A rózsaszín és más színű hangok terápiás hatással lehetnek a szervezetünkre; javíthatnak memóriánkon, hangulatunkon, teljesítményünkön, sőt még az egészségünkön is. Úgy tűnik, bizonyos zajok kifejezetten jó hatással vannak ránk. De mi is az a pink noise? Szakértőnk szerint mindannyian hallottuk már - anélkül, hogy ennek tudatában lettünk volna...

egészség egészségünkre rózsaszín zaj pink noise memória test lélek szakértő Dr. Varsányi Attila hangterápia neurológus  szomnológus

Először a fehér zaj nyugtató hatását fedezték fel a tudósok,  most pedig a rózsaszín színű, magas és alacsony frekvenciájú hangok keveréke került fókuszba. A Journal of  Theoretical Biology tanulmánya azt állítja, hogy azon felnőtt emberek, akik a vizsgálat során rózsaszín zajban aludtak, azon túl, hogy 23%-kal kipihentebbnek érezték magukat, memóriájukban is javulás volt észlelhető.

Egy kutatás során két éjszakán át 11 személyt figyeltek meg. A kísérletekben szópárokat mutattak idősebb és fiatal felnőtt embereknek. Egyik este elalvás közben rózsaszín zajt játszottak az alanyok számára, a másik éjszaka azonban nem. Ébredés után mindkét napon visszakérdezték az alanyoktól a szópárokat és kiderült, hogy jobban tudtak emlékezni akkor, amikor rózsaszín zajt játszottak az alvásuk hátterében. A zaj hatására az alanyok háromszor jobban teljesítettek a memóriateszten.

Gondolkozz rózsaszínben!

A rózsaszín zaj azokat a természetes  lassú agyhullámokat erősíti, amelyek a mély alvás jellemzői. A fehér zajhoz hasonlóan a rózsaszín zaj is nyugtatóan hat az agyra, ám míg a fehér zajnak azonos a hangnyomásszintje, ez az érték a rózsaszín esetében váltakozik - kezdte szakértőnk, Dr. Varsányi Attila neurológus, szomnológus

egészség egészségünkre rózsaszín zaj pink noise memória test lélek szakértő Dr. Varsányi Attila hangterápia neurológus  szomnológusA pink noise-zal, vagyis a rózsaszín zajjal kapcsolatban igen érdekes kísérleteket végeztek az elmúlt években. Maga az elnevezés a látható fény pink (rózsaszín) spekrtumából származik, és a kutatási eredmények alapján jobb alvásminőséget, valamit memória javulást tulajdonítanak neki.

Magát a hangot leginkább a szakadó eső vagy a gyorsan zubogó víz hangjához lehet hasonlítani - tehát mindenki hallotta már élete során.

Magas és alacsony frekvenciák váltakoznak benne. Az emberi fül számára épphogy hallható, és nem zavaró. A tudósok sem nem véletlenül ajánlják a hallgatását alvás előtt: számos kutatás igazolja, hogy a rózsaszín zaj hatására elnyúlik a mélyalvás szakasza, ami hosszú távon jó hatással van a memóriára is - fejtette ki szakértőnk.

Rózsás álmok

Bizonyított, hogy a hangok a test legmélyére is eljutnak. Ráadásul minden másnál hamarabb érzékeljük őket, és hallásunk alvás közben is működik.

A zajok hatással vannak a szívritmusunkra, a légzésünkre, az agyi hullámokra és a hormonjainkra is, ahogy befolyásolják a koncentrációnkat, a hangulatunkat. Ha a háttérben a jó hangok szólnak, az javíthatja az agy egészségi állapotát, pozitív kihatással van a memóriára és csökkentheti a memóriaromlás mértékét is - mondta Dr. Varsányi.

egészség egészségünkre rózsaszín zaj pink noise memória test lélek szakértő Dr. Varsányi Attila hangterápia neurológus  szomnológus

Natúr fókusz

Az emberek lényében alapvetően szerepel, hogy vonzódnak a természet hangjaihoz, mert azok blokkolva a többi hangot, segítenek belemerülni abba, amivel éppen foglalkozunk.

A természet hangjai aktiválják az agy pihenésért felelős területét, ami oldja a stresszt és segít a koncentrálásban. 

Éber állapotban, mikor koncentrálnunk kell, a tenger zúgása vagy az erdő hangjai lehetnek segítségünkre. Ha a háttérben ilyenkor a megfelelő hangok szólnak, az képes motiválni, segít versenyezni, vagy befejezni egy nehéz munkahelyi projektet. Ezen kívül nyugtathat, ellazíthat, elűzheti a stresszt - tette hozzá szakértőnk.

Gyógyulj meg gyorsabban!

A hangok képesek a kortizol stresszhormon szintjének csökkentésére és az immunoglobulin A-antitestek, valamit a T-limfocita falósejtek számának növelésére. Ezek a szervezet két legerősebb immunsejtjét jelentik. 

egészség egészségünkre rózsaszín zaj pink noise memória test lélek szakértő Dr. Varsányi Attila hangterápia neurológus  szomnológusA természet hangjai így hatékonyan segíthetik a gyógyulást is. A hullámzó tenger zúgásának hangja például hatásosan csökkentette a felépülést hátráltatni képes magas kortizolszintet. Aki beteg vagy sérült, az az előírt terápia kiegészítéseként hallgassa a vadon hangjait vagy rózsaszín zajt. Békéssé válik általa, ami segít meggyógyulni - hansúlyozta szakértőnk.

Add át magad a hangmasszázsnak!

Hangmeditáció, hangterápia során a kezelést vezető zengő- és hangtálakat, gongokat, csengőket szólaltat meg, melyek nyugodt, lebegő ritmusa bizonyítottan harmonizál, csökkenti a feszültséget, csillapítja a fájdalmat és emeli a hangulatunkat. Bizonyos hangfrekvenciák és ritmusok "átmasszírozzák" az agyhullámokat, segítségükkel a meditációhoz hasonlatos befelé forduló állapotba kerülhetünk, ami kedvezően hat a gyógyulásra -  mondta szakértőnk.

Ezt hallgasd!

Ha ki akarod próbálni, íme egy videó, amitől rózsaszínben hallhatod a világot: