Te is elektroszenzitív vagy? Tesztünkből megtudhatod.

Mindenki tisztában van azzal, hogy milyen fontos a higiénia a konyhában. Ám míg a konyhai pultot és a tűzhelyet ragyogó tisztán tartjuk, kevesen gondolnak arra, hogy van egy másfajta "szennyeződés", amely éppen olyan káros lehet az egészségünkre - az elektroszmog, az elektromos háztartási készülékekből származó háttérsugárzás.

egészség egészségünkre  elektroszmog elektroszenzitív konyha test

Lehet, hogy ma már a konyha az a helyiség, amelyben a legmagasabb az elektroszmog szintje az ételeink elkészítéséhez szükséges sokféle főzőeszköz és készülék miatt. A mikrohullámú sütő, a tűzhely, a turmixgép, a konyhai robotgépek, a gyümölcscentrifuga, a kávéfőző mind-mind növeli a konyha elektromos szennyezettségét.

Mára az emberek akár 5 százaléka elektroszenzitív vagy elektro-hiperszenzitív (EHS), és további 25 százalékuknak olyan egészségügyi problémái vannak, amelyeket súlyosbít az elektromágneses sugárzás. Sam Milham epidermiológus professzor vizsgálatai feltárták, hogy kisebb-nagyobb mértékben számos betegség súlyosbodásához hozzájárul a környezetünkben tapasztalható elektroszmog.

Érdekes módon úgy tűnik, hogy az elektroszenzivitás és az élelmiszer-allergia vagy intolerancia együtt jár. Az elektroszmog hat az ízlelésünkre és a szaglásunka is oly módon, hogy befolyásolja az idegrendszert, valamint a szív- és érrendszer egészséges működését. 

Akár elektroszenzitív vagy, akár nem, édemes a konyhában egy újfajta higiénés szempontot, az elektromágneses (EM) higiénét is bevezetned. Ehhez meg kell változtatni a főzéshez szükséges eszközeink használatának módját, így az elektromágneses veszélyezetettség jelentős csökkenését lehet elérni, és egészségesek maradhatunk, vagy enyhíthetjük már meglévő tüneteinket.

A mikró

Nem meglepő, hogy a konyhában a legerősebb szennyező eszköz a mikrohullámú sütő. Magasfrekvenciájú elektromágneses hullámokat generál, amelyek az élelmiszerekben lévő valamennyi vízmolekulát egyszerre hevítik fel, mivel a mikrohullámok mélyebbre és gyorsabban hatnak, mint a hagyományos melegítési eljárások.

A mikró olyan bonyolult eszköz, amely - ha nem megfeleően használják - közvetlen veszélyt jelent. Ezt az az eset is tanúsítja, amely dr. Gro Harlem Brundtland volt norvág miniszterelnökkel (1998-2003 között az Egészségügyi Világszervezet - WHO - vezetője) történt. Egy fémet tartalmazó festékkel díszített tálat tett a mikróba, és a mikrohullámok által a fémből kiváltott villanás időlegesen megvakította.

egészség egészségünkre  elektroszmog elektroszenzitív konyha test

Különös, hogy miközben ilyen széles körben használnak egy eszközt, milyen kevés tanulmány jelent meg a mikrohullámokkal kapcsolatos biztonsági kérdésekről, vagy arról, milyen hatással vannak a bennük készült élelmiszerekre. A kritikus hangvételű írásokat gyakran tudománytalannak minősítik, és nem veszik figyelembe, a kedvező leírások többnyire csak a hőfokra vonatkoznak. Kevés kutató vizsgálja, hogy a mikrohullámoknak az élelmiszerre gyakorolt sajátos hatása révén keletkeznek-e új vagy szokatlan kémiai illetve mérgező anyagok.

Azt azoban tudjuk, hogy ha e sütőkből mikrohullámok szabadulnak ki, akkor sokkal erősebb elektromágneses mezőt hoznak létre, mint amit a vezeték nélküli vagy az okostelefonok és egyéb "kütyük" produkálnak. Azt is tudjuk, hogy a bébiételek és a tej tápértéke mikrózás hatására csökken, miközben növekszik a leforrázás veszélye, mert az élelmiszer hőmérséklete sokkal magasab, mint az azt tartalmazó edényé.

Szakemberek azt tanácsolják, hogy szabaduljunk meg a mikrosütőnktől, és használjuk helyette a hagyományosat. Egyszerűen csak előre kell tervezni, és már reggel ki kell venni a méyhűtőből a vacsorára szánt ételt, hogy a nap folyamán kiolvadjon.

Ha mindenképpen a mikrót kell használni, kapcsoljuk be és menjünk néhány méter távolságra - ne álljunk közvetlenül előtte, amíg az ételt melegítjük.

A tűzhely

A mikrohullámú sütő után a tűzhely, vagy a főzőlap és a sütő a legnagyobb elektroszmog forrás. A gáztűzhely használata egyszerű megoldás lehet, de sok ember nem szereti, ha a gáz szabadon ég a konyhában. Egy villanytűzhely általában erős elekromágneses teret hoz létre, így amikor csak lehet, főzés közben is tartózkodjunk a tűzhelytől egy-két méter távolságra.

Az üvegkerámia főzőlapok nem a hagyományos gyűrűs technológiával működnek, de a mágneses tér erősségét illetően nincs nagy különbség. A halogén, és különösen az indukciós főzőlapokat kerüljék az érzékeny emberek. Az indukciós főzőlapok sugárzása különösen káros lehet, így ha ilyen készüléked van, lehetőleg a hátsó főzőhelyeket használd, és amíg működik a készülék, tartózkodj a lehető legtávolabb.

Konyhai felszerelések

Egyes filteres kávéfőzők kivételesen erős elelktromágneses mezőt teremtenek, ezért tartsuk egészség egészségünkre  elektroszmog elektroszenzitív konyha testmagunkat távol tőlük, amikor be vannak kapcsolva. Ez a helyzet a gyümölcscentrifugákkal, a turmixgépekkel, és a konyhai robotgépekkel is: kapcsoljuk be és lehetőleg hagyjuk ott őket. A mágneses mező úgy félméternyire már gyengébb (szemben a mikrohullámokkal, amelyek meglehetősen messzire eljutnak).

Legjobb, amit tehetünk minden más főzőeszközzel, és minden más helyiséggel kapcsolatban is: mindent húzzunk ki a konnektroból, amit nem használunk folyamatosan. 

Ne használjunk fénycsöveket, sem a standard egyenes, sem a spirális változatokat. A LED lámpák viszonylag biztonságosak, és hasonlóan biztonságosak a régimódi izzók, feltéve, ha még kaphatók.

Teszt

Te is elektroszenzitív vagy? 

A kövezkező kérdések megválaszolásával megállapíthatod, hogy te és családtagjaid elekroszenzitívek vagytok-e?

  • Van valamilyen allergiád vagy érzékenységed?
  • Vannak koncentrációs nehézségeid?
  • Előfordul, hogy cseng a füled? 
  • Kínoz-e (időnként erős) fejfájás?
  • Gyakran előfordul emlékezetkiesés?
  • Gyakran szenvedsz alvászavaroktól vagy éjszakai felébredéstől?
  • Rendszeresen előfordul, hogy elszorul a szíved vagy szabálytalan a szívverésed (arithmia)?
  • Érzékeny vagy a fényre és/vagy a hangokra?
  • Vannak hangulatingadozásaid?
  • Előfordulnak időszakok, amikor különösen fáradtnak érzed magad, amikor ennek nincs nyilvánvaló fizikai oka?
  • Tapasztalsz-e zsibbadást és/vagy érzékenységet a karjaidban és/vagy lábaidban?

Ha a kérdések többségére "igennel" válaszoltál, tedd fel magadnak a következő két kérdést:

  • Használsz-e napi rendszerességgel hosszabb időn át mobiltelefont több mint 10 éven át?
  • Használsz-e otthon gyakran vezeték nélküli telefont több mint 10 éven át?

Ha valamelyikre "igen" a válasz, akkor elképzelhető, hogy a tüneteket elektroszenzivitás okozhatja.