A borongós hónapok időjárása nem kímélte a bőrünket. A napfény hiánya, a hőkülönbségek, a meleg lakás száraz levegője, a szeles idő, a hóról visszaverődő fények tél végére már erősen és olykor látványosan megviselték arcbőrünket. Szerencsére a természet számtalan gyógymódot tartogat a bőr megújítására. Íme a 15 legjobb tanács bőrünk télvégi regenerálásához, hogy ragyogóan egészséges, felrissült bőrrel várjuk a hamarosan beköszöntő tavaszt.

egészség egészségünkre test argánolaj kókuszolaj shea vaj csiganyálka bőrradír hidromasszázs almaecet francia tejfürdő méz csipkebogyó ásványvíz

1. Növényi olajok

A két nagyágyú: argán- és kókuszolaj; puhítják, élénkítik a száraz vagy repedezett bőrt, továbbá - számtalan egyéb jótékony hatásuk mellett - magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően megvédenek a ráncok és az öregedés ellen is. Különlegességük, hogy nem lesz tőlük fényes, olajos a bőrfelszín.

A hidegen sajtolt olajok (búzacsíra, szója, repce, kukorica) is fokozott gyógyerővel rendelkeznek. Zsíros bőrre szőlőmag, vagy csipkebogyó, száraz bőrre olíva, vagy sárgabarack olajat kenjünk. A bőr puhaságát a mogyoró, a len és a köményolaj garantálja, hidratálásra legjobb az avokádó, és a szezámolaj való.

Tudtad, hogy Sophia Loren az olívalojra esküszik, ha bőrápolásról van szó? Eva Longoria pedig a babaolajnak köszönheti bőre egészséges ragyogását.

2. Melegterápia

A finn szauna, a gőzfürdők, a különféle meleg borogatások és a forró masszázsok tágítják az ereket, élénkítik a keringést, javítják a vérbőséget, és így feszesítik a bőrt. Igyekezzünk a téli szezonban hetente kétszer alkalmazni ezek valamelyikét.

3. Csiganyálka

Már az ókori görögök és az aztékok is alkalmazták a proteinekben, kollagénben, elasztinban gazdag csiganyálkát. Sejtépítő, bőrregeneráló és hidratáló hatású, csökkenti a pigmentfoltokat, gyorsítja a gyulladások és a pattanások felszívódását. A száraz bőrt hidratálja, a zsírosat szárítja. Drogériákban kapható.

4. Ecetdoktor  egészség egészségünkre test argánolaj kókuszolaj shea vaj csiganyálka bőrradír hidromasszázs almaecet francia tejfürdő méz csipkebogyó ásványvíz

Megereszkedett bőrünk feszesebb lesz, és megszabadul az elhalt hámsejtektől, ha fürdővizünkbe hetente legalább egyszer egy kis pohárnyi almalecetet keverünk. Ugyanígy kirepedezett bőrünket is felpuhíthajuk, ha almaecettel átitatott pamutkendővel takarjuk le, és így pihenünk fél órát.

5. Hidromasszázs

A vízsugármasszázs elernyeszti és megfeszíti a szöveteket, stimulálja a sejtek anyagcseréjét, javítja a vérkeringést, összehúzódásra készteti a pórusokat, így frissíti, kisimíja, és rugalmassá teszi a bőrt. Arcunk ápolására az is elég, ha reggelente a mosdónál hosszan hagyjuk arcunkra folyni a vizet.

6. Friss levegő

A legegyszerűbb módja annak, hogy támogassuk a bőr regenerálódását friss energiával, ha naponta sétálunk egyet a jó levegőn. Tél végi és kora tavaszi séták, kirándulások alkalmával lehetőleg ne magas víztartalmú krémet kenjünk az arucunkra.

7. Kávés bőrradír egészség egészségünkre test argánolaj kókuszolaj shea vaj csiganyálka bőrradír hidromasszázs almaecet francia tejfürdő méz csipkebogyó ásványvíz

Az orosz nők mintájára kávéval is puhává varázsolhatjuk a bőrünket. Hetente egyszer keverjünk össze 5 evőkanál kávézaccot 5 evőkanál tengeri sóval és 2 evőkanál olívaolajjal. A krémet masszírozzuk a bőrbe, pár percig hagyjuk hatni, majd öblítsük le.

8. Simogató édeskömény

Kiváló hidratáló alapanyag, amely puhává, simává teszi a bőrt. Az élettelen arcbőr felélesztésére 1 filternyi édeskömény teafüvet forrázzunk le 1 dl vízzel. Ha kihűlt, mézzel elkeverve masszírozzuk az arcbőrbe.

9. Teapamacsok

A fehér tea késlelteti a bőr öregedését és segíti a regenerálódást, a vörös tea javítja a bőr szerkezetét és javítja a kollagén termelést, így visszaadja a bőr rugalmasságát. Áztassunk vattapamacsokat különféle teafőzetekbe, majd törölgessük át azokkal az arcunkat.

10. Shea vaj

Segíti a bőr rugalmasságának megőrzését, csökkenti öregedését, fékezi a ráncok kialakulását. A fáradt és száraz bőr egyik legjobb ellenszere, de segíti a kirepedezett bőr gyulladását, és a makacs bőrkeményedések megszüntetését is.

11. Csipkebogyómassza egészség egészségünkre test argánolaj kókuszolaj shea vaj csiganyálka bőrradír hidromasszázs almaecet francia tejfürdő méz csipkebogyó ásványvíz

A vadrózsa terméséből készült krémek, tonikok és gélek rendszeres használatával bőrünk látványosan rugalmasabb, feltöltöttebb, ránctalanabb lesz. A téli időszakban főleg a nappali, illetve éjszakai krémünk alá ajánlatos felkenni a csipkebogyó készítményeket. Azzal is jó eredményeket érhetünk el, ha reggelente csipkebogyó forrázatba mártott vattapamaccsal törölgetjük át arcunkat. Arcápoláshoz a forrázat és az ázat is tökéletes.

12. Ásványvíz

Önmagában is elismert bőrápoló, hiszen a benne lévő ásványi anyagok révén hidratálja a bőrt és késlelteti annak öregedését. Használhatjuk arclemosóként is, illetve életmódszerűen igyunk belőle legalább napi 2-3 litert az egészséges bőr érdekében, hiszen így belülről is hidratálja - nem csak a bőrünket. 

13. Francia terjfürdő

300 g tengeri sót öntsünk a fürdőkádba, majd erre engedjük a meleg vizet. Mielőtt beleülünk, adjunk hozzá 2 liter meleg tejet. Megviselt bőrünk hidratált, sima és lágy lesz tőle.

14. Édes ajkak  egészség egészségünkre test argánolaj kókuszolaj shea vaj csiganyálka bőrradír hidromasszázs almaecet francia tejfürdő méz csipkebogyó ásványvíz

A hidegben kicserepesedett ajkaink regenerálására esténként finoman radírozzuk le a bőrt róluk egy puha fogkefével, majd kenjük be mézzel és éjszakára hagyjuk rajta. (Reggelre valószínűleg lenyalogatjuk majd…)

15. Olajos magvak

A bőrszárazság megelőzésére fogyasszunk minden nap néhány szem F-vitaminban gazdag diót vagy mandulát, és minél gyakrabban főzzünk hidegen sajtolt növényi olajokkal.

egészség egészségünkre test argánolaj kókuszolaj shea vaj csiganyálka bőrradír hidromasszázs almaecet francia tejfürdő méz csipkebogyó ásványvíz