A chia mag könnyű, kalóriaszegény, azonban tápanyagban gazdag, ráadásul egészségvédő hatása is kiemelkedő. Számtalan egészségügyi előnye között megtaláljuk a krónikus betegségeket mérséklő hatását, úgymint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek és a csontritkulás. Emellett többek közt hatékony rákmegelőző és immunerősítő hatással is rendelkezik, ám sportoláshoz is kiváló. Itt az ideje beépítened az étrendedbe! Miért? Elmondjuk. 

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kór

A chia magot az azték és maja harcosok erejük és állóképességük megőrzésére használták, fontos energia- és fehérjeforrásként fogyasztották; erre utal elnevezése is, a chia mag jelentése ugyanis nem más, mint erő. Az azték zsályának is nevezett növény magjának mágikus erőt tulajdonítottak, soha nem indultak úgy csatába, hogy ne ettek volna belőle. Úgy használták, mint a mai energiaitalokat: felfedezték ugyanis, hogy a chia mag hatására kitartóbbak lesznek harc közben, és hosszabb távokat tudnak futva megtenni.


Mára a tudomány is bebizonyította az aztékok igazát: a Natural Standard Research Collaboration tanulmánya kimutatta hogy a chia mag jótékonyan hat az allergiára, a torokgyulladásra, a fizikai teljesítőképesség növelésére, a rákra, a szívkoszorúérre, a szívrohamra, hormonális rendelleneségekre, a magas vérnyomásra, a sztrókra és az értágulatra. A vizsgálatok szerint vírusellenes hatásai is vannak.


HOGYAN VÉDI AZ EGÉSZSÉGÜNKET?

1. Immunerősítő antioxidánsbomba
A chiában található antioxidánsok rendkívül magas szintje meggátolja a szabad gyökök kialakulását és segíti a sérült sejtfalak regenerálódását. Stimulálja az immunrendszer működését, megvédve a testet a ráktól, a krónikus betegségektől és a korai öregedéstől.

2. Erősíti a csontokat és a fogakat
A chia magban megtalálható a csontok egészségéhez köthető összes fontos ásványi anyag, mint a vas, foszfor, magnézium, réz és különösen a kalcium; gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt segít az erős csontozat és fogazat kialakításában és megtartásában. Megelőzi a csontritkulást, valamint enyhíti a már kialakult betegséget, továbbá hozzájárul az izmok és az idegrendszer egészséges működéséhez.

3. Védi a szívet
A chia magról két vizsgálatban kimutatták, hogy képes csökkenteni a vérben a trigliceridek és az LDL vagy "rossz" koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL, avagy "jó" koleszterinét. Segít kontroll alatt tartani a vérnyomást, csökkenti az inzulinrezisztenciát és az artériás gyulladásokat, hozzájárul a hasi elhízás csökkentéséhez, mindezek által védi a szív egészségét, megelőzi az agyvérzést és a szívrohamot.

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kór

A Chia mag tápanyagban különösen gazdag 
kalciumban             5x gazdagabb, mint a tej
antioxidáns ereje   3x nagyobb az áfonyáénál
vastartalma            3x több, mint a spenótnak
káliumtartalma      2x több, mint a banánnak
proteintartalma     2x annyi, mint más gabonamagnak

4. Orvosság cukorbetegségre
A chia mag a 2-es típusú diabétesz hatékony természetes orvossága. A szervezet inzulinrezisztenciájának csökkentésével segít az inzulinszint beállításában. Magas rosttartalma révén lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint emelkedést. Emellett lelassítja és megelőzi a diabétesz okozta gyulladások kialakulását is. Glikémiás indexe - 2,8 - alacsony.

5. Csökkenti a magas vérnyomást
Mivel a chia mag többszörösen telítetlen zsírsavakban, főként omega-3-ban gazdag, hozzájárul a kardiovaszkuláris rendszer egészségéhez, csökkenti a vér trigliceridszintjét, megakadályozza a lerakódásokat az erekben, és kontroll alatt tartja a vérnyomást.
Rostok, fehérjék és omega-3 zsírsavak olyan kombinációját tartalmazza, amelyek védik az immunrendszert, az idegrendszert és az egészséges anyagcserét.

6. Nagyszerű növényi omega-3 forrás
A növények közül a chia tartalmaz a legnagyobb mennyiségben omega-3 zsírsavakat, így ideális élelmiszer a vegán életmódot folytatók számára is. Fokozza az agyműködést, mérsékli a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét, csökkenti a koleszterinszintet, a fájdalomgócokat, az ízületi merevséget és a gyulladásokat. Mindezen felül hatékony antidepresszáns, a major és bipoláris depresszió ellen is hatásosnak bizonyul.

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kór

7. Ideális rostforrás
A chia mag az egyik legmagasabb rosttartalmú élelmiszer, tömegének mintegy negyven százalékát teszi ki az élelmi rost, így az egyik legegészségesebb fogyókúrás élelmiszer. Emellett szénhidráttartalma rendkívül alacsony, rostjai pedig sok vizet képesek felszívni, ezáltal egyfajta zselés anyagot létrehozva. Ez az anyag hosszú ideig emésztődik, így sokáig nem érezzük magunkat újra éhesnek. A rostok segítenek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében, javítják a bélmozgást és támogatják a bélflórát.

8. Kiváló fehérjeforrás
A chia mag fehérjetartalma 14 %, ami a legtöbb növénynél jóval magasabb. Ezenfelül esszenciális aminosavakat is tartalmaz, ami segíti a fehérjék felhasználását. A fehérjék nagyban segítik a diétát, mivel kiváló tápanyagforrások, és nagyban csökkentik az éhségérzetet valamint a nassolási igényt. Nagyszerű kiegészítő táplálék és fehérjeforrás a vegetáriánusok számára is.

9. Segít fogyókúra esetén
A chia magban található rost igen nagy mennyiségű vizet képest megkötni, zselésedik, és a gyomorban a térfogata megnő, ezáltal fogyasztója hosszabb ideig érzi magát jóllakottnak, így kevesebb kalóriát fogyaszt. A chia magban megtalálható fehérjék szintén segítenek az étel utáni sóvárgás leküzdésében és az evés mérséklésében, így az kiváló összetevője bármilyen diétás étrendnek.

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kór

10. Fokozza a fizikai teljesítményt és az állóképességet
Kutatások bizonyítják, hogy a chia mag segít a teljesítmény és az állóképesség fokozásában. Sportolás vagy más nagy fizikai igénybevétel előtt fogyasztva, javítja az edzés hatékonyságát, erőt ad a fizikai munkához, és jobban működik a legtöbb hagyományos táplálékkiegészítőnél és sportitalnál.

+ 1. Egészséges és szép bőr, haj, köröm
Kiemelkedő omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően a chia mag szépségápolási hatásokkal is rendelkezik: hozzájárul a haj egészségéhez, fényességéhez, valamint a körmök (sz)épségéhez. Magas szeléntartalmának köszönhetően megelőzi a bőrfertőzéseket, hatásos korpásodás ellen is. Táplálja és simává teszi a bőrt, hatására az puhává és élettel telivé válik.
Tipp: Mivel külsőleg is hat és igazán széppé varázsolja a bőrt, használj őrölt chiát krémekhez, bőrradírokhoz.
 


A CHIA MAG ELKÉSZÍTÉSE

Semleges ízének köszönhetően szinte bármilyen ételhez passzol, így rendkívül sokoldalúan használható fel. Joghurthoz, müzlihez, levesekhez, salátákhoz, süteményekhez egyaránt hozzáadható - nem változtat azok eredeti ízén -, sőt, kenyér sütéséhez is kiválóan alkalmas.

Íme néhány tipp, hogyan használhtjuk fel a konyhában 

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kórChia magos csoki 
Törj darabokra 10 dkg keserű csokoládét, és olvaszd fel vízgőz fölött. Keverj el benne alaposan 1 teáskanál kókuszolajat, majd adj hozzá 2 evőkanál chia magot és 2 csipet sót. Az elkészült masszát oszlasd el egyenletesen egy sütőpapíron, majd tedd a hűtőbe. Miután teljesen megszilárdult, vágd vagy törd megfelelő darabokra az elkészült nasit.

Chia magos csokipuding 
Keverj össze 2 evőkanál magot, 2 dl folyadékkal (tej, víz, magtej, gyümölcslé) és 2 evőkankál kakaóporral, majd hagyd állni pár óráig hűtőben. 

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kórLekvár
Bármilyen gyümölcsből készíthetsz szuperegészséges, főzés nélküli lekvárt a chia mag nagyszerű zselésítő hatásának segítségével. Pépesíts össze egy csésze a gyümölcsöt, ízesítsd mézzel, vagy természetes édesítővel, majd adj hozzá fél csésze chia magot és fél csésze vizet - nagyon lédús gyümölcsöknél kevesebbet. Keverd el, majd hagyd egy napig állni a hűtőben.

Muffin
Egy evőkanál magot egyszerűen keverd el kedvenc muffin, vagy más tésztáddal és adj hozzá a recepten kívül fél deci vizet. 

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kórTurmixok
Turmixok sűrítésére is használhatod, például banán helyett használhatsz 1 evőkanál chia magot.

Tojás helyettesítő
Ha allergiás vagy a tojásra, akkor remek tojáshelyettesítőt is készíthetsz belőle. 1 evőkanál őrölt chia magot keverj el 3 kanál vízzel. Hagyd kicsit állni és máris használhatod tojás helyett süteményekbe, fasírtokba. Ez a mennyiség
1 tojásnak felel meg.

Krémlevesek, mártások, főzelékek besűrítéséhez
A chia mag jól helyettesítheti például a kukoricakeményítőt vagy az egyéb sűrítő anyagokat, például a lisztet. A receptekben előírt lisz 1/4 részét helyettesíthetjük őrölt chia maggal. További előnye, hogy a besűrített étel nem veszíti el konzisztenciáját, órákkal a főzés után is megőrzi sűrű jellegét.

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kórEnergiazselé futóknak
A chia meg nagyon népszerű a sportolók, különösen a futótársadalom köreiben. A chia mag értékes, és a szervezet számára energetizáló hatású vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat, fehérjéket, zsírsavakat és egyéb nyomelemeket tartalmaz. Sportolók számára könnyedén elkészíthető otthon egy energetizáló táplálék chia magból.

2 evőkanál chia magra, valamint annyi tiszta vízre van szükség, amennyi éppen ellepi. Egy éjszakán át a hűtőben tárolt chia magból gélszerű, energetizáló és az állóképességet növelő táplálék lesz.

A mexikói Tarahumara törzs energetizáló hatása miatt rendszeresen fogyasztja a chia magot. A Tarahumara törzset szokás a "futó emberek törzsének" is nevezni, ugyanis számukra az ultramaratoni futás a mindennapok része; akár napi 150 km-t is lefutnak, meglehetősen gyors tempóban. 

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kórA zselé lassítja a szénhidrátok és cukrok lebomlását, valamint segít egyensúlyban tartani az elektrolitokat. A chia mag segíti az izomépítést, ezért ideális sportolók számára.

Amire vigyázzunk!

» Napi 15 grammnál
több chia mag fogyasztása ellenjavalt.
» Túlzásba vitt fogyasztása emésztőrendszeri problémákhoz vezethet, melyek alhasi, valamint szélgörcsök, illetve hasmenés formájában nyilvánul meg.
» A chia mag gyakran keresztallergiás reakciókat válthat ki a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél. Tehát azoknál, akik e két élelmiszerre allergiásak, ugyanazok a panaszok lépnek fel, mint amiket a már kimutatott allergének okoznak.
» Szigorúan tilos csak úgy bekapni egy evőkanál chia magot, ugyanis nagy esély van rá, hogy az így elfogyasztott magok még azelőtt megdagnak, mielőtt a gyomorba érnének. Folyadékkal keverve, minimum 10-15 perc elmúltával fogyasszuk!

egészség chia mag azték zsálya immunerősítő diabétesz csontritkulás rákmegelőzés magas vérnyomás szívbetegség sport futás energia test táplálkozás Alzheimer-kór