Nincs még egy olyan magyar író, aki úgy tudott volna a kulináris élvezetekről, ételekről, italokról, nagyevőkről, borisszákról, vendéglőkről írni, mint Krúdy Gyula. Történeteiben - éppúgy, mint életében -, az étkezés kiemelt szerepet kapott. Regényhősét, Szindbád figuráját önmagáról mintázta, Huszárik Zoltán zseniális filmjében Latinovits Zoltán legendás alakítását pedig azóta is emlegetjük, ahogy Szindbád húslevesét is, a híres jelenetben elhangzott ikonikus mondattal együtt: "hozhatom a velős csontot, nagyságos uram?" Elhoztuk... Szindbád húslevesével együtt az elmaradhatatlan velős csontot, a pecsenyét és a táfelspiccet is.

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják Szindbád Szindbád húslevese Szindbád pecsenyéje Táfelspicc receptek táplálkozás test

KRÚDY GYULA NAGYRA ÉRTÉKELTE A FINOM BOROKAT ÉS AZ ÍNYCSIKLANDÓ ÉTELEKET: igazi ínyenc volt, regényeiben is nagy figyelmet szentelt az ételeknek és az italoknak. Nála érzékletesebben senki sem tudott megjeleníteni egy amolyan régifajta, komótos étkezést, amikor szinte látjuk, ahogy rezeg a velő a velős csontban.

AZ ÍRÓ MEGLEHETŐSEN EXTRAVAGÁNS ÉLETET ÉLT: este hét órakor kelt fel, nyolckor reggelizett a New York kávéházban, majd gyalogosan átsétált a Tabánba. A tabáni kocsma volt a törzshelye. Krúdy itt kizárólag pörköltet evett, és vörösbort ivott hozzá.

SZINDBÁD NEVÉT GYERMEKKORÁNAK KEDVENC OLVASMÁNYÁBÓL, AZ EZEREGYÉJSZAKA MESÉIBŐL VETTE ÁT. Krúdy Szindbádja valójában az író alteregója.

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják Szindbád Szindbád húslevese Szindbád pecsenyéje Táfelspicc receptek táplálkozás testAZ ÉRZÉKI ÖRÖMÖK ÉS KULINÁRIS ÉLVEZETEK FILMJE. A történet, melyről korábban mindenki úgy gondolta: megfilmesíthetelen. Krúdy Gyula Szindbád-történeteinek felhasználásával készült az 1971-ben bemutatott filmváltozat, mely Huszárik Zoltán és Sára Sándor közös alkotása. 

Huszárik eredetileg Vittorio de Sicát, a híres olasz filmendezőt és színészt kérte fel a főszerepre, ám a világhírű olasz művész szerződtetése anyagi okok miatt végül meghiúsult. De Sica a római tárgyalás során örömmel vállalta a felkérést, mindössze a szokásos gázsiját kérte, ám az összeg jelentősen meghaladta a produkció anyagi lehetőségeit. 

A címszerepet végül Latinovits Zoltán játszotta el - parádésan. Az alkotás érzékletes lírai hangulatokkal ajándékoz meg bennünket a Krúdy-korabeli vendéglői polgári konyháról, amit azóta sem sikerült felülmúlni.

BÉKEBELI ZSÍRSERCEGÉS. A legnagyobb gourmand cím mindenképp kijár a Krúdy által megalkotott hedonista hajósnak. A nőcsábász, utazó és igazi ínyenc Szindbád  történetét öt könyvön keresztül kísérhetjük figyelemmel – az ételleírásoknak se szeri, se száma, és ha végigolvassuk a teljes történetet, akkor tökéletes képet kapunk - többek között - arról is, hogy milyen volt egy tisztességes, ínyenc étkezés a magyar irodalom egyik legnagyobb ínyence szerint.

 

SZINDBÁD PECSENYÉJE gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják Szindbád Szindbád húslevese Szindbád pecsenyéje Táfelspicc receptek táplálkozás test

4 főre

Hozzávalók 

A hústekercshez:

  • 8 szelet sertéskaraj
  • 50 dkg csirkemáj
  • 8 szelet bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors 
  • olaj

A szószhoz:

  • 40 dkg gomba
  • 1 fej hagyma
  • bors
  • őrölt paprika
  • olaj
  • tejföl
  • liszt

A körethez:  

  • 1 vöröshagyma
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:
A karajszeleteket ízesítsük sóval és borssal, majd hagyjuk állni.
Miközben áll a hús, kevés olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, tegyük bele a felkockázott májat, szórjuk meg sóval és borssal, majd lassú tűzön hagyjuk pirulni. Nem kell félni, a csirkemáj nem lesz kemény a sózástól. 
Miután kész van, minden egyes hússzeletre tegyünk ebből a töltelékből, majd tekercseljük fel. Szalonnával tekerjük körbe őket, majd tegyük bele az enyhén olajozott tepsibe, öntsünk alájuk kevés vizet, és süssük pirosra 30 perc alatt.
Közben vágjuk apróra a gombát és a hagymát, és egy kevés olajon pároljuk meg őket.
Fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával, majd kevés vízzel öntsük fel, amit liszttel és tejföllel sűrítsünk.
Tálaláskor köretként rántott hagymakarikákat tegyünk mellé.

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják Szindbád Szindbád húslevese Szindbád pecsenyéje Táfelspicc receptek táplálkozás test" - Hozhatom a velős csontot, nagyságos uram? 

- Valóban. Csak arra figyelmeztetem, Vendelin barátom, hogy kenyérszeleteket pirítsanak hozzá, mert a zsemlye ilyesmihez nem nagyon alkalmas. És forró legyen, mint a babám szíve!"

SZINDBÁD HÚSLEVESE gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják Szindbád Szindbád húslevese Szindbád pecsenyéje Táfelspicc receptek táplálkozás test

4 főre

Hozzávalók:

  • 60 dkg csontos marhahátszín
  • 25 dkg marhaszegy
  • 4 darab velős csont 
  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dkg petrezselyemgyökér
  • 1/2 zellergumó
  • 1/4 fej karalábé
  • 20 dkg kelkáposzta
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg karfiol
  • 1-2 szem burgonya
  • só 
  • szemes bors
  • babérlevél
  • kakukkfű
  • csipetnyi gyömbér 
  • csipetnyi sáfrány
  • a velős csonthoz fűszerpaprika, bors

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják Szindbád Szindbád húslevese Szindbád pecsenyéje Táfelspicc receptek táplálkozás testElkészítés:
Nem kell megijedni, könnyű elkészíteni, fődögél, gyöngyözik lassan magában, közben pompás illattal lengi be a lakást.
A csontos hátszínt és a marhaszegyet kevés olajon lepirítjuk, majd jéghideg vízbe helyezzük, felfőzzük, leszedjük a habot, bezöldségezzük, sóval, egész borssal, babérral, kakukkfűvel, gyömbérrel, sárfánnyal ízesítjük, körülbelül 3,5-4 órán át főzzük, gyönygyöztetjük lassú, nagyon lassú lángon.
40-50 perc elteltével a zöldségeket állaguk szerint óvatosan kivesszük. A velős csontok két végét lesózzuk, majd a végén a húslében külön kifőzzük - 15-20 percig, lassú lángon. 

Levesbetét: cérnametélttel igazán finom és úgy autentikus.

Tálaláskor a zöldségeket, a húst kihelyezzük egy tálba a cérnametélttel, majd rámerjük a levest.

A velős csontot kiütjük, a meleg pirítóst fokhagymával bedörzsöljük, szétterítjük rajta a velőt, sóval, borssal, fűszerpaprikával meghintjük.

(Húsleves és velő - az élvezeti értéken túl, a kollagén pótlására is kiváló.)
 

Velő után...


gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják Szindbád Szindbád húslevese Szindbád pecsenyéje Táfelspicc receptek táplálkozás test

"No, most hozhatod a sert, de füles pohárban és hanzli nélkül - a habot megarthatja magának a csapos."

TÁFELSPICC  paradicsommártással, fiatal hagymával, hagymás tört burgonyával 

A bécsi tányéhúst (más néven: tafelspitz - táfelspicc) nem csupán Szindbád, vagyis Krúdy kedvelte, de ez volt I. Ferenc József kedvenc étele is. A Tafelspitz egy húsrésznek, a marhafartő csúcsának és a bécsi (bajor) konyha egy nevezetes ételének neve is egyben. Az osztrákok szemében igazi osztrák csemegének számít. Az ételhez kiváló minőségű leveshúst, jellemzően marhafartőt zöldségelve megfőzünk levesnek, majd a levesből a húst kivesszük, felszeleteljük, és különféle mártásokkal, leveszöldségekkel, zöldségekkel, burgonyával fogyasztjuk. Német nyelvterületen számos megjelenési formája ismeretes, de a nálunk megszokott főtt hús paradicsommártással, sóskával, spenóttal, főtt burgonyával, esetleg meggyszósszal ugyancsak "táfelspicc".

 
4 főre

Hozzávalók

A mártáshoz:

  • 4 dl paradicsomsűrítmény (legjobb az otthon főzött) 
  • 4 ek. liszt
  • olaj gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják Szindbád Szindbád húslevese Szindbád pecsenyéje Táfelspicc receptek táplálkozás test
  • cukor
  • babérlevél
  • zellerlevél
  • 1/2 fej vöröshagyma

A hagymás tört burgonyához:

  • 1 kg burgonya
  • 3 vöröshagyma
  • 2 dl olaj
  • só ízlés szerint

Elkészítés:
A paradicsomsűrítményt dupla mennyiségű vízzel feltesszük kb. 20 percre főni.
Ízlés szerint cukrozzuk és fűszerezzük, majd tegyük bele a hagymát.
A lisztből és az olajból rántást készítünk, az ízesített paradicsomsűrítményt evőkanalanként a rántáshoz keverjük; ügyeljünk rá, hogy csomómentes legyen.
Ha kész, utólag még tovább ízesíthetjük.
A krumplit héjában főzzük.
Közben a hagymát durva kockákra vágjuk, és az olajban aranybarnára pirítjuk. 
A megfőtt krumplit hideg vízzel öblítjük és melegen hámozzuk.
A hagymához adva krumplitörővel vagy villával összetörjük, alaposan megsózzuk, lepirítjuk.
A levesben főtt hússal és paradicsommártással tálaljuk.

A halhatalan jelenet, a filmtörténet egyik legnagyobb evős filmrészlete, avagy KAJAPORNÓ 1971-BŐL - KATT! 
A megejtő szépségű képsorok Sára Sándor nevéhez fűződnek, míg a makrofelvételek Gujdár József nevét dicsérik. Huszárik Zoltánnal együtt filmtörténeti remekművet alkottak.

gasztro étel és irodalom gasztromese gasztrosztori filmes kaják Szindbád Szindbád húslevese Szindbád pecsenyéje Táfelspicc receptek táplálkozás test