Kimagasló tápanyagtartalom, felfokozott energiatöltet, kiemelt egészségvédő és gyógyító hatás - csak néhány a szuperételek összefoglaló jellemzői közül. Ajánljuk azoknak, akik krónikus betegségekkel küzdenek, diétáznak, vagy natúrtáplálkozást folytatnak, és persze azoknak is, akik egészségesen kívánnak táplálkozni: ismerjék meg a világ élelmiszereinek élenjáró büszkeségeit.

Szuperételek. A hangzatos név jó marketingfogás ugyan, de kizárólag olyan ételeket illet meg, melyek kiemelkedően magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, vagyis nagy mennyiségben tartalmaznak létfontosságú 

  • vitaminokat
  • ásványi anyagokat
  • nyomelemeket
  • fitonutrienseket
  • enzimeket
  • aminosavakat
  • esszenciális zsírsavakat
  • minőségi fehérjét
  • valódi antioxidáns bombák,

ezáltal különösen jótékony hatással vannak egészségünkre, vitalitásunkra.

Természetesen ezek az ételek is csak akkor szuperek, ha megbízható, vegyszermentes helyről származnak.

Lássuk, mi kerüljön az asztalunkra?

Hüvelyesek 

Tarkabab, zöldbab, mungóbab, sárgaborsó, zöldborsó, csicseriborsó, lencse. B-vitamin tartalmuk rendkívül magas, stabilizálják a vércukor- és koleszterinszintet, segítik a bél működését.

Gabonafélék 

Árpa, barnarizs, rozs, köles, hajdina, zab, tönköly, bulgur, quinoa. A magas rost-, fehérje-, cink-, magnézium-, kálium- és szeléntartalmuk miatt igazán értékesek.

Gumós zöldségek

Sárgarépa, cékla, édesburgonya. Magas az antioxodáns és béta-karotin tartalmuk, immunrendszer erősítők.

egészség egészségünkre test szuperétel superfood gasztro táplálkozás hüvelyesek gabonafélék bogyósok olajos magvak citrus halak csíra fokhagyma méz spenót sütőtök zöld tea zabpehely avokádó gránátalma

Vadkáposzták

Brokkoli, kelbimbó, fejes és kelkáposzta, fodros és kínai kel. Kiváló B-, E-, K-vitamin források, kalciumban, káliumban gazdagok, magas az antioxidáns tartalmuk, serkentik a bélműködést, rákellenesek.

Bogyósok

Áfonya, szeder, málna, eper, ribizli, vörös szőlő, meggy, cseresznye, olíva. Antioxidánsokban rendkívül gazdagok, megelőzik a szívbetegségeket, rákellenesek.

Olajos magvak

Len-, napraforgó-, tök-, chia- és szezámmag, dió, mák, mandula, kesudió, pisztácia, mogyoró, kakaóbab. Omega-3 zsírsavakban gazdagok, nagy arányban tartalmaznak fehérjét, szelént, káliumot, és különféle rostokat.

Citrusfélék

Grépfrút, narancs, mandarin, citrom, lime. Magas C-vitamin tartalmuk révén hatásosak megfázás ellen, és salaktalanító kúra részeként.

Tengeri halak

Makréla, (vad)lazac, szardínia, tonhal. Magas omega-3 zsírtartalmuk révén kiváló elmeélesítők.

Szuperporok

Kakaó, fahéj, kurkuma, gyömbér, matcha tea. Tele vannak antioxidánssal, gyorsítják az anyagcserét. A kurkuma többek közt jól ismert gyulladásgátló is. 

Csírák

Lucernamag-, retekmag-, búza-, bab-, repce, borsó-, brokkoli csíra. Esszenciális aminosavakban gazdagok, segítik az emésztést, és enyhítik a gyulladásos folyamatokat.

Algák

Kék-zöld alga (spirulina), wakame. B-, C-, E-vitaminokban gazdagok, rendkívül magas az ásványi- és nyomelem tartalmuk, kiváló jód- és káliumforrások.

egészség egészségünkre test szuperétel superfood gasztro táplálkozás hüvelyesek gabonafélék bogyósok olajos magvak citrus halak csíra fokhagyma méz spenót sütőtök zöld tea zabpehely avokádó gránátalma

Fokhagyma

A-, B- és C-vitamin, flavonoid és ásványi anyag tartalma révén gátolja az érelmeszesedést, segít a bél- és gyomorproblémákon, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, serkenti a szívműködést, erősíti az immunrendszert.

Hajdina

Gazdag aminosavakban, stabilizálja a vércukrot, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.

Méz

B1-, B2-, B3-, B5-, C-vitaminokat és sok ásványi anyagot tartalmaz. Baktériumellenes anyagokkal rendelkezik, fertőzött sebek tisztítására is használják. Javítja az emésztésrt, jó diéta kiegészítő, erősíti az immunrendszert, szabályozza a vérnyomást, hangulatjavító.

Spenót

Magas A-, B-, C- és E-vitaminnal rendelkezik. Serkenti az emésztést, szabályozza a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, védelmet nyújt a csontritkulás ellen, folsav- és vastartalma miatt ajánlott gyerekek, kismamák és vegetáriánusok számára.

Sütőtök

Gazdag béta-karotin forrás, de sok A-, B-, C-, E-vitamint, káliumot, foszfort, rezet, mangánt és vasat tartalmaz. Antioxidánssal erősítik a immunrendszert, gátolják a rákos keringési betegségek kialakulását.

egészség egészségünkre test szuperétel superfood gasztro táplálkozás hüvelyesek gabonafélék bogyósok olajos magvak citrus halak csíra fokhagyma méz spenót sütőtök zöld tea zabpehely avokádó gránátalma

Zöld tea

Magas antioxidáns tartalma erősíti az immunrendszert.

Zabpehely

Magas rost tartalma révén segíti a bélműködést, béltiszítást. Csökkenti a vércukor- és koleszterintszintet, védi az ér- és szívrendszert. Magas szelén tartalma az asztmatikus megbetegedésekben is segít.

Avokádó

Magas kálium, E-vitamin, antioxidáns, folsav, rost tartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcs. Csökkenti a koleszterinsztintet, segít emésztési zavarokon, megelőzi és csökkenti a prosztata problémák kialakulását, a szív- és érrendszeri betegségeket. Serkenti az idegrendszert, így különösen ajánlott gyerekek és idős emberek számára.

Goji bogyó

A Lícium gyümölcs az egyik leggazdagabb C-vitamin, vas és béta-karotin forrás, de sok ásványi anyagot (cink, réz, kalcium, stb.) és aminosavat is tartalmaz. Antioxidáns bomba. Szembetegségekre gyógyír.

Gránátalma 

Antioxidáns, megakadályozza a daganatok növekedését. Csökkenti a magas vérnyomást, illetve koleszterint. Gazdag C-, B-vitaminokban és káliumban, kérgét bélférgek ellen is használják.

És egy meglepetés  egészség egészségünkre test szuperétel superfood gasztro táplálkozás hüvelyesek gabonafélék bogyósok olajos magvak citrus halak csíra fokhagyma méz spenót sütőtök zöld tea zabpehely avokádó gránátalma

A MuscleFood.com szerint a bacon szalonna, mely fehérjében és aminosavakban gazdag (ezek az izomszövet építőkövei) enyhíti a cukorbetegséget, a stroke és a szívbetegség tüneteit. Azonban határozottan felhívják a figyelmet arra is, hogy mindenképp nitrátmentes szalonnát vásároljunk.