáródásokat. A könnyezés, akár csak a természetes energiaital, felélénkíti a szemet. A szárazság tünetei, a kivörösödés, a csípő érzés és a viszketés, ezzel a módszerrel hatásosan megelőzhetőek.

Masszírozás

A Meibom-mirigy aktiválása

A hüvelykujjat kétoldalt helyezd a halántékodra, és a mutatóujjaddal nagyjából tízszer könnyedén masszírozd végig a lecsukott szemhéjadat. Kinyitáskor nedvesebbnek fogod érezni a szemed.

Hatása: Az aló szemhéj orr felőli végén van a Meibom-mirigy kijárata. Az itt termelődő olajos anyag gondoskodik a nedvesség hosszú távú elpárolgásáról. A finom masszírozás a mirigyek beindítására és tisztítására egyaránt alkalmas. 

Lazítás

A rövidlátás korrigálása

Lazíts, és ülj kényelmesen egy széken úgy, hogy a gerinced egyenes legyen. Többször emeld fel a tekinteted a képernyőről, és nézz a távolba. Ezt követően nagyjából tíz másodpercig felváltva nyisd ki, csukd be a szemed, majd tíz másodpercig nézz felfelé, utána pedig lefelé. Ezt követően felváltva nézz jobbra és balra. Kétszer csináld végig a gyakorlatsort. 

Hatása: Ez a kis torna ellazítja a szem merev izomzatát, és javítja anak vérellátását. Kifejezetten tanácsos elvégezni azoknak, akik egész nap a számítógépen dolgoznak.

egészség test testi egészség szem szemjóga egészségünkre