Az avokádót az aztékok ahuacuatinak hívták, ami annyit jelent: "herefa", és a katolikusok a szexuális varázsereje miatt egykor ellenezték a fogyasztását. A puritán idők lejártak, már nyugodt szívvel élvezhetjük az avokádó számtalan jótékony hatását. Ehhez adunk segítséget három recepttel; elhoztuk a guacamolét és a legegészségesebb csokikrémet, végül pedig egy ellenálhatatlanul finom csokitortával zártuk a sort. Ami közös bennük: szuperegészségesek, glutén-, tojás- és laktózmentesek, vegánok is bátran fogyaszthatják és még a gyerekek is rajongani fognak értük.
Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns, emellett afrodiziákumként tartják számon.
Az avokádót őshazájában aligátorkörtének, zöldségvajnak, vajkörtének, tengerészek vajának is nevezték. Az aztékok egyszerűen herének hívták, és szerelmi serkentőként használták. Az érdekes elnevezést elsősorban nem a külseje miatt kapta, hanem mert párosával lóg a fákon.
Kiváló afrodiziákumnak tartják. Feléleszti a nemi vágyat, és javítja a szexuális állóképességet. Bár ezt elsősorban a népi gyógyászatból, és nem kutatási eredményekből tudjuk, éljünk vele bátran, hiszen mellékhatásokkal nem jár a fogyasztása.
Felhasználása rendkívül változatos. Mindenképpen érdemes nyersen elfogyasztani, hogy biológiai értékeiből ne veszítsen, emellett főzés közben megkeseredhet.
Semleges ízének köszönhetően sós és édes ételek készítéséhez egyaránt ideális.
A nyers, érett avokádó úgy kenhető, akár a vaj.
Ha avokádónk mégis éretlen lenne, hagyjuk szobahőmérsékleten egy banán társaságában 3-4 napig, így szépen beérik, ráadásul jókedvet is termet a házban, hisz nem lehet huncut mosoly nélkül elmenni majd mellettük...
KÖNNYŰ VACSORA
Guacamole
10 perc alatt elkészül
2 főre
laktóz- és glutémentes, vegán
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó
- 2 koktélparadicsom
- 1 lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 lime leve
- só
- bors
Elkészítés:
Az avokádót félbevágjuk, magját eltávolítjuk, a héjától megszabadítjuk.
Az így kapott avokádóhúst villával összetörjük, gyorsan meglocsoljuk a lime levével, alaposan összedolgozzuk - így elkerülhetjük, hogy az avokádó hamar megbarnuljon.
Hozzáadjuk az aprítógépben nagyon apróra zúzott lilahagymát, a lereszelt fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk.
Jól elkeverjük, és frissen, azonnal tálaljuk.
Sokan szeretik fogyasztás előtt pihentetni, hagyni, hogy összeérjenek benne az ízek. Ilyenkor számoljunk azzal, hogy minél tovább tároljuk, annál inkább barnul a krém.
Könnyű vagyora vagy uzsonna lehet, ám előételként is kiváló.
GYEREKEK KEDVENCE
Avokádós csokimousse
Szintén 10 perc alatt készül el
2 főre
laktóz- és glutémentes, vegán
Hozzávalók:
- 2 érett avokádó
- 1 banán
- 1 evőkanál kakaópor
- édesítés ízlés szerint
Elkészítés:
Az avokádót félbevágjuk, eltávolítjuk a magját, megszabadítjuk a héjától.
Az összes hozzávalót botmixerrel összeturmixoljuk.
Poharakba töltjük, behűtjük, és tálalás előtt tetszés szerint gyümölcsökkel díszíthetjük.
Szuperegészséges csokikrém, amiért még a gyerekek is rajongani fognak. Ízében és állagában is rendkívül hasonlít a hagyományos csokimousse-ra, ám mivel sem tojást, sem tejszínt nem tartalmaz, így a vegánok is bátran fogyaszthatják.
BŰNTELEN ÉLVEZET
Avokádós csokimousse torta
20 perc alatt készül el
+ várakozási idő
18,5 cm-es kapcsos tortaformához
laktóz- és glutémentes, vegán
Hozzávalók:
A torta alapjához:
- 100 g mandula
- 70 g datolya, kimagozva
- 20 g kakaópor
- 1/2 teáskanál tengeri vagy Himalája só
A krémhez:
- 2 érett avokádó (félbevágva, kimagozva, héja nélkül)
- 70 g kakaópor
- 50 g kókuszolaj
- 100 g eritrit vagy cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- csipet só
Elkészítés:
Robotgépben daráljuk meg a mandulát.
Adjuk hozzá a kimagozott datolyákat, a kakaóport és a sót.
Dolgoztassuk a gépet addig, amíg a torta alapunk összeáll “tésztává”.
Ha nagyon száraznak érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanál kókuszolajat.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral és nyomkodjuk az aljába a datolyás mandulás keveréket úgy, hogy egy ujjnyi pereme is legyen, majd tegyük a mélyhűtőbe megkeményedni, amíg elkészítjük a krémet.
A krémhez tegyünk minden hozzávalót a robotgépre és pürésítsük krémes állagúra.
Vegyük ki a már megdermedt formát a mélyhűtőből, kanalazzuk az alapra a krémet és tegyük vissza még a mélyhűtőbe 1 órára. Ezt nehéz kivárni, de megéri.
Hogy fokozzuk az élvezetet, szórjuk meg kedvenc gyümölcsünkkel - például tengernyi eperrel, málnával. Mesés finomság.
AZ AVOKÁDÓ KEDVEZŐ TULAJDONSÁGAI
- Az avokádó két, a szexuális teljesítményhez rendkívül fontos vitamint tartalmaz: az E- és a B6-vitamint. Ezek hiánya összefüggésben van az elégtelen szexuális élettel és a rossz megtermékenyítőképességgel.
- Nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, vasat, béta-karotint, folsavat, A-, B3-, B6-, C- és D-vitamint.
- A benne található olajok erősítik a szervezetet, és segítik, hogy a tápanyagok hatékonyan felszívódhassanak.
- Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés.
- A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szív- és érrendszerre, csökkentik a koleszterinszintet.
- Magas rost- és telítetlen zsírtartalmának köszönhetően képes egyensúlyban tartani a vércukorszintet.
- B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését.
- Az avokádóban található karotinoid lutein segít a makula degeneráció és a szürkehályog kialakulásának megelőzésében.
- Antioxidáns tartalmának köszönhetően megköti a szabadgyököket, amik számos degeneratív betegség okozói lehetnek (pl. szívbetegség, daganat, hályog, ízületi gyulladás).
- Magas folsav tartalmának köszönhetően csökkenti a születési rendellenességek előfordulásának veszélyét. Kismamák számára napi 1 bögrényi avokádó fogyasztása javasolt.
- Fitonutriens tartalmának köszönhetően csökkenti a gyulladásokat, és az ezek következtében kialakuló betegségek kockázatát.
- Antioxidáns- különösképp glutation - tartalmának köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat, rendkívüli bőrtápláló hatással rendelkezik, sőt véd egyes bőrirritációk ellen is.
ÜLTESSÜNK AVOKÁDÓT!
Ha egy megmosott avokádómagot hegyes végével lefele felfüggesztünk fogpiszkáló segítségével egy vízzel teli pohárra, akkor néhány héten belül a mag megreped, gyökeret, majd levelet ereszt. A csíráztatásnál arra kell figyelni, hogy a mag folyamatosan vízben legyen.
Ha a növény már több levelet is hozott, ültessük humuszban gazdag talajba.