A Candida albicans olyan emésztőgomba, mely mindannyiunk szervezetében jelen van, normál esetben semmilyen problámát nem okozva. Bizonyos körülmények között azonban túlszaporodhat, túlzott elburjánzása pedig a legkülönbözőbb akut és krónikus tüneteket mutatva súlyos betegségekhez vezethet. Jelenleg a lakosság minimum 30%-át érinti a Candida-fertőzés. Mi okozza, hogyan ismerhetjük fel és miként gyógyítható? Dietetikust kérdeztünk...

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetek

Ivett hat hónapja van Candida-diétán: már tinikoromban is kínosan figyeltem az étkezésemre, igyekeztem okosan és főképp egészségesen élni. Nem is okozott nehézséget a dolog; olyan családból jövök, ahol sosem volt divat mindenhez kenyeret, hizlaló köreteket enni, édesanyám mindig sok salátát, gyümölcsös ételt készített.

De van egy gyenge pontom: az édességek. Egész életemben normál testalkatú voltam, ám a nassolnivalókról kínszenvedés volt lemondani. Nem is tettem: az édességet salátákkal kompenzáltam, ha pedig a sok sport mellett is felcsúszott 1-2 kiló, tudtam, hogy az esti fél tábla csokoládétól kellene megszabadulnom.

A szervezetem azonban egy idő után már nem tolerálta a kilengéseimet, és egy különösen stresszes időszak végén, 27 éves koromban úgy érezte, itt az ideje jelezni.

Minden az iszonyatos hányingerrel keződött: gyakorlatilag, ha bármit ettem, rám tört, és sokszor napokig is eltartott. Hetekkel később elmentem az épp aktuális nőgyógyászati vizsgálatra, ahol az orvos közölte velem, hogy Candidám van, nem is kis mértékben, így egy pár napos gyógyszeres kúra után érdemes lenne belevágnom a diétába. 

Bevallom, tudtam, hogy létezik ez a betegség, de előzőleg sosem mélyedtem el különösebben abban, miért is alakul ki, mik a tünetei, és nem tudtam sokat magáról a diétáról sem. 

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetek

A Candida kialakulásának okáról, tüneteiről és kezeléséről Ihász Katalin dietetikust kérdeztük.

Mit is jelent pontosan ez a betegség?

- A Candida albicans egy emésztőgomba, ami a születés után telepszik meg a tápcsatronában, ahol rátapadva a nyálkahártyára kórokozóként él szervezetünkben - kezdi szakértőnk. - Normál esetben semmiféle problémát nem okoz az egészséges testben, egy megfelelően működő immunrendszer ugyanis szabályozza, és nem hagyja, hogy a gomba túlszaporodjon.

Amennyiben a szervezetben a normális, fiziológiás körülmények úgy változnak meg, hogy azok lehetővé teszik szaporodásukat, akkor kóros állapotot idézhetnek elő. Alapvetően a Candidák szervezetünknek nem ellenségei, de azzá válhatnak, amennyiben megbomlik a szervezet belső miliőjének egyensúlya. Akkor a gombák különböző módon támadnak és terjeszkednek - mondja Ihász Katalin, aki a kiváltó okok mellett a tünetek sokszínűségére is rávilágíott.

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetekSzámos tünet lehetséges: a Candida elszaporodása a 

  • szájüreg
  • nyelv
  • nyelőcső
  • hüvely és
  • bőr felületén történhet.

A lehetséges tünetek igen változatosan jelentkezhetnek:

  • kellemetlen lehelet
  • erőteljes hajhullás
  • éjszakai verejtékezés
  • viszketés, bőrpanaszok, akne, körömgombásodás
  • krónikus hasmenés vagy székrekedés
  • hullámzó kedélyállapot, csökkent libidó 
  • fekélyes fájdalom, bélgázok, hasi puffadás
  • állandó éhségérzet, diéta ellenére is makacs túlsúly
  • gyakori felfázás, hólyaghurut, megnőtt hüvelyváladékozás
  • állandó hányinger
  • kimerültség, levertség, állandó fáradtságérzet, koncentrációs zavarok.

Kiváltó okai főképp a következők: 

  • túl sok fehér liszt, élesztő, cukor
  • feldolgozott élelmiszerek, gyorsételek és az előrecsomagolt fogások
  • túl sok tartósítószer fogyasztása
  • antibiotikum-kúra
  • stressz, állandó feszültség, fáradtság, idegesség, depresszió, kevés alvás, pihenés.

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetek

Megoldás: a gombák kiéheztetése

- Nem véletlenül mondják, hogy a Candida-diéta az egyik legszigorúbb az összes módszer közül: a lényege az, hogy el kell venni a gombák táptalaját, és jó ideig nem is szabad nekik "enni adni", hogy ne térjenek vissza - folytatja szakértőnk. - Ez azt jelenti, hogy szinte mindent ki kell iktatni az étkezésből, amit általában az emberek élveznek és szeretnek. Ám emellett sok olyan élelmiszertől szabadul meg a diétázó, aminek a fogyasztása teljesen felesleges, mert semmiféle tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot nem szolgáltat a szervezetnek.

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetek

Így épül fel a diéta

- Az első 2-3 hét egy kifejezetten szigorú étrendet jelent - magyarázza a dietetikus. - Ebben az időszakban semmiféle cukros, mézes, édesítőszeres ételt sem lehet fogyasztani. Ekkor, illetve sok közülük később is tiltólistán van: kávé, alkohol, gyümölcslevek, élesztőtartalmú ételek és italok, például a penészes sajt és a sör, tészták, fehér kenyerek, fehér rizs, tejföl, tej, kefír, tejszín, ketchup, mustár, majonéz, különféle szószok, salátaöntetek, feldolgozott ételek, előrecsomagolt fogások, gyorsételek, oljaban kisütött, rántott ételek, sütőpor.

A diéta első heteiben a gyümölcsök és az aszalt gyümölcsök fogyasztása sem javasolt a cukortartalom miatt, és ebben az időszakban érdemes a húsféléket és a tenger gyümölcseit is kerülni.

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetekÁm a 3 hét letelte után a savanyú gyümölcsök, ezek közül különösen a gránátalma, továbbá a kecskesajt, a kecsketej, a bab, a kukorica, az avokádó visszakerülhetnek az étrendbe, csakúgy, mint a sovány fehér húsok, a friss sajtok - például a mozzarella - az élőflórás joghurt, és heti 2-3 alkalommal a tojás. 

Az egész diéta alatt érdemes figyelni a magas rosttartalmú ételek fogyasztására: a hajdina, a köles, az árpa, a zab, a quinoa, a barna rizs mind nagyon jó választás. 

Zöldséget minden mennyiségben lehet fogyasztani: évszaktól függően érdemes sok spárgát, céklát, brokkolit, tököt, cukkinit, uborkát, padlizsánt, karfiolt, répát, spenótot, paradicsomot, retket, káposztát és kelbimbót enni.

Az erős fűszerezés kifejezetten segíti a diétát: a kurkuma, a curry, a rozmaring, a cayenne bors és a sáfrány nagyon jók a Candida ellen.

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetek

Készítsük magunk!

- A diéta egy másik nagyon lényeges eleme, hogy a bolti ételek helyett érdemes magunknak egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetekelkészíteni az ételünk - teszi hozzá szakértőnk. - Kenyeret enni lehet a diéta alatt, de a fehér kenyér helyett más megoldást kell választani: ott van a teljes kiőrlésű tönkkölyliszt vagy a különféle maglisztek, ám arra figyelni kell, hogy a kenyér is élesztő nélkül készüljön. 

A hússal is vigyázni kell: leginkább a fehér húst és halat lehet csak enni, a bolti felvágottaktól pedig nem árt elbúcsúzni, mert ezek is tartalmaznak cukrot. A húsok elkészítésére is figyelni kell: az olajban kisütött verziók helyett előtérbe kell helyezni a grillezést! 

Az első hetem rémálom volt - meséli Ivett -, úgy éreztem, iszonyatosan sok idő és pénz megy el az ételek beszerzésére és elkészítésére, hiszen sok mindent nem lehet még a legnagyobb hipermarketekben sem megvásárolni, ráadásul a zöldségeket és a húsféléket csak kistermelőktől, piacon voltam hajlandó megvenni. Ezen kívül hiányoztak az ízek, állandóan éhes voltam, és sokszor kihagytam étkezést, mert úgy alakult a napom, hogy sehol nem tudtam olyat enni, ami beleillett volna a diétámba.

- Azon túl, hogy kiemelt figyelmet fordítunk a tiltott élelmiszerekre, különösen fontos, hogy a napi ötszöri étkezésre is odafigyeljünk - hangúlyozza a dietetikus. - Nem szabad, hogy kimardjon, a diéta alapja ugyanis a rendszeres étkezés, nincs éhezés! Ennek elkerülése érdekében egy teljes heti mintaétrendet ajánlok:

Mintaétrend

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetek

HÉTFŐ
Reggeli: rántotta, zöldségekkel
Tízórai: natúr joghurt vagy egy marék natúr dió, mandula
Ebéd: grillezett hús vagy hal barna rizzsel vagy hajdinával és salátával.
Uzsonna: saláta vagy saját készítésű zabkeksz
Vacsora: paradicsom, paprika tonhallal.

KEDD
Reggeli: tonhal, zöldségekkel, magvakkal egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel
Tízórai: natúr joghurt lenmaggal
Ebéd: brokkolikrémleves, barnarizsből készült rizottó
egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetekUzsonna: zöldalma
Vacsora: fokhagyma-krémleves

SZERDA
Reggeli: előre beáztatott zabpehely, reszelt almával
Tízórai: túró zöldfűszerekkel, vagy snidlinggel
Ebéd: spárgakrémleves, párolt hal, hagymalekvárral, magokkal megszórva
Uzsonna: grépfrút
Vacsora: vegyes saláta mozzarellával

CSÜTÖRTÖK
Reggeli: mozzarella paradicsommal, zöldfűszerekkel és fokhagymával, hidegen sajtolt olajjal megöntözve
Tízórai: kölespuding
Ebéd: spenót főtt tojással
Uzsonna: natúr joghurt magokkal
Vacsora: zöldséges gersli

PÉNTKE
Reggeli: natúr joghurt magvakkal és zöldséges mártogatóssal
Tízórai: főtt kukorica
Ebéd: töltött cukkíni paradicsommártásban, köles rudi
Uzsonna: zöldalma
egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetekVacsora: teljes kiőrlésű pirítós, fűszeres olívaolajjal megspriccelve

SZOMBAT
Reggeli: almás-grépfrútos turmix natúr joghurttal és zabpehellyel
Tízórai: élesztő nélküli lángos
Ebéd: fűszeres pulykaszeletek, zellerfasírttal
Uzsonna: alma és sajtszeletek 
Vacsora: saláta az ebédből maradt pulykával

VASÁRNAP
Reggeli: teljes kiőrlésű lisztből készített palacsinta almapéppel
Tízórai: natúr joghurt amaránttal vagy dióval
Ebéd: csirkehúsleves, frissen sült hal, káposztasalátával, citrommal meglocsolva
Uzsonna: teljes kiőrlésű pirítós körözöttel
Vacsora: húsleves és palacsinta

A dietetikus szerint azt is nagyon fontos szem előtt tartani és elfogadni, hogy a Candida-diéta nem fogyókúra:

- Olyan komoly életmódváltást jelent, amin szakember jóváhagyása nélkül akkor sem szabad drasztikusan változtatni, ha úgy érezzük, meggyógyultunk - magyarázza a dietetikus. - Nem szigorú diétáról van szó, hanem életmódváltásról. Ha idő előtt visszatérünk az eredeti, "régi" étkezéshez, ismét elszaporodnak a gombák.

A diéta mellett léteznek különböző növényi alapú étrendkiegészítők, amelyek segítenek a gomba mennyiségének csökkentésében, valamint probiotikumok szedése is javasolt, hogy a normális bélflóra vissza tudjon állni. A Candida-elleni diétát nők esetében 3-6 hónapig, férfiaknál többnyire 1-2 hónapig célszerű betartani, ám ez mindig egyénfüggő és szakember határozza meg a diéta pontos időtartamát - hívja fel a figyelmet Ihász Katalin.

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetek

Az édesség sem tilos!

Szigorú diéta ide vagy oda, az édességek iránti vágyam kicsit sem csökkent - mondja Ivett -, így az első hetek után igyekeztem alternatív megoldásokat találni. Egyik kedvenc és nagyon gyors receptem a következő:

Gyors almás süti dióval és fahéjjal

Hozzávalók: 

  • 4 nagyobb savanyú almegészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tüneteka
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 dl olvasztott kókuszzsír
  • 4 marék darált dió
  • csipet só
  • fahéj
  • 1 citrom héja

Reszeld le az almákat, szórj rájuk egy teáskanál őröl fahéjat, és keverd össze a darált dióval. A lisztet keverd össze a csipet sóval, majd keverd az olvasztott kókuszzsírhoz, add hozzá a reszelt citromhéjat, jó alaposan dolgozd össze, majd a felét nyomkodd a sütőpapírral bélelt formába. Erre mehet rá az almás keverék, a tetjére pedig reszelve a többi tészta. Süsd 180 fokon nagyjából 30 percig!

Immár hat hónapja, hogy belekezdtem a diétába - meséli Ivett -, amit az első három hónapban tényleg nagyon szigorúan tartottam. Csupán az első hét volt nehéz. Tudom, nem ez a legfontosabb, de a pár hónap alatt visszafogytam a szülés előtti súlyomra, sőt centikben mérve vékonyabb lettem, mint voltam. A cukormentes életmódnak hála, kitisztult a bőröm, elmúltak a pattanásaim, és évek óta először most mondhattam el magamról, hogy egyáltalán nincs narancsbőröm. Ezek a gyógyulásom "mellékhatásai". Mondhatni újjászülettem.

egészség Candida kandidiázis Candida-diéta Ihász Katalin dietetikus szakértő test táplálkozás tünetek