Egy felnőttől elvárja a környezete, hogy éretten reagáljon a problémákra, ne kapjon azonnal dührohamot, ne törjön ki éktelen veszekedés, ha valami nem úgy alakul, ahogy eltervezte. De mit tehet, akinek a szerelme harminc fölött sem nőtte ki a hisztis viselkedést? Dr. Szeifert Noémi pszichológust, állandó szakértőnket kérdeztük, ő mit gondol a jelenségről, hogyan lehet együtt élni egy hisztis férfival?

egészség személyiségzavar indulatkezelési probléma dühkitörés túlzott indulat hiszti pszichológia psziché lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus

AMIKOR A FÉRFI A HISZTIS

Patrícia és Gergő öt hónappal ezelőtt ismerték meg egymást. Ám a kezdeti boldogság hamar tovaszállt…

egészség személyiségzavar indulatkezelési probléma dühkitörés túlzott indulat hiszti pszichológia psziché lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus- Nagyon meglepődtem, amikor először láttam őt kiakarni - meséli a harminckét éves nő a vele egyidős Gergőről. - Meghívott vacsorázni, de a helyszínen kiderült, hogy az étterem zárva van, és már máshol sem kapunk szabad asztalt. Hazafelé még csak morgott de amikor megérkeztünk hozzá, és ráeszmélt, hogy üres a hűtő, ő pedig éhes, döhöngeni kezdett, és a falat rugdosta, mint egy kisgyerek.

Én csak álltam ott, egyszerre volt ijesztő és nevetséges a látvány. Tanácstalan vagyok, nem tudom, mit tegyek, mert egyébként egy vonzó, humoros férfi, de borzasztóan gyerekesen tud viselkedni. Azóta több ehhez hasonló eset is előfordult, úgyhogy megfodult a fejemeben, hogy talán szakítanom kellene vele…


 

NAGYKORÚ GYEREK

Szakértőnk, Dr. Szeifert Noémi pszichológus szerint felnőtteknél sem ritka, hogy valaki a legkisebb problémára is túlzott indulattal reagál.

egészség személyiségzavar indulatkezelési probléma dühkitörés túlzott indulat hiszti pszichológia psziché lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus- Ezt egy személyiségzavar okozza - kezdi a szakértő. - Indulatkezelési problémáról van szó, amit a fáradtság, a szégyen, a frusztráció vagy a stressz egyaránt kiválthat, de a végeredmény ugyanaz: az illető szélsőségesen fejezi ki a haragját.

Ez a probléma gyerekkorban kezdődik, például ha a kicsinek mindig elnézték ezt a viselkedést, vagy azt látta, hogy a szülei is ebben a stílusban vitáznak.

A legtöbb ember egyébként nem hisztizik bárhol. Vannak, akik a munkahelyükön csendesen viselkednek, és csak otthon válnak házsártossá. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a személyiségen is sok múlik, például az extrovertáltaknak gyakrabban vannak ilyen kitöréseik.


 

NEM CSAK NŐKET ÉRINT egészség személyiségzavar indulatkezelési probléma dühkitörés túlzott indulat hiszti pszichológia psziché lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus

Sokan gondolják, hogy a hiszti tipikus feminim viselkedés, Dr. Szeifert Noémi szerint azonban a férfiaknál is gyakori.

- Azért alakulhatott ki ez a sztereotípia, mert a két nem eltérően mutatja ki a dühét - magyarázza a szakember. - Míg a nők verbálisan, sírva fejezik ki a problémájukat, addig a férfiak rácsapnak ököllel a falra, vagy bevágódnak a kocsijukba, és dühösen tesznek egy kört a háztömb körül. Ami pont ugyanolyan hiszti, mint amit a nőknél annak nevezünk.

egészség személyiségzavar indulatkezelési probléma dühkitörés túlzott indulat hiszti pszichológia psziché lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus

LETŰNT KOROK MÓDSZEREI

- A viktoriánus korban a hisztériát jellemzően női betegségnek tartották, és a korabeli orvosok a női szervek, például a méh rendellenességét gyanították mögötte - magyarázza szakértőnk. 

egészség személyiségzavar indulatkezelési probléma dühkitörés túlzott indulat hiszti pszichológia psziché lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus- Ma már furcsának tűnhet, de a hisztéria kezelésére találták fel az első vibrátorokat, amelyeket orvosi eszközként alkalmaztak, hiszen akkoriban még gyógyászati készüléknek minősültek.

Ráadásul akkoriban a hisztérikus hölgyeket gyakran ispotályba, azaz kórházhoz hasonló egészségügyi intézménybe vagy elmegyógyintézetbe vitték, és akár le is kötözték őket a többségében férfi orvosok. Ezzel pedig még inkább erősítették a sztereotípiát, miszerint csak a nők lehetnek hisztisek. Pedig korántsem így van! - mondja a pszichológus.

MI A MEGOLDÁS? egészség személyiségzavar indulatkezelési probléma dühkitörés túlzott indulat hiszti pszichológia psziché lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus

- A gyakori kiborulásokat a környezet egy idő után megelégeli, és a dühöngő személy elmagányosodik - folytatja a pszichológus. - Főleg, ha azt látja, hogy így általában eléri, amit akar, ezért a kitörések, mondhatni tudatossá válnak.

Sok esetben viszont a hisztiző felnőttre úgynevezett minirohamok törnek rá, és amikor lecsendesült, maga is szégyelli a viselkedését, ezért nem érdemes azonnal elfordulni tőle. Ha a párunkkal is ilyen történik, az énüzenetek segíthetnek.

egészség személyiségzavar indulatkezelési probléma dühkitörés túlzott indulat hiszti pszichológia psziché lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológusEzek olyan mondatok, amelyek világossá teszik számára, hogy mit érzünk a dühkitörései miatt, de közben nem őt hibáztatjuk.

Például mondjuk ezt: "Nekem nagyon fáj, amikor így viselkedsz!", de semmiképp sem azt, hogy "Feldühítesz, mikor ilyen ideges vagy, utálom, mikor így ki vagy vetkőzve magadból!", ahogy azt se mondjuk a tomboló férfinak, hogy ne idegeskedjen!

Később teremtsünk olyan helyzetet, amikor nyugodtan elmondhatja a problémáját. Mutassuk meg neki, hogy a féktelen haragot át lehet kódolni bizalmas beszélgetéssé, és mi ezt várjuk tőle, nem az érzelmei elfojtását.

A humor és a relaxációs gyakorlatok is segíthetnek, de ezek nem válnak be, amikor valaki épp ideges, inkább terápiaszerűen kell őket gyakorolni - mondja a szakember.
 

egészség személyiségzavar indulatkezelési probléma dühkitörés túlzott indulat hiszti pszichológia psziché lélek szakértő Dr. Szeifert Noémi pszichológus


  Fotók: Pixabay