A derékfájás manapság népbetegség, ennek hátterében pedig sok esetben gerincsérv vagy más néven porckorongsérv áll. Rengetegen várnak operációra, amitől azt remélik, megszűnnek a panaszaik. Ám időközben változott az orvosok hozzáállása: úgy vélik, a legtöbb esetben egyáltalán nincs szükség a beavatkozásra. Gerincspecialista fizioterapeuta szakértőnk segítségével annak jártunk utána, hogyan előzhető meg a gerincsérv, illetve a műtéten kívül, milyen egyéb terápiás módszerek állnak rendelkelkezésre a már kialakult porckorongsérv esetén.

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértő

- Egy korábban végzett kutatás óta tudjuk, hogy a derékfájást a kíméletes mozgás sokkal jobban képes enyhíteni, mint a pihentetés. Ez az eredmény gyökeresen megváltoztatta a gerincbetegségekhez való hozzáállásunkat - kezdi Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta. - A gerinc ugyanis nem úgy működik, ahogy azt korábban leírták: a csigolyák közti távolságot nem egyedül a porckorongnak kell megtartania, hanem egy izmokból és lágy részekből álló úgynevezett fűzőnek - core izmoknak -, ami körülöleli a törzset.

Az is kiderült, hogy az ülő életmód miatt kialakuló tartáshibák, a gerinc természetes görbületeinek eltérése mind-mind hozzájárulnak a krónikus mozgásszervi betegségek kialakulásához. 

Szakértőnk, az autodekompressziós gerincterápia (ADT) megalkotója szerint a gerincsérvvel műtöttek 85 százalékának egyáltalán nem kellene kés alá feküdnia - sőt senkinek, ha időben észrevennék a bajt.

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértő

MI OKOZHAT DERÉKFÁJÁST?

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértő- Az egyik leggyakoribb ok a szegmentális instabilitás. Ilyenkor a csigolyák találkozásánál lévő kisízület valamennyire összecsúszik, és ilyenkor az ízületi burkoló tok irritálódni kezd - magyarázza szakértőnk. - Amikor egy hirtelen mozdulattól beáll a derekunk, az ugyanennek a jelenségnek a súlyosabb formája.

Ez az állapot ma valamilyen formában szinte mindenkinél megfigyelhető, hiszen a sok ülés már kisiskolás korban képes tönkretenni a tartást, erős túlterhelést okozva a csigolyák közti ízületekben.

A derékfájás másik oka a porckorongsérv: ilyenkor a stabilizáló izmok helyett egy ideje a porckorong viseli a terheket. Mivel nem ez a természetes feladata, nem is birkózik meg vele, így egy idő után kitüremkedik, létrejön a porckorongsérv. Ez végül ki is szakadhat, és a benne lévő zselés anyag gyulladást előidézve kifolyik a gerinccsatornába, 4-6 hétig tartó, nagyon erős fájdalmat okozva. Kevesen tudják, de ez az állapot mindenféle beavatkozás nélkül is 46 százalékban nyomtalanul gyógyul.

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértőKét dologra érdemes figyelni. Az egyik, hogy a porckorong maga nem fáj, ezért is tudjuk észrevételnül tönkretenni. Fontos tehát a helyes üléspozíció beállítása és a megfelelő mozgás. A másik pedig, hogy csak a valóban tünetet okozó sérvet kell kezelni! Sérv esetén a kiboltosuló porckorong nyomja a mögötte futó szalagot vagy az oldalt kilépő ideget - innen a kisugárzó fájdalom, az izomgyengülés, a zsibbadás.

Ma rengeteg tünetmentes embernek vannak porckorong kiboltosulásai, azonban ha nincs tünet, nem muszáj fogalalkozni a sérvvel, ehelyett a fájdalom valódi okát kell kideríteni. A legfontosabb feladat általában a gerincgörbületek és a fűző (core izmok) visszaállítása, ezáltal a sérült porckorong tehermentesítése. Ezzel a modern hozzáállással a sérves tünetek is rendeződhetnek, ráadásul a későbbi kiújulások és egyéb idő előtti mozgásszervi problémák is megelőzhetők.

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértő

MINDENKINEK LEHET GERINCSÉRVE

- A tapasztalatok alapján bárkiről készüljön is MRI-felvétel, azon szinte biztosan látunk majd sérvet, vízvesztést - hangik a terapeuta meglepő kijelentése. - Mivel ezek általában nem okoznak tünetet, soha nem a képen látott elváltozást kell kezelnünk.

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértőAz ADT-terapeuták, akik kizárólag gyógytornászok és orvosok lehetnek, funkcionális teszteket is végeznek, hogy felmérjék a pácien tüneteinek valódi okát, ami sokszor meglepően nem az, ami a képalkotó eljárás eredményén látszik.

A kezelés lényege, hogy a gerincet tartó izomfűzőt visszaállítsuk, és az idegrendszert újraprogramozzuk, hogy a megfelelő izmokkal vezettesse el a terheket a porckorong helyett. Létezik például egy kis izomcsoport, a multifidusok, amiről az idegrendszer hajlamos meglepően gyorsan elfeledkezni, pedig a modern kutatás szerint a hiánya jobban összefügg a fájdalmakal, mint maga a porckorong kiboltosulás. Ahhoz, hogy visszakapcsoljuk őket a mozgásba, speciális gyakorlatokra van szükség. Ezután viszont nagyon gyors és teljes gyógyulás várható!

Valójában két mószer is segít: az ADT a már komoly tünetekkel érkező betegeket kezeli. Viszont ha még nincs súlyos tünet, akkor az NMPT (természetes mozgásminta tréning) az egyik legjobb egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértőmmegelőzés. Ebben a tréningben akár évekkel a gerincbetegség kialakulása előtt észlelhető, ha valami nem működik megfelelően, és ezt orvosoljuk. Így szüntetjük meg azokat a testünkben hordott okokat, amikből később a sérvek kialakulnának, illetve a gyógyulás utáni gyakori kiújulások is megelőzhetők így.

Az idegrendszer észleli az elfelejtett izmok létezését, és innentől újratanulható a jó mozgás mintája, ami kíméli a gerincet, és átveszi a terhelést - meséli a módszeréről Bene Máté. - Szintén nagyon hasznos a gerinc egészsége szempontjából, ha minél többet járunk egyenetlen talajon, hiszen a gerinc erre van kitalálva, ez tartja karban leginkább.

Bármilyen sport is hasznos, de csak a mozgáshibák kijavítása után, máskülönben ott is a rossz mintát követjük - folytatja szakértőnk, aki szerint a TRX-edzés ideális választás, mivel folyamatos egyensúlyvesztéses állapotot hoz létre, így aktiválva a lokális kis izmokat.

MÁR A GYEREKEKNÉL IS

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértő- A gerincproblémákat okozó rossz mozgásminták és az izomfűző nem megfelelő működése általában a sok ülés és a mozgáshiány következményei - hangsúlyozza szakértőnk. - A szinte mindenkinkél megfigyelhető instabilitás később gyakran okoz gondot: a természetes görbület elvesztésének hatására a hát mellett a vállban, a csípőben is megjelenhetnek a tünetek.

Riasztó, hogy a telefonok, tabletek képernyőjének órákon át tartó figyelése miatt a gyerekek is korán orvoshoz kerülnek, nekem már volt nyolcéves, több gerincsérvvel érkező páciensem is - hívja fel a figyelmet az életmód jelentőségére a terapeuta, aki ezek után két tesztet és két gyakorlatot ajánlott figyelmünkbe.

INSTABILITÁSTESZT

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértőVálaszold meg az alábbi állításokat igennel vagy nemmel. Ha mindegyik igaz rád, és a képen látható tesztnél fájdalmat érzel a derekadban, valószínű az instabilitás.

  • Már az iskolai ünnepélyeken is fájt a derekam, egy idő után le kellett guggolnom.
  • A bevásárlókocsi tolásánál úgy érzem, muszáj előrehajolnom.
  • Ha hosszan álldogálok, szinte leszakad a derekam.

GERINCSÉRVTESZT

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértőOlvasd el a lenti állításokat, és ha valamelyik pont igaz rád, végezd el az ábrán látható tesztet valakinek a segítségével.

Fontos, hogy ne te emeld a lábad, hanem a segítő emelje fel egyenesen előbb az egyiket, majd a másikat! Ha erős, villanásszerű fájdalmat éreznél a derekadban, akkor gerincsérved is lehet, amivel foglalkozni kell!

  • Lábba sugárzó fájdalom.
  • Izomgyengülés.
  • Előrehajlásra fokozódó derékfájás.
  • Hangyamászásérzet a lábban.

GYAKORLATOK 

1. gyakorlat  - Az egészséges gerincért

Ez a gyakorlat újra aktiválja a gerinc melletti multifidus izmokat. 

Helyezkedj el négykézláb a talajon, és az egyik térded tedd egy nagyjából 8 cm magas, lehetőleg kemény támaszra, a másikat pedig tartsd meg mellette. Figyelj oda, hogy gerinced egyenes legyen, medencéd pedig vízszintesen álljon. 3-5 másodpercig érdemes kitartani mindkét oldalra. Végezd összesen 1 percig oldalanként.

2. gyakorlat - A porckorongsérv megelőzéséért

A nyújtózkodás távolítja egymástól a csigolyákat, és aktiválja az azokat széttartó izmokat, így megelőzi a sérvet.

Próbálj a fejed búbjától a csípőd aljáig nyújtózni, miközben a derekad ne legyen leszorítva!

egészség gerincsérv porckorongsérv derékfájás megelőzés autodekompressziós gerincterápia ADT Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta szakértő

Erről is tudnod kell!