Szereted a vöröset? Nos, van egy jó hírünk: a vörössel jársz a legjobban! Ha borról van szó. Sokat hallani a kis mennyiségű bor, különösen a vörösbor fogyasztásának jótékony hatásairól, de mit is jelent a kis mennyiség, és miért is egészséges? Elő hát a palackkal, és egy jó pohár vörösbor kortyolgatása közben nézzünk a pohár mélyére, és vizsgáljuk meg, miért is jó nekünk egy kis vörösbor? Mennyit igyunk belőle, hogy áldásos, egészségvédő hatásait élvezhessük? És vajon mi történik, ha elmerülünk a mámorban? Fogyaszd egészséggel az ünnepi lazításhoz összeállított könnyű kis borhatározónkat. 

egészség egészségünkre test lélek táplálkozás bor vörösbor rezveratrol antioxidáns polifenol

Már Hippokratész is?!
„A bor az italok között a leghasznosabb, az orvosságok között a legjobb ízű és az ételek között a legkellemesebb.” - ez a mondat nem manapság hangzott el, ám a mai napig - a legújabb kutatások fényében is - megállja a helyét. És nem más, mint a mindmáig leghíresebb orvos, Hippokratész állította, aki a bort gyógyszerek bevételekor vivőanyaként ajánlotta, de gyógyításra is használta. A vizet - mely akkoriban sokszor fertőzött volt - a görögök többnyire borral keverve itták. Tán ezt tekinthetjük a fröccs krisztus előtti elődjének.
 

Jóízű csodaszer 
A különboző fajtájú borok összetétele természetesen eltérő, mindegyikre vonatkozik azonban, hogy a fő alkotóelemük, 70-85%-uk víz. Alkoholtartalma - elsősorban etil - 8,5-24% között van, de tartalmaz egy kevés metilalkoholt is, ami nagy mennyiségben már mérgező.

Szerepel az összetevők között a cukor, főként az erjedés során visszamradt szőlő- és gyümölcscukor egyvelege - ennek a mennyisége határozza meg, hogy a bor száraz, félédes vagy édes. Emellett tartalmaz különöző savakat, például borkő-, alma-, citrom- vagy tejsavat. Azonban ezek idővel eltűnnek: az újbor jelentős, az érett bor kiegyensúlyozott, az öregbor pedig kevés savmennyiséggel bír.

Borban az igazság... és a vitamonok

Ha szereted a minőségi vörösbort és rendszeresen, de mértékkel fogyasztod, máris sokat teszel az egészségedért.

A bor, különösen a vörös gazdag jótékony antioxidánsokban, például tartalmaz polifenolokat -flavonoid és nem flavonoid típusú vegyületeket. Az antioxidáns hatástalanítja a káros szabadgyököket. Fontos szerepet játszik az érelmeszesedés megfékezésében, mivel gátolja a vérben lévő káros LDL-lipoprotein oxidációját. A vörösbor jóval erőteljesebb antioxidáns hatással bír, mint a fehérbor; tizenháromszor nagyobb mennyiségben található meg benne a polifenol.

A bor változó formában sokféle vitamint tartalmaz, úgy mint, B1-, B2-, B6-, H- vagy PP-vitamint. Emellett híres az ásványianyag-tartalmáról is, például a vörösbor vasban gazdag, ezért fogyasztása a vashiányos állapotokban különösen előnyös - például menstruáció alatt.  

TOPLISTA hatóanyag-tartalom szerint

Meglehet, vörösbort jobbára az ételhez választunk, hogy harmonizáljon vacsoránk zamatával, kiemelje, kiteljesítse az ízeket, és egy új dimenziót adjon az étkezésnek. Ám ha egészgügyi hatása alapján választanál, jó ha tudod, hogy 

a legjobb antioxidáns a  egészség egészségünkre test lélek táplálkozás bor vörösbor rezveratrol antioxidáns polifenol

  • cabernet sauvignon,
  • majd a pinot noir,
  • a zweigelt,
  • a portugieser
  • és a merlot kövezkezik a hatóanyag-tartalom szerinti sorrendben.

Okok a mértékletes ivásra

Igyunk! Szívünk védelméért

Az utóbbi 20 év vizsgálatai alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeresen, naponta 1-2 dl bort fogyasztóknál 25-40%-kal csökken a szívinfarktus gyakorisága. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a mértékletes borfogyasztásnak kifejezett védőhatása van a szívre. A szívinfarktus halálozás a napi 1-2 dl bort elfogyasztók között a legalacsonyabb. Mind az absztinensek, mind a többet fogyasztók között magasabb.

Nők esetében 1,2 deciliter, férfiaknál 2,4 deciliter bor napi fogyasztását tartják egészségvédőnek.

A kedvező mennyiségű borfogyasztás úgy gátolja a szívinfarktus előfordulását, hogy csökkenti az összkoleszterinszintet és növeli az érfalvédő HDL-koleszterinszintjét.

A vörösborban található szaponin megakadályozza az erek sérülését, így a káros koleszterin nem tud az érfalon megtapadni, ezáltal gyulladást okozni, továbbá gátolja az érelmeszesedést is.

Az érelzáródásért és rögökért felelős összetapadt vérlemezek kialakulását is csökkenthetjük 
vörösborral. Segítségével a szövetek megőrzik rugalmasságukat, kevésbé lesznek sérülékenyek, ezáltal tovább fiatal marad a szervezet is.

Igyunk! A rákellenes hatás miatt

Állatkísérletek bizonyítják, hogy a bor antioxidáns hatású fenolos komponenseinek védőhatása van egyes daganatos betegségekkel szemben, illetve késleltetik a daganat kialakulását. Az antioxidáns tulajdonságú anyagok főleg a szőlő héjában, kisebb mennyiségben a kocsányban, a magban, a bogyóhúsban vannak. Ezek különféle fenol-vegyületek. A legjobb antioxidáns tulajdonsággal a héjon erjesztett vörösborok rendelkeznek. A vizsgálatok szerint a vörösbor quercetin nevű alkotóeleme immunerősítő és rákellenes hatásal bír.

Igyunk! A gyulladáscsökkentésért

A vörösbor kiváló gyulladáscsökkentő. A szervezet legelemibb alkotórészeinél, tehát sejtszinten is kifejti jókékony hatását. Kínai és japán orvosok az érelmeszesedés megelőzésére, illetve a gyulladásos és allergiás betegségek kezelésére használják. E tulajdonságai miatt - a feljegyzések szerint - egyes ősi kultúrákban gyógyszerként tartották számon.

egészség egészségünkre test lélek táplálkozás bor vörösbor rezveratrol antioxidáns polifenol

Igyunk! Ízületeinkért és csontjainkért

Ízületi betegség esetén a vörösbor enyhítheti a fájdalmat. Továbbá magas kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően nem csupán az ízületek, de a csontok állapotán is segít.

Igyunk! Emésztésünkért

Megfigyelések igazolják, hogy a borral a gyomorba került alkohol és az általában megemelt gyomorsavtöbblet elpusztítja a vérhas, a szalmonellózis baktériumait és antiszeptikus hatásának köszönhetően a hepatitis-A vírust is. Legújabb kutatások alapján feltételezik, hogy a borban lévő antioxidáns tulajdonságú fenol-vegyületeknek fogszuvasodást gátló, ionizáló sugárzások és a napsugár káros hatásai elleni védőhatása is van. A bor élettani szerepei közül ki kell emelni étvágyjavító és emésztésre gyakorolt jótékony hatását. A vörösbor segítségével az emésztőrendszeri megbetegedések, a gyomor- és bélgyulladás kellemetlen tüneteit is megszüntethetők. A borkedvelő embereknek már kedvenc bora címkéjének megpillantására, illatának megérzésére megindul a gyomornedv elválasztása.

Igyunk! A fiatalságunkért

A rezveratrol csodája
Korábban az amerikai Harvard Egyetem kutatói, Dr. Cristoph Westphal és Dr. David Sinclair szenzációs felfedezést tettek az öregedésért felelős géneket vizsgálta során. A SIRT1 nevű gén szinte minden élőlényben megtalálható és az feltételezik rőla, hogy ez felelős az öregedésért.

Normál állapotban az a gén inaktív. A kutatók egy olyan anyagot kerestek, amely aktiválhatja ezt a gént, abban a reményben, hogy ezzel rábukkanhatnak egy olyan anyagra, mely lassítja az öregedéstegészség egészségünkre test lélek táplálkozás bor vörösbor rezveratrol antioxidáns polifenol

Sok ezer teszt után a rezveratrol nevű anyaggal végre sikerült aktiválniuk, azonban akkoriban ez a vegyület még alig volt ismert. Megdöbbentette őket a felfedezés, mikor rájöttek, hogy ez a vegyület megtalálható a szőlő magjában és héjában, ezért jelen van a vörösborban is.

Ez végre megmagyarázhatta a mérsékelt vörösborfogyasztás jótékony hatását. Az elmúlt években több állatfaj esetében sikerült kimutatni a tartós rezveratrol fogyasztás következtében fellépő élettartam növekedést.

A rezveratrol tehát egy megfiatalítő vegyület, de olyan csodát ne várjunk, hogy 70 éveseket 35 évessé változtatna. Dr. David Sinclair így jellemezte a folyamatot: "Ha mi úgymond egy vonaton vagyunk, ami előre halad, akkor lelassíthatjuk azt, tehát a rezveratrol hatására lassíthatjuk azokat a géneket, amelyek az öregedésért felelősek."

Azóta számos bizonyítékot találtak az rezveratrol egyéb jótékony hatásaira is. Elsőkét a Pécsi Egyetem tudósainak sikerült bizonyítani, hogy már napi 2x5mg rezveratrol is szignifikánsan csökkenti a 2-es típusú diabéteszesek inzulinrezisztenciáját

A Maastrichti Egyetem holland kutatói naponta 150 mg 99%-os tisztasagú rezveratrolt adtak a kutatásban résztvevőkenk. A vizsgálat ideje alatt mérték a résztvevők energiafelhasználását, illetve az elraktározott és az elégetett napi zsírmennyiséget. Az eredmények szerint a rezveratrol javította a résztvevők anyagcseréjének hatékonyságát, valamit az általános egészségügyi állapotukra is előnyös hatással volt: csökkentette többek közt a máj zsírszintjét, a vérnyomást és a vércukor szintet is.

Francia paradoxon  

egészség egészségünkre test lélek táplálkozás bor vörösbor rezveratrol antioxidáns polifenol
Ezek a kutatások adtak magyarázatot az úgynevezett francia paradoxon jelenségre is, melynek lényege, hogy a franciák étkezési szokásai és egyéb kockázati tényezők alapján az országban sokkal több szív- és érrendszeri megbetegedés okozta haláleset lenne indokolt, mint ami ténylegesen előfordul. A kulcs tehát a rezveratrol.

Edzés helyett vörösbor?

Döbbenet! Egy kanadai vizsgálat során megállapították, hogy egy pohár vörösbor, a benne található rezveratrol hatása miatt felér akár 1 órányi edzéssel is. Persze ne gondoljuk, hogy egy jóízű borozgatással kiváltható az edzés, csupán érdekes tény, hogy a kutatás során rezveratrol hatására olyan életteni hatást észleltek, mint a fizikai teljesítmény és izomerő növekedés, valamint a szívműködés javulása. A legfigyelemreméltóbb felismerés pedig az, hogy e három élettani hatás együttese pont olyan mértékű volt, mint egy órás konditermi edzés utóhatása.

Az egészségünkre hivatkozva tehát mindennap jó szívvel és bűntudat nélkül megihatunk egy-két pohár vörösbort. 
Fogyasszuk egészséggel!

FÜRÖDJÜNK MÁMORBAN! egészség egészségünkre test lélek táplálkozás bor vörösbor rezveratrol antioxidáns polifenol

A vörösbor fiatalító, szépítő, bőrfeszesítő hatása jól ismert, tehát érdemes nem csupán belülről, hanem kívülről is kiélveznünk jótékony, szépítő, stresszoldó és nyugtató hatásait. A vörösbor antioxidánsai, polifenoljai és vitaminjai segítik a hámréteg megújulását, üdévé és rugalmassá teszik bőrünket.

Ma már számos wellness hotel kínál vörösborfürdőket, de az otthonunkban is kipróbálhatjuk a módszert: adjunk a fürdővízhez néhány deci vörösbort, és pihenjünk a kádban 15-20 percig! Legjobb, ha mindezt a párunkkal és egy-egy pohár vörösbor kíséretében tesszük. Ennek további egészségügyi előnyeit nem részletezzük...